odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
Kocsis Gergő interjú
2009. április 9. | 01:04

"...nem fedezhető fel a családfámon a hanyag művészlét iránti hajlam."

Kocsis Gergő 1999-ben diplomázott a Színművészeti Egyetemen, ahonnan azonnal a Katona József Színházhoz szerződött, és még abban az évadban bezsebelte a színikritikusok és az Országos Színházi Találkozó-díját, mint legjobb pályakezdő. Tanársegéd az Egyetemen, és bár eljátszotta Gothár Péter Paszport c. filmjének egyik főszerepét, a nagyközönség a Boldog Születésnapot! sikere óta ismeri. Rokonszenves srác.

Hékás: Mikor hallottál először a filmről? Volt szereplőválogatás? Vagy egyből hozzád szaladtak?
Gergő: Először a Csabitól (Fazekas Csaba, a rendező) hallottam róla, mert feljött hozzám, hóna alatt a könyvvel. De az még egy sokkal kezdetlegesebb, mondjuk inkább, hogy bővebb és zavarosabb verzió volt.

H: Zavarosnak tartod azt is amilyen lett?
G: Nem! Nem tartom zavarosnak. Csak az sokkal részletesebb volt, sokkal több minden volt benne, de jót tett neki, hogy a Csabi kivasalta egy kicsit. Ez az egész a forgatás előtt egy évvel történt. Mármint, hogy odaadta elolvasásra a könyvet. De a film elindulásának a lehetősége állandóan tolódott, tolódott. Amikor ténylegesen elkezdtünk forgatni, az már az ötödik olyan ígéret volt, hogy na most már biztos, hogy indulhatunk.

H: Pénz?
G: Hát persze!

H: Ezek szerint Ti már ismertétek egymást a Főiskoláról?
G: Igen ismertük. A Csabi egyik kisjátékfilmjében már dolgoztunk együtt, ahol tulajdonképpen ugyanez a figura voltam. Konkrétan Osváth Andrásnak hívtak ott is. Ezért gondoltam rögtön, hogy van köze a kettőnek egymáshoz.

H: Akkor ez nem volt kétséges a számára?
G: Azt gondolom nem. Ő is azt nyilatkozta, meg nekem is elmondta, hogy nem. A biztonság kedvéért azért gondolt másra is, de hízelegve mondta, hogy erre nem volt szükség. Úgyhogy ez elég kényelmesen jött nekem. Nem kellett izgulni.

H: Mennyire lett olyan a film amilyennek a forgatókönyv alapján gondoltad?
G: Eggyel könnyedebb lett. Úgy érzem, hogy minden probléma csak érintve van benne. Úgy színészileg, mint rendezőileg. Hiányolok belőle valami valós drámaiságot. Minden csak játék. Persze ez nem komoly baja a filmnek, de mégis valahogy könnyedebb lett. A problémákat, amiket a film felvet - én Kocsis Gergely, magánszemély - sokkal súlyosabbnak érzem, mint a filmben szereplő Osváth András. Bár ott el van játszva, hogy ezek súlyos kérdések, de attól, hogy egy ilyen hebehurgya döntés során lesznek megoldva, egy kicsit úgy érzem, hogy az egész fel van hígítva.

H: Megmondom őszintén, hogy nekem csak az volt a problémám a filmmel, hogy amíg az első 30 percben rendkívül jól szórakoztam a jól megírt dialógosokon, meg persze rajtatok, és annak örültem, hogy végre egy hazai közönségfilm, ami azért egyáltalán nem sekély, a végére kipukkadt a dolog, én meg ott ültem, hogy akkor most mi van? Szerettem volna tudni, hogy mi történik veletek? Hogy mi lesz az Eszter és a Te történeted? Még, ha külön utakon is. Egy picit megúszásnak éreztem ezt.
G: Igen! Van benne valami.

H: Felismernek az utcán?
G: Hát gondolom. De nem érzékelem. Pedig most már tudom, hogy volt annyi nézője a filmnek eddig, hogy a nagy számok törvénye alapján - statisztikailag - muszáj hogy szembe jöjjön olyan ember, aki látta a filmet. De nem ölelgetnek az utcán. Eddig volt kettő alkalom, hogy odajött egy néni és nagyon gratulált. De semmi kellemetlenségem nincs ebből.

H: Azt tudod, hogy a neten baromi népszerű vagy? Egyébként használod a hálót?
G: Igen hallom. Az a furcsa, hogy én nem szoktam internetezni, de ismerősök mondják, hogy mekkora "Császár" vagyok a neten. Őszintén szólva jólesik, de nekem nincs otthon internetem, meg nem is járok netcafékba. És van egy olyan gyanúm is, hogy van nekünk ez a színész-zenekarunk, a Könnyű Esti Sértés, ahol akad néhány rajongónk, és úgy gondolom többnyire ők alkotják a hozzászólók bázisát.

H: Azt nem tudom, de mielőtt elindultam otthonról, megnéztelek a Színház.hu-n és több, mint 500 hozzászólással, csúnyán vered az egész mezőnyt.
G: (őszinte csodálkozással) Ennek igazán örülök. És azt azért szeretném elmondani, hogy az előbbi fejtegetésem a net iránti közömbösségemről, nem azt jelenti, hogy ez nem esik jól.

H: Azt nyilatkoztad valahol, hogy: "Filmet forgatni a legjobb dolog a Világon!". A színházon és a filmen kívül van még valami, ami tűzbe hoz?
G: A főzés! Ha otthon vagyok és van egy szabad órám, főzök.

H: Tanultad valahol?
G: Autodidakta módon. Szenvedélyes szakirodalom olvasó és szakműsor néző vagyok. Ha meglátok egy jól lefotózott ételt, akkor minden bajom van. Tényleg! Pornólapot nem szoktam venni, de egy Konyha magazintól beindul mindenem. Igaz, rántottát nem tudok csinálni, de a lazacot már nagyon sokféleképpen el tudom készíteni. Egyébként nem bonyolult. Csak hangzatosnak tűnik.

H: Kikapcsol?
G: Igen. Kreatívan. Én nem attól kapcsolódok ki, hogy moziba járok, vagy megnézek egy videófilmet, hanem attól mikor szépen felszeletelek valamit, és azt elhelyezem egy tányéron. Sok energiámat és legfőképpen pénzemet viszi el. Olyanokat szoktam néha főzni, amit, ha igazán szembe néznék önmagammal, nem engedhetnék meg. "Talán luxus volt most pisztrángot venni!" - ilyen gondolataim vannak persze, de nem tehetek róla. Ez egy szenvedély.

H: Gyerekkor?
G: Tök átlagos volt. Jó tanuló voltam, csak a magaviselettel voltak problémák, és ez a kettősség mindig megvolt. Például jártam zeneiskolába is, és oboázni tanultam, ami viszonylag nem szokásos tevékenysége egy vásott kölyöknek. Azért benne voltam egy-két lakótelepi bandában is rendesen, de a versenybiciklim hátuljára fel volt gumipókozva egy oboa, mert 5-re órára kellett menni. Szóval átlagos gyerekkor vidéken, pontosabban Keszthelyen.

H: Szülők?
G: A szüleim mind a ketten reál beállítottságú emberek. Fejenként két diplomával a zsebükben, tisztes könyvvizsgálók. Egyébként az öcsém is ezt örökölte, és nem fedezhető fel a családfámon a hanyag művészlét iránti hajlam. Úgyhogy biztos valami gikszer történt.

H: Akkor volt "ejnye-bejnye"?
G: Hohó! Bizony! Egészen addig nem fogadták el, hogy én ezt akarom csinálni, amíg észre nem vették, hogy már tényleg csinálom, és szerencsére nem a legrosszabb helyzetben kezdtem a pályát. Sőt!

H: De most már büszkék?
G: Persze. Szeretik. Azt hiszem féltésből tiltottak inkább, és bár kultúrafüggő emberek, téves képük volt arról, hogyan is él egy színész. Ők inkább ennek a lump oldalától féltetek annak idején. Bár időnként most is aggódnak, hogy biztos sokáig fent vagyok, éjszakázom, hogy sok a buli, de azért látják, hogy nem az árokban ébredek és az eredményeket, amit produkálok. Úgyhogy valamennyire balanszírozva van a dolog.

H: Tudod már, hogy mi vár Rád ebben az évadban itt a Katonában?
G: Igen. Most éppen Motel címmel próbálunk egy darabot, amit Bodó Viktor írt és rendez. Aztán jön egy Gothár. Fekete tej lesz a címe. És végül a Csongor és Tünde, Zsótér Sándor rendezésében, amiben magát Csongort játszom majd.

H: Félsz tőle?
G: Nagyon. De ez a legjobb fajta félelem, amit fiatal színész érezhet.

H: Akkor legyen még sok ilyen félnivalód!

Kocsis Gergőt, a repertoáron lévő darabok közül az Idiótában, a Szent György és a Sárkányban, a Talizmánban, és a Kés a tyúkban c. előadásokban láthatjátok a Katonában.

hékásTovábbi ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink