odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
"Azt akartam, hogy a némaság egyfajta szóáradattá váljon."
2009. április 9. | 01:04

A héten kerül a mozikba az Élet nélkülem rendezőjének, Isabel Coixet-nek új játékfilmje, az A szavak titkos élete, melyben a visszatérő Sarah Polley mellett Tim Robbins alakítja a főszerepet. A hazájában négy Goya-díjat (a legjobb filmért, rendezésért, forgatókönyvért és művészi rendezésért járót) elnyert mű kapcsán Camillo de Marco, a Cineuropa munkatársa beszélgetett a spanyol direktorral.

- A főszereplőnő a film szerint korábban a balkáni háborúban dolgozott ápolónőként. Miért választott egy olyan „elfelejtett” témát, mint a balkáni háború?
- Rögeszmésen gyötört a háború, amíg tartott. Egy nap megfogalmazódott bennem a vágy, hogy elmegyek Szarajevóba, hogy tegyek valamit. Nem volt meg bennem a bátorság, hogy megtegyem, de attól a pillanattól kezdve elkezdtem információt gyűjteni. Körülbelül két éve láttam egy dokumentumfilmet, mely a Kínzás Áldozatai Rehabilitációjának Nemzetközi
Központjáról (IRCT) szólt, amely révén megismerhettem azon nők drámáját, akik átélték ezt a helyzetet. Szükséges erről beszélnünk. Nem a háború és a társadalom összefüggéseiről akartam beszélni, hanem arról az atrocitásról, mely hirtelen két nőt sújtott.
- Hogy jött létre a stáb, melyben Sarah Polley mellett megtaláljuk a hihetetlenül expresszív Tim Robbins-ot is?
- A lehető legtermészetesebb módon. Eleve rájuk gondoltam, mikor a forgatókönyvet írtam. Sarah Polley, akit már az Élet nélkülem-ben is rendezhettem, generációjának legjobb színésznője, aki bármilyen karaktert képes eljátszani. Robbins olyan, mint egy álom. Azt gondoltam, tökéletes a szerepre, rengeteg tapasztalattal rendelkezik és ismeri a világot. Egy héttel azután, hogy megkapta a forgatókönyvet, felhívott és megkérdezte: „Mikor kezdünk?”
- A csöndes pillanatok, a szereplők elszigeteltsége nagyon fontos a filmben.
- A hősnő számára ez egyfajta védekező mechanizmusként működik. Ahogy a férfi számára ez a cinizmus. Különös, elidegenedett intimitást akartam ábrázolni, mely képes ledönteni ezeket a falakat. Azt akartam, hogy a némaság egyfajta szóáradattá váljon. Nagyon sok nővel találkoztam, akik ennél sokkal súlyosabb eseményeket éltek ált, és ami mindig meglepett, az az volt, hogy ezeket mindegyikük túlélte, néhányan pedig még boldogok is tudtak maradni közben.
- A két női karakter, akit Sarah Polley és Julie Christie játszik, nagyon erős figurák.
- Julie Inge Genefké-t alakítja, egy dán doktornőt, egyben az IRCT egyik alapítóját, aki több mint húsz éve elkötelezte magát a kínzások áldozatainak megsegítésére, és a harcra maga a kínzás ellen. Nagyon különleges nő, aki dolgozott Abu Graib-ban és Guantanamó-ban is. Meg akartam idézni az alakját, mert amíg vannak olyan nők, mint ő, megvan a remény, hogy a világ lehet jobb hely.
- Pedro Almodóvar már sorozatban másodszor működik közre producerként. Milyen kapcsolat van önök között?
- Mindig sokra tartottam Almodóvar-t mint rendezőt, de most, hogy „felnőtt” lettem, már közvetlen kapcsolatunk van, és gyakran vitatkozunk. Soha nem ért velem egyet semmiben, de tiszteletben tartja a véleményemet, a látásmódomat, és nem utolsósorban a filmjeimet is.További ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink