odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Bevezető  
Kedves film iránt érdeklődő látógatónk, felhasználónk, olvasónk a végeken! Jelen rovatunkat tájékoztató-információs rovatnak szánjuk, abban a meggyőződésben, hogy "aki olvas, többet lát". Szeretnénk tájékoztatni mindnyájukat a filmről megjelent friss olvasnivalókkal: könyvek, hazai és külföldi folyóiratok, újságok, filmes szájtok írásainak megjelenéséről. Szeretnénk, ha velünk tartana, nemcsak úgy mint tájékozódni akaró filmrajongó, hanem úgy is mint e rovat önkéntes levelezője, aki megosztaná ismereteit más filmrajongókkal s ezért szívesen felhívná mások figyelmét is olyan, a filmről szóló (a film világához tartozó) írásokra, amelyek véleménye szerint érdekesek. Éppen ezért szívesen vennénk gondolatait-véleményét e rovatban ismertetett írásokról, illetve javaslatait (pontos helymegjelöléssel) a filmkritikáktól a vaskos kötetekig terjedő hazai és külföldi filmszakirodalomból. Mondja el véleményét, írjon, javasoljon!
Lapozó  
Filmvilág - 2004. december
2012. május 27. | 22:05

A Filmvilág decemberi számának élén Jeles András mûvészete áll. Munkásságát értõn elemzi Baron György, míg legfrissebb filmjérõl - József és tetvérei - Forgách András írt méltatást. Ez utóbbiból idézünk:
"Ez talán a filmesek filmje, fogalmazott Jeles óvatosan egy szegedi beszélgetésen. Mindenesetre Jelesnek sikerült olyan filmet készítenie, amit filmmel foglakozóknak kötelezõen feladnék. Nem azért, hogy élvezkedjenek (habár ez a lehetõség sem kizárt), nem is az azért, hogy halálra unják magukat tizenöt perc után, hanem azért, mert a József és testvérei az utóbbi években a legradikálisabban tudta összekapcsolni a képi gondolkodás lehetõségeit a kor égetõ (és természetesen végül megválaszolhatatlan) kérdéseivel. Naivitása olyan hatalmas, hogy szikrányi rutinnak sem hagy teret: ezúttal minden képet elõször vehetünk szemügyre.
Igazi kincs ez, barátaim."

A következõkben azt vizsgálják különbözõ tanulmányok, hogy miért és miként robbant be Coppola társaival (Spielberg, Lucas, Scorsese és mások) a komformitásba fagyott Hollywoodba.
Majd szó esik az Indie-Amerikáról, a rossz ízlés diadaláról, s Jim Jarmusch legújabb filmjérõl, a több részes Kávé és cigarettáról.
Külön blokk tudósít a számítógép és az animáció összefüggéseinek misztikus és mégis oly egyszerû világáról. Géczi Zoltán az amerikai net-animációról, Berta László a Macromedia Flash-rõl, Sebõ Ferenc a magyar net-animációról, Varró Attila pedig Enki Bilal: Halhatatlanok címû mûvérõl értekezik.
Megint csak külön összeállítás emlékezik a húsz éve elhunyt francia filmrendezõre, a filmtörténet érzékeny szívvel írt lapjainak szerzõjére, Francois Truffaut-ra.
A világhírû íráni filmrendezõ, Abbas Kiarostami így ír:
"Hogyan hatott Truffaut a filmjeimre? Nem könnyû válaszolni erre a kérdésre. És hatott-e egyáltalán? Vagy nem? Nem mondhatom, hogy kivonhattam magam az egyik kedvenc filmrendezõm hatása alól, amikor olyanok is hatottak rám, akikhez sokkal kevésbé vonzódtam. Például sohase hittem volna, hogy egy olyan rendezõ, mint Chaplin, bármiféle hatással lehetne rám, és mégis, amikor egy alkalommal úgy hozta az alkalom, hogy a Kölyökrõl kellett beszélnem (megnézhetõ, meghallgatható a Chaplin DVD-n! - a szerk.) és még egyszer, vagyis negyvenöt esztendõ után másodszor is végignéztem a filmet, nemcsak arra jöttem rá, hogy ez a film nagyon is hatott rám, de arra is, hogy úgyszólván öntudatlanul még a szerkezetét is felhasználtam egyik filmemben. Azt hiszem, minden film hatott rám, amit csak láttam az életemben, akár jó volt, akár rossz, ahogyan hatott rám minden regény is, amit olvastam, minden festmény is, amit láttam, sõt, a barátaim is, a szomszédokról már nem is beszélve. De nagyon sok idõ kell hozzá, hogy az ember feltárja, pontosan miben is nyilvánultak meg ezek a közvetlen vagy közvetett hatások. Lehet, hogy a legtöbb ilyen hatás nem is tudatos. És ha a tudattalanom egy nap azzal áll elõ, hogy lopjak valahol egy újszerû beállítást, akkor biztos vagyok benne, hogy a Négyszáz csapásban, A férfi, aki szerette a nõket jelenetei közt vagy az Adele H.-ban fogom keresni."
A filmtörténeti méltatások közül kiemelkedik Gelencsér Gábor tanulmánya Ingmar Bergman trilógiájáról.További ajánlatunk
David Mitchell: Felhőatlasz (Cartaphilus Kiadó)
2012. december 6. | 21:12

Az angol író regénye izgalmas mű, telitalálat a könyv szerkezete, és a kalandok szövése megunhatatlan. Az olvasó mintha Peer Gynt hagymáját fogná a kezébe: ahogy hántjuk le a rétegeket, úgy...
Cormac McCarthy: Átkelés
2012. november 24. | 15:11

November közepén jelent meg a Magvető Kiadó Cormac McCarthy-sorozatában az Átkelés című kötet, a Vad lovakkal megkezdett Határvidék-trilógia második darabja. A regény a nagysikerű Vad...
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. szeptember 14. | 13:09

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér...
Patti Smith: Kölykök
2012. augusztus 29. | 02:08

Augusztus elején jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Patti Smith Kölykök című könyve; a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző fiatalkorának és egy...
Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Cartaphilus Kiadó)
2012. május 27. | 22:05

Sokan hiszik (tévesen), hogy egy filmet a főcímtől a stáblistáig egy nekifutásra kell végignézni. Sőt, az emberek többsége nem is hajlandó megszakítani, vagy mondjuk a közepén kezdeni egy film...
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM

Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram