odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
"Egy pitbullal nem mertem forgatni"
2009. április 9. | 01:04

Szecsanov Martin operatőr. Több száz reklámfilm, videóklip a háta mögött és előtte még ki tudja mi. Egyszer talán egy nagyjátékfilm. Hallgatag, megfontolt és kiegyensúlyozott embernek tűnik első látásra. Másodikra még jobban.

Tappy: Amerika című rövid, egyperces filmje kapcsán beszélgetünk. A film egy parkban játszódik, ahol a focizó gyerekek labdáját egy kutya elkapja és szétrágja. A kutya neve: Amerika. Gazdája rászól: "Amerika, ez nem a te labdád. A te labdád otthon van. Nem játszhatsz más emberek labdájával."
Az első kérdés, ami felvetődik:
Mennyiben hordoz politikai üzenetet ez a film? A válasz meglepő:

Sz.M.: Részemről semennyiben. Nem foglalkozom politikával. A párommal, Pirossal, (neki ajánlja a filmet) sétáltunk Bécsben, amikor ez a történet szó szerint megesett, megtörtént a szemünk előtt. A kutyát tényleg Amerikának hívták. Nem agyaltam, egyszerűen adta magát a sztori. Politikai üzenete részemről nincsen; annyira frappáns, ha lehet ezt így használni, hogy egyszerűen csak megtörtént feketén-fehéren, színesben. A valóság sokszor túlmutatat minden fantázián.
 
Tappy: Valami aktualitása csak van, hogy ezt a történetet a Yesmen című dokumentum-jellegű film előtt mutatjuk be, mintegy kísérőként. Valami kapcsolódási pont kell, hogy legyen – gondolhatja a néző, teljesen jogosan. Ha a kutyát egy más rendszerbe, világba helyezzük, mit szimbolizál, mit tud szimbolizálni?
 
Sz.M.: Ezt mindenki máshogy értelmezi, kell, hogy értelmezze. Részemről ez egy vicc. Egy egyperces vicc. A történet pontosan ennyit érdemel meg. Sok embert megnevettettem ezzel.
 
Tappy: Mások viszont komolyan vehetik.
                              
Sz.M.: Voltak amerikaiak, akik, nem azt mondom, hogy megsértődtek, de egyfajta negatív érzelmet váltott ki belőlük. Nincsenek kimondott, konkrét, célzott szimbólumok; csak furcsa, hogy egy kutyát lehet Amerikának hívni...
 
Tappy: Mennyiben lett más a film, mint ami valóban ott, akkor Bécsben megtörtént veletek?

Sz.M.: Az "igazi" kutya egy pitbull volt. Viszont egy pitbullal nem mertem forgatni.
 
Tappy: Félünk a pitbulltól, ez teljesen nyilvánvaló. Mitől félünk még?
 
Sz.M.: Annak idején féltünk az oroszoktól. Most az amerikaiaktól félünk, illetve az ő ellenségeitől. De jelzem, nem foglalkozom politikával, nem érdekel, csak érzetek vannak, mint minden emberben. Ez a film nagyon egyszerű. Sokkal bonyolultabb és összetettebb minden. Még egyszer: ez a film egy vicc. Egyperces. Nem több.
 
Tappy: Mondanivalójától vagy vélt üzenetétől függetlenül, mennyiben alkotás?
 
Sz.M.: Alkotás annyiban, hogy egy percben van eleje, három-felvonásos, van lezárása. Szerkezetileg egy alkotás és szerintem technikailag is. Sokat gondolkoztam, hogy vajon ez egy "társadalmi célú" vagy csupán egy kisfilm. Ha társadalmi célú, akkor nem tudom, hogy ki, milyen "szerv" tudja ezt felvállalni, ki rendelné meg ezt. Úgyhogy inkább kisfilm, alkotás.
 
Tappy: Elészült. Hol vetíthető, hol van rá – ha van egyáltalán – igény és miért?
 
Sz.M.: Svájcban van egy fesztivál, ahol kimondottan egyperces filmeket neveznek, ott a helye. Olyan, mint a Pesti Estben a három, négykockás képregény.
 
Tappy: Nem félsz attól hogy...
 
Sz.M.: Nem kapok vízumot? Még nem voltam az Egyesült Államokban és sajnálnám, ha emiatt nem kapnék vízumot.
 
Tappy: Kaptál negatív visszajelzéseket?
 
Sz.M.: Nem. Eddig mindenki nevetett rajta. Nem egy Amerika pocskondiázás, inkább pihent, de nem rosszindulatú humor. Ez a film alapvetően egy, vagy ha tetszik a kutyáról szól.További ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink