odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
"Egy ember története, aki lehunyja a szemét, hogy elfelejthesse tetteit és döntéseit"
2009. április 9. | 01:04

Múlt héten került a mozikba a Furcsa játék, a Zongoratanárnő és a Farkasok ideje osztrák származású, ám Franciaországban élő rendezőjének, Michael Hanekének új filmje, a Rejtély, mely tavaly Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat is. A Cineuropa munkatársa beszélgetett a direktorral.

- Egy kicsi és személyes mese, mely egy nagyobb történet része, az Algériával szemben elkövetett francia bűnök temetetlensége?
 
- Az algériai kérdés természetesen a film középpontjában helyezkedik el, de kár lenne csupán erre leredukálni a történetet. A film az általános szégyenérzetről szól, mindannyiunk személyes tévedéseiről; egy ember története, aki lehunyja a szemét, hogy elfelejthesse tetteit és döntéseit. Minden országnak megvan a maga tévedése, amit szeretne elrejteni, ahogy Franciaországnak is, de minden országban más a politikai következménye. Ausztria és Németország is elfelejtené a múltját.

- A filmben valaki egy családot zaklat azzal, hogy videókazettákat küld nekik, melyeken magánéletük titokban rögzített felvételei láthatók, de ettől még nem lesz egyértelmű a bűnös személye.
 
- A nézőtől függ, hogy rátaláljon a megoldásra, hogy értelmezzen. Én felteszem a kérdéseket, a néző dolga pedig az, hogy megtalálja a válaszokat. Ezért hagytam nyitva a záró jelenetet, és ezért nem olyan lényeges megtalálni a bűnöst. A közönségfilmek mindig megadják a választ, még azelőtt, hogy magukat a kérdéseket feltennék. Én azokra a filmekre emlékszem, melyek valahogy kizökkentettek a nyugalmamból.
 
- Nyilvánvaló, hogy valaki egy régi adósságot szeretne rendezni.
 
- A fenyegetés mögött valójában óriási szomorúság rejlik. Soha nem mondanám egyetlen figurámra sem, hogy beteg, őrült, vagy perverz lenne. Csak megoldásokat javaslok.

- A film pedig nyilván nem mutatja meg, hol is az igazság.
 
- Minden filmem ugyanazzal a témával foglalkozik, az igazság természetére kérdeznek rá. Az igazságra a moziban, a médiában, és ezek manipulációjára. Ezért használok képeket a képeken belül, hogy bizonytalanná tegyem a néző érzékelését, és hogy rávegyem arra, hogy feltegye magában a kérdést: hol az igazság? Ez az, amit én is mindig megkérdezek magamtól, és ami cselekvésre késztet. De nem vagyok tanár bácsi. Csak fel akarom éleszteni a szándékot a nézőben, hogy kommunikáljon a filmmel.

- A film főszereplője a Könyvek és képek című tévéműsor rendezője. Nehezebb egy értelmiséginek elbújnia?
 
- Lehetséges, hogy mindent tudunk, mindennel tisztában vagyunk, érzelmileg mégis tehetetlenek vagyunk. Én magam is értelmiségi vagyok, de ez csöppet sem segít a magánéletemben!További ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink