odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
"Valójában egy klasszikus thrillert kellett forgatnom, ez volt elrejtve a könyvben is"
2009. április 9. | 01:04

Mike Newell-lel, a Négy esküvő és egy temetés, a Fedőneve: Donnie Brasco vagy a Mona Lisa mosolya című filmek rendezőjével legújabb alkotása, a hazánkban december 1-én bemutatott Harry Potter és a Tűz Serlege kapcsán a Dark Horizons munkatársa, Paul Fischer beszélgetett.

P. F.:Amikor utoljára, a Mona Lisa mosolya sajtótájékoztatóján találkoztunk, már szó volt róla, hogy esetleg Ön rendezi a soron következő Harry Potter epizódot. Számomra nagyon meglepő volt, hogy egy olyan rendező, aki főként kisebb, karakterközpontú vígjátékokat és drámákat gyárt, egy ekkora produkcióba vág bele. Mi motiválta e döntésben? 
 
M. N.: A döntésem mögött személyes és szakmai tényezők egyaránt meghúzódtak. Ha belegondolunk, azon a bizonyos képzeletbeli ranglétrán mindenki szeretne feljebb jutni, nem vagyok ezzel egyedül; csak vigyázni kell, nehogy leesünk a magasból. Én még sosem vettem részt ekkora, sőt még egy negyed ennyire nagy produkcióban, és hát valójában ki ne vágyna egy ilyen felkérésre. A Harry Potter az egyik leghíresebb és legnagyobb franchise a világon, aminek én most úgymond részese lehettem. Arról nem is beszélve, hogy van egy tíz éves kisfiam, és bizony nagyon érdekes volt olyan filmet csinálni, ami - többek között - ennek a korosztálynak is szól.

A szakmai oldalról nézve hatalmas kihívás volt elkészíteni ezt az EGY filmet a 760 oldalas forgatókönyvből, mivel a Harry Potter és a Tűz Serlege kétszer annyira hosszú, mint a harmadik rész, ami szintén kétszer hosszabb volt, mint az azt megelőző bármelyik epizód. Eleinte szó volt róla, hogy két film készüljön, ám a Warner Bros. kerek perec megmondta, hogy ha nem tudok vágni a sztoriból, rögvest keresnek mást helyettem, illetve én is úgy gondoltam, hogy a történet nem bír ki két filmet. Miután elolvastam a könyvet, egy klasszikus thriller bontakozott ki a szemem előtt, akár az Észak-Északnyugat Cary Grant-tel. Harry Potter, akárcsak Grant eleinte semmit sem tudnak, hogy mibe csöppentek, milyen furcsa dolgok történnek majd velük, de a közönség persze már tisztában van azzal, hogy mindezek mögött Ralph Fiennes (James Mason) áll. A hős persze idővel ráébred, hogy mekkora bajban van, és mindent elkövet, hogy kimásszon belőle. Tehát valójában egy klasszikus thrillert kellett forgatnom, ez volt elrejtve a könyvben is.
 
Ez elég jól hangzik, de azért gondolom nagyon oda kellett figyelnie a rajongók reakcióira is - akik ugye nagyon kíméletlenek tudnak lenni-, hogy mit szólnak majd ehhez a krimis-thrilleres vonalhoz. Mennyire volt elővigyázatos?
 
M. N.: Természetesen nagyon odafigyeltünk. Számtalanszor láttam, hogy a rajongók chat-oldalakon vitatták meg a már kiszivárgott, vagy a neten esetleg látott részleteket a filmből. Ilyen volt például, amikor Hermione ruhájának színét megváltoztattuk kékről rózsaszínre. Hát mit mondjak, volt felháborodás…
 

Nagyon furcsának találom, hogy ennyi év és rész elteltével Ön az első angol rendező, aki lehetőséget kapott egy Harry Potter-könyv adaptálására. Mit gondol, az Ön "vezénylete" ad valami újat, fel lehet fedezni valami újdonságot a korábbi részekhez képest?
 
M. N.: Ez természetesen összehasonlítás kérdése, de nem hiszem, hogy én lennék a megfelelő személy ennek elvégzésére. Ha a véleményemet kérdezi, természetesen én úgy érzem, hogy változott a film azáltal, hogy én rendeztem. Egy korábbi rendezőnek, így Chris-nek vagy Alfonso-nak sem lehet képe arról, hogy mi zajlik az angol bentlakásos iskolákban, amely képére a varázsló iskola született. Én magam sem ilyen típusú iskolában tanultam, de kis koromtól fogva teljes rálátásom volt ezekre, illetve arra, ami ott folyik. Ennyi pluszt már biztosan hozzá tudtam tenni a filmemhez.
 
Mit gondol a film humoráról? A Harry Potter és a Tűz Serlegében sokkal inkább észrevehető a humor, mint a korábbi részkben. Ez is belejátszhat abba, hogy egy kicsit másfajta Harry Pottert láthatunk a mozikban?
 
M. N.: Úgy gondolom, igen. Emlékszem, amikor a Warner Bros. főnökével, Alan Horn-nal találkoztam és megkérdezte, hogy hogyan képzelem el az új Pottert, elkezdtem mesélni a thriller vonulatomról, mire ő csak annyit mondott, hogy rendben, de ne feledkezzek meg a humorról, hiszen pont ezért kértek fel engem. Természetesen nem vígjátékot akartam készíteni, de szerintem megtaláltam az arany középutat. Ha gyerekekkel dolgozol együtt, akkor amúgy is jön minden magától.
 
Meglepte Önt, hogy milyen professzionális játszanak ezek a gyerekek?
 
M. N.: Bevallom őszintén, hogy igen. A Harry Potter nem olyan, mint a többi gyerekfilm; ez nem Mary Poppins, ami végülis a gyerekeknek szól, de nem gyerekekről, hanem felnőttekről. A Tűz Serlegében gyerekek játszanak gyerekeknek, és a történet is róluk szól. Valószínűleg ezt a film szereplői is átérzik. Arról nem is beszélve, hogy ők már most sztárok, nézd csak meg a mai nap interjútervét: elsőnek megy Daniel Radcliffe, második Emma Watson, harmadik Rupert Grint, és csak után jövök én, a rendező... Összességében kellemes meglepetés és nagy öröm volt számomra velük dolgozni.
 
Mi lesz a következő terve, mihez fog legközelebb?
 
M. N.: Egészen biztos valami kisebb, vizuális trükköket mellőző alkotást készítek, karakterekre épülő mozit, ám konkrétumot nem tudok mondani.
 
Vállalná egy újabb Harry Potter rész rendezését?
 
M. N.: Még jó hogy! Szerintem az utolsó rész rendezésért öldöklő csata megy majd, és egészen biztosan én is ott leszek!További ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink