odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Bevezető  
Kedves film iránt érdeklődő látógatónk, felhasználónk, olvasónk a végeken! Jelen rovatunkat tájékoztató-információs rovatnak szánjuk, abban a meggyőződésben, hogy "aki olvas, többet lát". Szeretnénk tájékoztatni mindnyájukat a filmről megjelent friss olvasnivalókkal: könyvek, hazai és külföldi folyóiratok, újságok, filmes szájtok írásainak megjelenéséről. Szeretnénk, ha velünk tartana, nemcsak úgy mint tájékozódni akaró filmrajongó, hanem úgy is mint e rovat önkéntes levelezője, aki megosztaná ismereteit más filmrajongókkal s ezért szívesen felhívná mások figyelmét is olyan, a filmről szóló (a film világához tartozó) írásokra, amelyek véleménye szerint érdekesek. Éppen ezért szívesen vennénk gondolatait-véleményét e rovatban ismertetett írásokról, illetve javaslatait (pontos helymegjelöléssel) a filmkritikáktól a vaskos kötetekig terjedő hazai és külföldi filmszakirodalomból. Mondja el véleményét, írjon, javasoljon!
Lapozó  
Képzelt és valóságos szörnyűségek
2012. május 27. | 22:05

Filmvilág, 2005. február.

A Filmvilág idei második számának elsőrendű főtémája Hitchcock.
Hitchcock valójában befejezhetetlen téma. Bikácsy Gergely - ki tudja már, hányadik - Hitchcock-elemzését olvashatjuk a lap élén, amelynél szerényebb lendülettel, de talán több hasznosítható információval írta meg tanulmányát Varró Attila Hitchcock utolsó filmtervéről, illetve Pápai Zsolt beszámolóját a kísérleti filmes(!) Hitchcockról. Az összeállítást Peter Bogdanovich beszélgetés-könyvének - H. mint hideglelés - egy fejezete zárja.
 
Felettébb érdekes a folyóirat két fiatal magyar filmrendezővel - Dyga Zsomborral és Mispál Attilával - készült interjúja.

Dyga Zsombortól azt kérdezi Hungler Tímea: "Kinek készíti filmjeit?"
"Magamnak. És most halál komolyan mondom, de szerintem ez minden alkotóval így van. Az a kényszerképzetem, hogy az én ízlésem közel jár az igényesebb nagyközönség ízléséhez. Mindig én vagyok a mérce, illetve nem én, hanem a gyomrom. Ott az igazság. Ha azt érzem, rendben van, akkor úgy csináljuk. Egy alkotónak egyetlenegy feladata van: el kell varázsolnia a nézőt másfél órára. Amíg a néző a vásznat nézi, és a következő pillanatot várja, addig minden rendben van. Ezért nem hiszek az olyan buta skatulyákban, mint a művészfilm vagy a kommersz. Nekem a Visszatérés, A nagy Lebowski, a Die Hard és a Visszafordíthatatlan mind zseniális film, pedig mindet más műfajba, és értékrendbe sorolják."

Horeczky Krisztina pedig - többek között - ezt kérdezi Mispál Attilától: "Foglalkoztat a hit?"
"Mondjuk úgy, olyan filmeket szeretek készíteni, amelyeknek gondolati-szellemi-vizuális konstrukciójában megjelenik a hit, a spiritualitás kérdése is. De ennél többet hadd ne mondjak. Nem kívánom a munkánk szellemi tartalmát - verbálisan - leszűkíteni. A szavak lebtöbbször butábbak, mint a képek."
"Részben azért kérdeztem erre rá, mert a Kovács Lajosról készített Maratonban is tetten érhető az a fajta heroizmus, emberi-morális emelkedettség, amit első nagyjátékfilmed forgatókönyvében is felfedeztem."
"Örülök, hogy így gondolod. Mondták már A fény ösvényeiről is - kritika gyanánt - hogy nincs köze a valósághoz, hogy nem köthető időhöz, helyhez. Én ezt nem tartom igaznak. Rettenetesen szegények volnánk, ha épp ezeknek a dolgoknak ne volna, ne lehetne közük a mindennapjainkhoz."

A Kutyaszorítóban című, 1992-es Tarantino-film hazai bemutatója alkalmából több írás foglalkozik a népszerű filmrendezővel, filmjével, munkásságával, ide értve Vágvölgyi B. András Tarantino mozija című könyvének ismertetését is.

Figyelemreméltó olvasmány a februári számban Földényi F. László esszéje - A Führer inasai - az oly jelentős sajtóvisszhangot kiváltott A bukás című német filmről, amely Hitler utoltsó óráit mutatja be. Röviden idézünk belőle:
"Egyszóval embereket látni, méghozzá hangsúlyozottan emberi látószögből. És ez az a pont, ahol a film végül is megbicsaklik. Mert nem egyszerűen csak 'emberi' ez a látószög. Két évszázaddal ezelőtt, A szellem fenomenológiájában Hegel ezt írta: 'A lakáj számára nem létezik hős; de nem azért, mert az nem hős, hanem mert ez - lakáj, akivel amannak nem hősként van tennivalója, hanem evő, ivó, öltözködő emberként, az igények és elgondolások egyedisége terén.' Ebben a filmben Eichinger is a lakájnak (pontosabban: Traudl Jungénak, Hitler titkárnőjének) a látószögéből mutatja be Hitlert. De a baj az, hogy ő maga is kizárólag ebből a szemszögből hajlandó nézni és hallgatólagosan azonosulni a naiv és butácska, de azért derék és jóravaló lánnyal. És ezzel egy hatalmas lehetőséget játszott el - egy olyan lehetőséget, amellyel mások nagyon is tudtak élni. Például Hans-Jürgen Syberberg, aki 1976-ban készítette el monumentális Hitler-filmjét (Hitler, egy film Németországból), amelyet olyan egymástól nagyon különböző gondolkodók neveztek minden idők legjobb Hitler-filmjének, mint Michel Foucault vagy Susan Sontag."További ajánlatunk
David Mitchell: Felhőatlasz (Cartaphilus Kiadó)
2012. december 6. | 21:12

Az angol író regénye izgalmas mű, telitalálat a könyv szerkezete, és a kalandok szövése megunhatatlan. Az olvasó mintha Peer Gynt hagymáját fogná a kezébe: ahogy hántjuk le a rétegeket, úgy...
Cormac McCarthy: Átkelés
2012. november 24. | 15:11

November közepén jelent meg a Magvető Kiadó Cormac McCarthy-sorozatában az Átkelés című kötet, a Vad lovakkal megkezdett Határvidék-trilógia második darabja. A regény a nagysikerű Vad...
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. szeptember 14. | 13:09

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér...
Patti Smith: Kölykök
2012. augusztus 29. | 02:08

Augusztus elején jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Patti Smith Kölykök című könyve; a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző fiatalkorának és egy...
Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Cartaphilus Kiadó)
2012. május 27. | 22:05

Sokan hiszik (tévesen), hogy egy filmet a főcímtől a stáblistáig egy nekifutásra kell végignézni. Sőt, az emberek többsége nem is hajlandó megszakítani, vagy mondjuk a közepén kezdeni egy film...
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM

Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram