odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
„Pont egy ilyen színházban van a helyem!”
2009. április 9. | 01:04

Csányi Sanyi 1975. december 19-én született Budapesten, és amióta az eszét tudja, azokat a bizonyos deszkákat akarja koptatni a színpadon. Mindemellett rengeteget filmezik. Az egyik legelismertebb fiatal színész, aki után kapkodnak a rendezők. Nem véletlenül, hiszen a tegnap lezárult 36. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi epizódszereplő díjával tüntették ki. A Radnóti Színházba invitál, ahol a kicsit szűkös öltözőjében kezdjük el a beszélgetést.

Hékás: Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert ellátogattam a honlapodra, és annyi interjú készült veled az utóbbi időben, hogy talán nincs is olyan, ami felől ne érdeklődtek volna már a firkászok. Kezdjük onnan – hátha ezt nem mindenki tudja -, hogy negyedik nekifutásra vettek fel a Főiskolára, Marton László osztályába. Volt egy jó nyarad, gondolom.
 
Csányi Sanyi: Hajaj!
 
H: Szeptembertől valami olyan következett, amire számítottál?
 
S: Jobb volt. Azt hiszem, jobb volt. Az gondoltam, hogy ha bekerülök, akkor „Nagy Császár” leszek. De a Marton nagyon hamart legyilkolt.
 
H: Az mit jelent?
 
S: Elkezdtük csinálni a különböző jeleneteket, helyzetgyakorlatokat és rájöttem, hogy a vicceskedés nekem megy. Ezért minden jelenetet poénosra csináltam. Az osztálytársaim meg nagyon bírták, hogy én ilyen „vicces fiú” vagyok. Az első félév után elkapott a Marton, és az egész osztály előtt hihetetlenül megalázott. Hogy ezt ő nem gondolta volna rólam, és ha ezt ő tudja, fel se vesz, mert olcsó vagyok és ócska, és valami tévésorozatban fogom végezni.
 
H: Ez nem habostorta.
 
S: Nagyon felkavart és megrázott, de ha ez nincs, akkor én annyira elszállok a saját önimádatomtól, hogy egy év múlva már nem biztos, hogy vissza lehet hozni. Egyszóval nagyon jó időben jött a hidegzuhany.
 
H: És akkor mi történt? Átnyergeltél a drámai jelenetekre?
 
S: Kénytelen voltam. Persze humor nélkül hülyeség megcsinálni egy jelenetet. Valami kis önirónia kell, hogy legyen benne. De mire azt vissza mertem pakolni, egy egész évembe telt. Főiskolai értelemben véve nagy mázlink volt, mert kiváló tanárok jöttek. Gothár Péter, Szász János, Ascher Tamás, Lukács Andor… El voltunk kényeztetve.
 
H: Akkor ez egy boldog négy év volt?
 
S: Remek! És mellette még ott volt a Krétakör is.
 
H: Főiskola után egyből odaszerződtél?
 
S: Igen. Nagyon hittem a Süsüben (Schilling Árpád, a Krétakör vezetője). Úgy gondoltam, hogy egy fiatal főiskolás csávónak az a dolga, hogy fiatal rendezőkkel és fiatal emberekkel valami nagy lázadást csináljon.
 
H: Miért jöttél el?
 
S: Mert jött egy pont, amikor úgy éreztem, hogy változtatni kell az életformámon. Reggeltől estig próbáltunk, rengeteget utaztunk, én pedig azt éreztem, hogy most már szeretnék családot, gyereket… Olyan erős volt bennem a vágy, hogy változtassak, hogy már nem éreztem ott jól magam. A Radnóti szöges ellentéte a Krétakörnek. Az, ami itt van, az a Krétakörben egyáltalán nincs.
 
H: Például?
 
S: Például az első darabban, amiben itt játszottam, az Ördögben, be kellett jönni frakkban és azt kellett mondani: „Drágám, a miniszter úr vár!”. És a Krétakörben ilyen nincs, érted? Pedig ezt ugyanúgy kell tudni egy színésznek. Ahogy a társalgási darabokat is, amit itt nagyon jól játszanak. És nekem az még mindig hátrányom, hogy: „normál-középhangon", pontosan beszéljek.
 
H: Cseszegetnek érte?
 
S: Folyamatosan. Persze, ha gyakorolja az ember, akkor beljebb van. Ettől függetlenül azt érzem, hogy most pont egy ilyen színházban van a helyem.
 
H: Házas ember vagy és van egy egy éves kisfiad (Misi). Az interjúidban sokszor megemlíted őket, amiből az jön le, hogy családcentrikus ember vagy. Persze a civil társadalom azt gondolja, hogy: „Na, ez is színész. Ez is lerészegedik az előadás után, aztán hajnalig mulat valami csehóban…”. Hogy van ez?
 
S: A Főiskola előtt 3 évig Kaposváron voltam segédszínész. Az azért egy bulizós időszak volt. Persze maga a Főiskola is. Kollégiumban főleg. És azért ez 7 év. A szó klasszikus értelmében, már nem vagyok „színész-fajta”. Inkább hazamegyek és főzök. Abszolút kispolgári életet élek. De kell ez a fajta egyensúly. Este eljátssza az ember a Tóték-ból az Őrnagyot és összevissza alázza a volt tanársegédjét, a Hegedűs D. Gézát (ő játssza Tótot), ami egy elég extrém dolog, otthon pedig éli a normális életét. Tudod van ez a kelet-európai zsenikép, hogy 30 éves korodra lehetőleg csináld meg az életművedet, és utána mindenképpen halj bele az alkoholba, vagy valami más komolyabb cuccba. Én meg ebből köszönöm nem kérek.
 
H: Nagyon guszta kis honlapod van. Valamilyen szinten benne vagy a szerkesztésében?
 
S: Nem is láttam még. Nincs internetem.
 
H: Nem láttad még a saját honlapodat???
 
S: Tényleg nem láttam! Egyszer kaptam egy emailt, ide a Radnótiba, két lánytól, hogy majd csinálnak egyet. Hát, innen is köszönöm.
 
H: Egyik filmből ki, a másikba be. Készülsz most valamire?
 
S: Van három film is a nyárra, de hát tudod: ha összejön rá a pénz. Úgyhogy vagy vannak, vagy nincsenek. Az Incze Ági (I Love Budapest) csinálja a „Randevút”. A történet szerint egy fiatal srác részegen motorozik és felborul. Egy hajléktalan nő ellop tőle egy iratot, ami nagyon fontos, ezért elkezd az öregasszony nyomában járni, aminek az lesz a vége, hogy a srác 3 napra belekerül a hajléktalanok világába, és persze ez változásokat hoz az életében… Aztán van a Nyitrai Marci nevű srác, aki írt egy agrár-thrillert két annyira suttyó fickóról, akik beszélni is alig bírnak és abból élnek, hogy csirkét tenyésztenek, de ha elfogy a pénz, akkor bankot rabolnak… Lenne még a Goda Kriszta filmje, ami tavaly elmaradt. Az egy önimádó színészről szól, akit felhoznak Debrecenből műmacsónak, de közben beleszeret a dramaturglányba, akit a Schell Juci játszik majd.
 
H: Volt olyan, hogy visszaadtál forgatókönyvet?
 
S: Igen.
 
H: Mi volt az indok?
 
S: Hogy semmi közöm nem volt a mondanivalóhoz.
 
H: Több cikkben is zaklattak már azzal, hogy volt-e valami Hámori Gabi és közted valaha? Most akkor mi van?
 
S: A négy év Főiskola alatt nem volt különösebb igény egyikünkben sem erre. (nevet) Na, ez például nagyon jó a színészetben. Van egy teljesen normális baráti kapcsolat, és akkor azt mondják, hogy: „Tessék!”, mire szerelmes leszel a melletted állóba. Egészen az „Ennyi!”-ig.           
                
H: A kétely mennyire mocorog benned? Úgy értem, van olyan, hogy azt mondod:  "Ezzel a szereppel nem lettem kész”?
 
S: Persze! Itt van most a Tóték. A Gothár – az állandó sztereotípiákkal szemben ­– azt találta ki, hogy ez az őrnagy legyen egy fiatal fiú, mint én, és legyen az, hogy neki halálfélelme van, és a parái generálják azt, hogy elkezd gonoszkodni. De ettől – bizonyos pontokon – még szeretnivaló... Nagyon sokat kapok a fejemre, hogy hát nem ilyen ez az őrnagy. És én is érzem, hogy nem vagyok még kész a szereppel. Nagy falat és küzdök vele rendesen. Mindenestre a közönség szereti. Jól érzik magukat. A szakma viszont az agyával nézi, ahelyett hogy a szívével tenné.
 
H: Sanyi! Próbálj sokat! Filmezz nyáron! De azért főzzél otthon is!
 
S: Azon leszek!
 
 
Csányi Sanyit a Radnótiban a következő előadásokban láthatjátok:
Cseresznyéskert
Szilvia, a K.
Tóték
Negyedik nővér
 
Moziban:
Temetetlen múlt
Állítsátok meg Terézanyut!
 
Az Odeon tékákban pedig:
Kontroll
I love Budapest
Jadviga párnája
NexxtTovábbi ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink