odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Megkérdeztük  
"Irigylésre méltó, gazdag és különleges szinházi élet"
2009. április 9. | 01:04

Tappy: Mi történt Veled az SzFE után?

Rajkai Zoltán: 1989-93-ig jártam az SzFF-re - akkor még fôiskolának hívták - Szirtes Tamás osztályába, aki azóta a Madách Színház igazgatója lett. Akkor még úgy volt, hogy harmadévtôl minden színinövendék elment különbözô szinházakhoz szakmai gyakorlatra egészen a diplomáig. Én a Katonába szerettem volna menni, így bekopogtattam Zsámbéki Gábor igazgatóhoz, hogy jöhetek-e. Azt mondta, hogy nem nagyon tud feladatot adni - ráadásul ott van a saját osztálya is, akiket oda visz gyakorlatra -, de éppen készül a Kamra és ha ôszre felépül, akkor jöhetek, mert lesz több feladat. Felépült. Negyedéves voltam, amikor megkaptam az elsô fôszerepemet a Katonában Németh Ákos Müller táncosai c. darabjában. Máté Gábor rendezte a Kamrában. Hála Istennek jól sikerült, így diploma után leszerzôdtettek. 1993 óta a Katona József Színház tagja vagyok. 12 éve.

T: Néhány éve nagyon sok magyar produkcióban szerepeltél (Rosszfiúk, Presszó, Szelidek stb.). Akkoriban még a kereskedelmi televíziók nem próbáltak "Kis Hollywood"-ot csinálni Magyarországból. Nem voltak pletykalapok és nem tudtuk a meteorológusok hobbijait sem. Miért nem látunk most a filmvásznon, vagy akár a televízióban? Döntés ez részedről, vagy szükségszerűség? Vagy nem keresnek?

Z: Én kettéválasztanám a kérdést. Annak, hogy nem szerepelek mozifilmekben, az az egyszer oka, hogy nem hívnak. Mostanában nem jutok eszébe egyik filmrendezônek sem. Mellesleg egy kezemen meg tudnám számolni, hány filmrendezô jött el az utóbbi évekeben a Katonába. Azt pedig csak sajnálni tudom, hogy az általános ismertséget hozó televíziózásban manapság nem a klasszikus értelemben vett színészi munkára van szükség. Nem készülnek igazi tv-filmek, tv-játékok, filszerû tv-sorozatok, ifjúsági filmek, színházi közvetítések, magas színvonalú irodalmi és kulturális mûsorok, amelyekben a fiatal tehetségek is országos ismertségre tehetnének szert színészi munkájukkal. (Hasonlóan az idôsebb színészekhez, akik kizárólag a televízióból lettek ismertek.) Viszont szappanoperák, valóságshow-k, vetélkedôk és egyéb szórakoztató mûsorok készülnek, amelyek stilárisan, esztétikailag, gondolatilag és szakmailag is a kultúrának csak egy szûk, de annál hangosabb szeletét teszik ki. Annyiban tudatos az én - ha úgy tetszik ismeretlenségem -, hogy nem kívánok ezekben részt venni. Viszont nem panaszkodom, mert hála Istennek, azok közé a színészek közé tartozom, akiket a Duna Tv-be és az MTV-be viszonylag rendszeresen hívnak abba a néhány eldugott kulturális mûsorba  - verset mondani, vagy közremûködni -, ami még létezik.  Persze az az álmom, hogy hasonló tv-filmekben játszhassam, mint A Tenkes kapitánya, a Fekete város, a Sándor Mátyás, a Kántor, vagy az Egri csillagok, csak hogy néhányat említsek azok közül, amik épp eszembe jutnak.

T: Meddig tartható a "csak a színház - lét"?

Z: Ezt a kérdést nem pontosítanám. Úgy hangzik, mintha azt kérdeznéd, meddig tartható a csak lakatos, vagy csak matematikatanár, vagy csak account manager-lét...Istennek hála, már 14 éve van állásom, munkám, fizetésem és mindezeken felül - remélem, nem tûnik szerénytelenségnek - az ország, de bátran állíthatom, hogy a világ egyik legjobb repertoár- és mûvésszínházának vagyok a tagja. Túl vagyok több mint ötven szerepen, beutaztam a társulattal a fél világot, olyan országokba, városokba is eljutottam, ahová magánemberként soha nem mehettem volna. Mindezt objektíven nézve és összehasonlítva sok millió embertársam sorsával, nemhogy valami "kibírandó, éppen csak tartható"  színházi létnek látszik, hanem egyenesen irigylésre méltó, gazdag és különleges szinházi életnek. Nem sok hasonló van a világon. Természetesen az embernek vannak elképzelései, vágyai a saját sorsát illetôen, ám ezeket nem minden esetben igazolja vissza az élet. És ahelyett, hogy keseregnénk és csüggednénk, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk, hasznosabb lenne objektíven leltárba vennünk, hogy mit is kaptunk eddig. Ha ôszinték vagyunk, kiderül, jóval többet, mint ahogy azt érezzük és érdemeljük.

T:Mi ad mértéket a mindennapi életedben?

Z: 1997-ben megtörtént velem az, amirôl azt gondolom, hogy a lehetô legnagyobb dolog, ami emberrel megtörténhet. Megtértem Istenhez. A Pasaréti Református Gyülekezet tagja vagyok. Ennek a története kitenne egy jóval hosszabb interjút, ezért, hogy a lehetô legpontosabban és legrövidebben elmondjam, mit is jelent ez, had idézzem a Heidelbergi Kátét, amit két protestáns heilderbergi professzor írt 1563-ban: "Mi néked életedben és halálodban egyetlenegy vígasztalásod? Az, hogy testestôl-lelkestôl, mind életemben, mind halálomban, nem a magamé, hanem az én hûséges Megváltómnak, Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok. Aki az Ô drága vérével minden bûnömért tökéletesen eleget tett s engem az ördögnek minden hatalmából megszabadított. És úgy megôriz, hogy mennyei atyámnak akarata nélkül egy hajszál sem eshetik le a fejemrôl, sôt inkább minden az én üdvösségemre kell, hogy szolgáljon. Ezért Szentlelke által is engem az örök élet felöl biztosít, és szív szerint késszé és hajlandóvá tesz arra, hogy ezentúl Ôneki éljek."  Tudom, hogy most sokan nyelnek egy nagyot. De érdemes - sôt, ajánlom - minden sorát  alaposan elemezni és végiggondolni. Valójában minden ember ilyesmire vágyik. Boldogságra és biztonságra. Isten a mérték a mindennapi életemben. Jó lenne, ha minden pillanatomban hagynám, hogy Ô legyen.

T: Hogy élik meg a gyerekeid, hogy apukájuk este dolgozik, nem úgy, mint a "rendes" emberek?

Z: Sokszor elôfordul, hogy valamelyikük napközben egyszercsak váratlanul megkérdezi, hogy ma elmész-e este dolgozni, apuci? De általában amikor félve azt válaszolom, hogy igen, akkor csak egy nyugtázó "Jól van."-válasz érkezik és zajlik tovább a játék. Ilyenkor azt gondolom, hogy nyilván nekik ez már természetes, hiszen ebbe születtek bele. Viszont volt olyan is, hogy egy-egy intenzívebb munka idôszakban, mikor sokat nem voltam otthon, a középsô fiam, Barni sírt este, hogy mikor lesz már itthon apa? Ha nem vagyok otthon, az a feleségemnek a legnehezebb. Az esti program: a vacsora, a fürdetés, a fektetés a legfárasztóbb része a napirendnek és három kisgyerekkel ez már igencsak húzós. Hála Istennek az anyósom rengeteget segít. A feleségem szülei közel laknak hozzánk es amikor nem vagyok, mindig eljön es nagy szeretettel segít. Az én édesanyám pedig az ovihoz lakik kozel és rendszeresen el szokta hozni a fiúkat, amikor én nem érek rá. A feleségem pedig otthon vigyáz a kétéves Boróka lányunkra. Bizony egy-egy fôpróba-idôszak nagyon megviseli a családot, mert az nem csak azt jelenti, hogy este nem vagyok, hanem azt, hogy egyáltalán nem vagyok otthon, van, hogy két hétig. Ez nem jó. Mostanában is több, mint húsz elôadásom van havonta, tehát 9-10 szabad estém marad a családra. Próbálok egyensúlyozni a családi és színházi kötelezettségeim között.. Az idén pl. kértem az igazgatónkat, Zsámbéki Gábort, hogy az évad második felében ne legyek benne új produkciókban, egyrészt, hogy ne növekedjen a havi elôadásszámom, másrészt, hogy délelôttönként felszabaduljak. Nagyon hálás vagyok, mert elengedett. Otthon megbeszéltük, hogy kitûzünk egy "ovimentes" napot, amikor nem visszük a fiúkat óvodába - ez a hétfô lett - es ezen a napon is mindenféle családi programokat szervezünk.

T: Egy ötéves gyerek mennyit ért abból, hogyan dolgozza fel, hogy apa van a tv-ben (húszévesen - Angyalbőrben), illetve, hogy Mickey egér apa hangján szólal meg?

Z: Nem nagyon néznek tévét. Ha nézik, többnyire a Minimax gyerekcsatornát nézik, ahol csak elvétve találkoznak a hangommal. Engem pedig még nem láttak filmen, mert még nem jött el az ideje. Azok a filmek, amikben eddig szerepeltem, nem nekik valók. Az, hogy a Mickey egér vagy a Teletubbie Tinky-Winky hangja én vagyok, az tetszik nekik. Néha kérik, hogy beszéljek úgy.

Folyt. köv.További ajánlatunk
"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!"
2012. december 28. | 16:12

December 20-tól játsszák a magyar mozik a Pi élete című filmet. A The Times a film alapjául szolgáló regény írójával, Yann Martellel beszélgetett. A sikerkönyv írója elmeséli, hogyan lett regényéből az év egyik legjobb filmje úgy, hogy senki sem tett volna nagy téteket annak elkészülésére.
"Ez a legrémisztőbb svéd termék az ABBA óta"
2010. július 19. | 16:07

Július 8-án került a magyar mozikba A tetovált lány című film, amely Stieg Larsson Milennium-trilógiájának első kötetéből készült. Svédorszégban időközben elkészült a másik két kötet filmváltozata is, amerikában pedig már a remake-et tervezik. A rednezővel, a dán Niels Arden Oprevvel az RTÉ Ten munkatársa, Harry Guerin beszélgetett.
"Egyből a gyerekkori emlékeim jutottak eszembe"
2009. július 18. | 15:07

Július 2-án mutatták be a magyar mozik a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét, melyet a magyra közönség már láthatot a tavalyi Titanic filmfesztiválon, és mely elkészülte óta több mint félszáz díjat nyert, szerte a világon. Az eredeti könyvből, John Ajvide Lindqvist nemsokára magyarul is olvasható regényéből hamarosan amerikai feldolgozás is készül, melyet a Cloverfield rendezője, Matt Reeves jegyez majd. A svéd direktorral az IFC.com munkatársa, Aaron Hillis készített interjút.
"A történetet a mélyben élők nézőpontjából meséljük el, nem a csúcson elhelyezkedőkéből"
2009. április 21. | 22:04

Április 9-tól látható a magyar mozikban Matteo Garrone számtalan díjat nyert filmje, a Gomorra. A Roberto Saviano azonos című, és nálunk is megjelent könyve alapján készült film a nápolyi alvilág bugyraiba vezet minket,nyers és kíméletlen hitelességgel. A rendezővel az Ioncinema munkatársa, Benjamin Crossley-Marra készített interjút tavaly októberben a New York-i Filmfesztiválon, a film amerikai bemutatója alkalmából.
"Aloysius nővér nem a papokkal harcol, hanem a jövővel"
2009. április 9. | 01:04

Március 19-én mutatták be a magyra mozik a Kétely című filmet, melyet idén 5 Oscar-díjra jelöltek, a négy színészi kategória mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért is. John Patrick Shanley saját korábbi színdarabjából írta a forgatókönyvet, és rendezte meg a filmet - Shanley egyébként utoljára 1990-ben rendezett filmet, a Joe és a vulkánt. Az író-rendezővel az IFC.com munkatársa, Stephen Saito készített rövid interjút.
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink