odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Bevezető  
Kedves film iránt érdeklődő látógatónk, felhasználónk, olvasónk a végeken! Jelen rovatunkat tájékoztató-információs rovatnak szánjuk, abban a meggyőződésben, hogy "aki olvas, többet lát". Szeretnénk tájékoztatni mindnyájukat a filmről megjelent friss olvasnivalókkal: könyvek, hazai és külföldi folyóiratok, újságok, filmes szájtok írásainak megjelenéséről. Szeretnénk, ha velünk tartana, nemcsak úgy mint tájékozódni akaró filmrajongó, hanem úgy is mint e rovat önkéntes levelezője, aki megosztaná ismereteit más filmrajongókkal s ezért szívesen felhívná mások figyelmét is olyan, a filmről szóló (a film világához tartozó) írásokra, amelyek véleménye szerint érdekesek. Éppen ezért szívesen vennénk gondolatait-véleményét e rovatban ismertetett írásokról, illetve javaslatait (pontos helymegjelöléssel) a filmkritikáktól a vaskos kötetekig terjedő hazai és külföldi filmszakirodalomból. Mondja el véleményét, írjon, javasoljon!
Lapozó  
A kettõ demokratikus
2012. május 27. | 22:05

Filmtett, 2005, március

Hihetetlenül gazdag tartalommal jelent meg a Filmtett ünnepi, 50. száma,; a félszázadik megjelenéshez méltó tartalommal.
A 104 oldalas szám több mint felét a Film és a televízió címû, nagyon gondosan és jól átgondoltan megszerkesztett támájáról írott töltik meg. A szubjektív hangvételt a szerkesztõbizottság tagjainak személyes vallomása adja meg, amikoris mwegpróbálják feleleveníteni és megfogalmazni viszonyukat-találkozásukat a televízióval.Ám a személyen "felütést" komoly tanulmányok, szemlézések és elemzések követik, amelyek támáját is elég felsorolni, így péládul olvashatunk:
-- Marshall McLuhan, neves tudó médiaelméletérõl,
-- a képernyõn megjelenõ televíziós személyiségekrõl     (testbeszédükrõl),
-- a magyar televíziók reggeli mûsorainak jellemzõirõl,
-- a televíziós sport show-mûsor retorikájáról,
-- a szappan opera és a telenovella viszonyáról,
-- a magyaroszági szappanoperákról,
-- a karácsonyi mûsorkínálatokról,
-- a televíziók szerepérõl a horrorfilmekben,
-- a televíziók filmes magazinjairól,
-- a Duna Televízió filmszerkesztõinek munkájáról,
-- a kliptechnika és az elme viszonyáról,
-- a valóságshow-k történetérõl,
-- a brassói, helyi tévéadás szerkeszti munkájáról,
s igen tanulságos beszélgetést, amelyet Zágoni Balázs készített Gáspárik Attilával, aki a romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke.

"Az Országos Audiovizuális Tanács egy szabályozó hatóság. Tehát egy olyan keret, mint a közelekedésben a járdaszegély. Ott van, jó, hogy ott van, tudom, hogy ott van. És ritkán megyek neki, mert az nem jó. Mi tudatosítani akartuk az emberekkel azt, hogy ez van, ez a keret az út szélén. Ami azt jelenti, hogy van egy törvény, amit meghozott a román parlament. Ez Romániában a második médiatörvény: az elsõ 1992-ben született, a második 2002-ben. (...)
Megvan a törvény, amelyre nekünk jogunkban áll rendeleteket kidolgozni, amelyek a törvény szellemét tükrözik, ugyanakkor pontosítanak bizonyos dolgokat. Azt mondka a törvény, hogy kiskoruak védelme -- s leír három-négy pontot, a többi a mi dolgunk. Például a filmek pitogrammokkal való ellátása a jobb alsó sarokban. (...)
Ez a piktogrammosdi egy hosszú folyamat volt;bevezettük, nem tetszett a színezése, kicsréltettük. Most már az nem tetszik nekünk, hogy a 12-es meg az AP (felnõtt beleegyezéssel) egyfolytában ki van téve, szerintünk zavarja a filmek struktúráját, ezért kötelezõ az elején bemondani. Minden reklámmegszkítás után öt percig ott kell lennie, utána kivehetik. Ez egy újítás Európában, ilyen nem volt. Mindenhol ott van, de szerintem zavarja a mûélvezetet. Én, ha operatõr volnék, és egy képet komponálnék, a jobb alsó sarokba nem tennék egy piros pontot. (...)
Sikerült beiktatni a törvénybe, hogy ahol kisebbség van,ott a kábelszolgáltatónak kötelezõ módon sugároznia kell a kisebbség nyelvén is. (...)  A jövõben szeretném a magyar nyelvû rádiókban és tévékben használt magyar nyelv minõségét elemezni. Úgy vélem, nagy bajok vannak."
Az 50. szám igen részleetesen (olykor kritikailag is) beszámol a 36 magyar játékfilmszemlén vetített filmekrõl, röviden bemutatva s egy-egy kritika megjegyzéssel fûszerezve olvashatjuk a véleményeket, amely közt sok megszívlelendõ észrevétel is található.
A kortárs bemutatókról szóló kritikai rovaton kívül még érdmes elolvasni (s talán megõrizni is) A svájci film története címû rövid írást is, amely lényegretörõen mutatja be a Calude Goretta, Alain Tanner és Michel Sutter nevével fémjelezhetõ filmmûvészetet.További ajánlatunk
David Mitchell: Felhőatlasz (Cartaphilus Kiadó)
2012. december 6. | 21:12

Az angol író regénye izgalmas mű, telitalálat a könyv szerkezete, és a kalandok szövése megunhatatlan. Az olvasó mintha Peer Gynt hagymáját fogná a kezébe: ahogy hántjuk le a rétegeket, úgy...
Cormac McCarthy: Átkelés
2012. november 24. | 15:11

November közepén jelent meg a Magvető Kiadó Cormac McCarthy-sorozatában az Átkelés című kötet, a Vad lovakkal megkezdett Határvidék-trilógia második darabja. A regény a nagysikerű Vad...
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. szeptember 14. | 13:09

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér...
Patti Smith: Kölykök
2012. augusztus 29. | 02:08

Augusztus elején jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Patti Smith Kölykök című könyve; a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző fiatalkorának és egy...
Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Cartaphilus Kiadó)
2012. május 27. | 22:05

Sokan hiszik (tévesen), hogy egy filmet a főcímtől a stáblistáig egy nekifutásra kell végignézni. Sőt, az emberek többsége nem is hajlandó megszakítani, vagy mondjuk a közepén kezdeni egy film...
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM

Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram