odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Bevezető  
Kedves film iránt érdeklődő látógatónk, felhasználónk, olvasónk a végeken! Jelen rovatunkat tájékoztató-információs rovatnak szánjuk, abban a meggyőződésben, hogy "aki olvas, többet lát". Szeretnénk tájékoztatni mindnyájukat a filmről megjelent friss olvasnivalókkal: könyvek, hazai és külföldi folyóiratok, újságok, filmes szájtok írásainak megjelenéséről. Szeretnénk, ha velünk tartana, nemcsak úgy mint tájékozódni akaró filmrajongó, hanem úgy is mint e rovat önkéntes levelezője, aki megosztaná ismereteit más filmrajongókkal s ezért szívesen felhívná mások figyelmét is olyan, a filmről szóló (a film világához tartozó) írásokra, amelyek véleménye szerint érdekesek. Éppen ezért szívesen vennénk gondolatait-véleményét e rovatban ismertetett írásokról, illetve javaslatait (pontos helymegjelöléssel) a filmkritikáktól a vaskos kötetekig terjedő hazai és külföldi filmszakirodalomból. Mondja el véleményét, írjon, javasoljon!
Lapozó  
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. május 27. | 22:05

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér sorsát követi nyomon, akik meglátják a szeszcsempészetben rejlő kivételes üzleti lehetőséget.
A film zenéje és forgatókönyve egyaránt Nick Cave nevéhez fűződik - a rendezővel való kapcsolata egyébként nem új keletű, hiszen az 1988-as Ghosts... of the Civil Dead, valamint Az ajánlat forgatókönyvét is ő írta. A mostani munka azonban új kihívások elé állította a zenészt: ezúttal nem saját történetét kellett formába önteni, hanem adaptációt kellett végeznie, Matt Bondurant A világ legszittyósabb megyéje (The Wettest County in the World) című regénye alapján.
Bondurant könyve - a film hazai premierjéhez igazodva - szeptember elején jelent meg magyarul is, az Athenaeum Kiadó gondozásában, Fékezhetetlen címmel.
Az alábbiakban részletet közlünk a regényből.

 

"SHERWOOD ANDERSON átlépte Franklin megye határát, átfűzte autóját az egysávos hídon, amely szelid ívben vezetett át az út fölött. Pár száz méterrel a hídon túl Anderson benzinkút melklertt haladt el: egyszerű, zsindelyezett kocka, meredek tető és előre kiszögellő felső emelet, amely lehetővé tette, hogy az ember fedél alá húzódjon a keskeny veranda előtt. Elöl pár kurblis benzinszivattyú állt, tetejükön üzemanyaggal teli üveggömb. Anderson tekintetét több minden is megragadta: van veranda, de a legtöbb vidéki benzinkúttal ellentétben nem állnak rajta székek, és nincs kiírva az épület neve, még egy hirdetés sincs kitéve, semmi. A parkolóban négy kocsi állt, vadiúj szedánok járó motorral, mintha benzinért állnának sorba, de senki nem tankolt éppen. Az ejtó előtt egy csapat férfi, hosszú kabátban és kalapban: mind utána fordultak, nézték, ahogy Anderson elhajt mellettük. Kicsit feljebb, a bolt mögött kezdődő dombon csűr állt, lapos betonépítmény, kulcslyukszerű ajtaja nyitva, és ahogy Anderson elhaladt, hórihorgas férfi bukkant elő az épületből ingujjban, kalapban, kezében faládát hozott. Szeme láthatólag egyből Anderson arcára tapadt. Aztán, elmosódottan, zöld-arany színű fák és az úton dübörgő abroncsok, Anderson a volán fölé görnyedve, üvöltő moztorral ért fel Grassy Hill hátulján Rocky Mountba, Franklin megye székhelyére. Meg kell jegyeznem azt a helyet, gondolta magában Anderson, Roanoke-ba visszafelé menet be kell térnem oda, hogy kiderítsem, mi az az egész. Bár már abban a pillanatban tudta, hogy a kútnál várakozó fickók tekintete és a csűrből kilépő magas férfi pillantása meg fogja nehezíteni a dolgot. Anderson korábban elég sokáig élt vidéken, Virginiában, hogy ismerje ezt a tekintetet, az egyszerű, szemtelen arckifejezést, amely azt jelentette: Törődj a magad dolgával, a franc essen bele.
   Anderson gyorsított a kihalt úton, és kavargó falevélörvényeken száguldott keresztül. A 33-as út észak-déli irányban cikkcakkvonalban vágta ketté Franklin megyét, meredek domboldalakon és mély völgyeken vezetett keresztül. Ez volt a leghosszabb aszfaltozott út a megyében: a legtöbb utat még mindig döngölt murva borította, föld, homok és agyag keveréke, vagy pusztán gazos keréknyom volt, amely beleveszett a rétbe vagy erdőbe. A Virginia déli részén található dombság, ahogy keresztülhajtott rajta, kellemes érzéseket idézett fel Andersonban, és eszébe juttatta a régi nyugtalanságot. Jó érzés volt újra úton lenni.
   A két férfi, akikhez Sherwood Anderson látogatóba jött, a Rocky Mount-i közkórház egyik zsúfolt termében feküdt, hosszú, ablaktalan, tizenkét ágyas helyiségben. Meghatározhatatlan korú férfiak, barázdált arcok, borostásak, kifürkészhetetlenek. Kettejük közül az első mozdulatlanul feküdt, mélyen besüppedve az ágynemű közé. Nyitott, bedagadt szemmel bámulta a plafont, bőre sápadt, mint a főtt hús, ágyéka táján a paplant sárga foltok borították. Mellette a másik férfi szeme között és homlokán bíborszínű sebhely húzódott végig, mintha forró vassal bélyegezték volna meg. Álla alatt duzzadt golyva lógott, afféle viharvert bőrtáska. Verejtékben úszott, nyöszörgött, és jobbra-balra rángatta felsőtestét, lázas önkívületben; alteste vastagon begipszelve. Az orvosok azt mondták Andersonnak, hogy a férfi nyelvéből is hiányzik egy nagy darab, valószínűleg egy korábbi sebesülésből adódóan. Anderson bemutatkozott, és széket húzott a két ágy közé. Az ágyéksérüléses férfi futó pillantást vetett Andersonra, aztán tekintete visszatért a mennyezetre. Bőre úgy feszült húsára, mint a hurkáé, és rothadásszagot árasztott.
   Az orvosok azt mondták Andersonnak, egyik férfi sem hajlandó elárulni, mi történt velük, de az egyértelmű, hogy egyikük lábát különös gondossággal bokától csípőig apró darabokra törték, a másikat pedig ágyéktájon durván megcsonkították. A rendőrség sem szedett ki belőlük semmit; a két férfi meg sem mukkant, és nem volt látogatójuk. Semmi továbbit nem tudok, mondta az orvos vállat vonva. A megcsonkított férfi élete cérnaszálon függött, hamarosan elviszi a fertőzés. Csoda, hogy eddig is megmaradt. Rengeteg vért vesztett, mondta az orvos. Világos, hogy azért hagyták ott, hogy belehaljon. Valaki névtelenül értesített bennünket Különben könnyedén belehalhattak volna. Az összevissza tört lábú férfi talán túléli, de biztos, hogy soha többé nem áll lábra, és nem fog járni.
   Sherwood Anderson eredetileg azért jött Rocky Mountba, hogy megírja egy Willie Carter Sharpe nevű nő történetét a Liberty magazinnak. Holdfény, mondták a szerkesztők, az északi spionok; ezek a dombságiak a hegyi viszkiből élnek, azt csempészik; még mindig ebben van a pénz. Az 1919-es Volstead-rendelet, az alkotmány tizennyolcadik módosításának törvényi betartatása a zugfőzés és a suba alatti kereskedelem sokfejű hidráját teremtette meg ezekben a hegyekben. A gyártásnak nem vetett véget a szesztilalom 1933-as hatályon kívül helyezése: a törvényes lepárlást sújtó kemény adókat elkerülendő az emberek továbbra is saját pálinkát főztek, vagy a partól érkező rumfutároktól vásároltak; de most, hogy a szesztilalom véget ért, mindenki többet akart hallani azokról az állítólag vadregényes időkről. Azt mondják, ezek az emberek, amint elválasztják a csecsemőt, rögtön piát adnak neki. Pűálinkában főzik a tojást, a reggeli kávéjukba is öntenek belőle. Mindenki azt akarta, hogy a dolgok ugyanúgy menjenek tovább, gondolta Anderson, a nagykutyák, akik halomszámra keresték a pénzt, és a manhattani Upper West Side-on a fogyasztók is, akik jól megbecsülték azt a pár korty savas, illegális, fürdőkádban főzött gint, amit valami koszos lyukban hajtottak fel. Szükségük volt az illegalitás zamatára, a veszélyes mítoszra, a fegyverek és a kétségbeesés vad képzetére. Férkőzz a közelükbe!, mondták. Az emberek, a jellemek, vágyaik, belső életük és szenvedélyeik: végül is ebben vagy a legjobb.
   Franklin megyében nagy bírósági tárgyalás készült, tárgyalás, amely tisztázni fogja a csempészszindikátusok között zajló, hosszú ideje tartó mocskos csatározás maradványait is - a megyei főügyész is érintett, a pletykák szerint bűnszervezetben elkövetett szeszcsempészettel fogják gyanúsítani. A megye minden nagyobb szeszcsempészét be akarták idézni, hogy tegyen vallomást a vizsgálóbíró előtt, köztük Willie Carter Sharpe-ot is, ha ugyan el tudják kapni. Sharpe eredetileg egy nagymenő csempészhez ment feleségül, és hamarosan ő lett a vállalkozás legfontosabb sofőrje, ő vezette a karaván élén haladó kocsikat; a nagy rakomány pia dülöngélt jobbra-balra és átszáguldott a vidák kisvárosainak dombjain, be a nagyobb városi csatornákba, és Sharpe mindeközben hírességgé vált. Azt beszélték, úgy néz ki, mint egy filmsztár, és gyémántokkal van berakva a foga. New York társasági hölgyei szenvesélyes szerelmes leveleket küldtek neki, mindnenél jobban szerettek volna megismerkedni vele. A Liberty azt akarta, hogy Anderson az ország nyilvánossága előtt mutassa be a történetet.
   Sherwood Anderson az 1934-ig terjedő kilenc év túlnyomó részét Virginia délnyugati részében töltötte. Épített egy házat Marionban, a Franklintől nyugatra elhelyezkedő Smyth megye székhelyén, feljebb a hegyekben. Megvett két helyi újságot, és egy kisvárosi lapszerkesztő életét kezdte élni. Anderson tudatában volt, hogy hogy már nem egy ifjú irodalmi bennfentes mondta róla, visszatért korábbi életéhez, próbál rálelni fiatalkora elveszett helyszínére. Anderson viszont tudta, nem George Willardhoz és Winesburg városához próbál visszaérkezni. Valójában éppen ettől akarta leginkább eltávolítani magát.
   Amíg a háza épült, Anderson egy hevenyészett kunyhóban húzta meg magát, feljebb a hegyoldalban. Azzal töltötte napjait, hogy nézte a háza vázára felmászó hegyi fickók sokaságát, amint módszeresen, hatékonyan dolgoznak. Kiadója, Liverwright a megállapodásuk értelmében heti száz dollárt küldött neki, plusz százalékot az eladások alapján, ideértve A nagy ember és a Winesburg, Ohio Modern Könyvtár-kiadásait is. Liverwright bármit megjelentetne, amit Anderson küld neki. Akkoriban Anderson egy szalmaszálat sem tett keresztbe az íróasztalán, úgyhogy végül New Yorkba ment, és szépen megkérte Liverwrightot, tekintse semmisenk a megállapodást.
   Ripshin lett a neve a háznak, amelyet épített."

Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
Fordította: Berta Ádám
392 oldal, 3490 Ft
Athenaeum KönyvkiadóTovábbi ajánlatunk
David Mitchell: Felhőatlasz (Cartaphilus Kiadó)
2012. december 6. | 21:12

Az angol író regénye izgalmas mű, telitalálat a könyv szerkezete, és a kalandok szövése megunhatatlan. Az olvasó mintha Peer Gynt hagymáját fogná a kezébe: ahogy hántjuk le a rétegeket, úgy...
Cormac McCarthy: Átkelés
2012. november 24. | 15:11

November közepén jelent meg a Magvető Kiadó Cormac McCarthy-sorozatában az Átkelés című kötet, a Vad lovakkal megkezdett Határvidék-trilógia második darabja. A regény a nagysikerű Vad...
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. szeptember 14. | 13:09

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér...
Patti Smith: Kölykök
2012. augusztus 29. | 02:08

Augusztus elején jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Patti Smith Kölykök című könyve; a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző fiatalkorának és egy...
Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Cartaphilus Kiadó)
2012. május 27. | 22:05

Sokan hiszik (tévesen), hogy egy filmet a főcímtől a stáblistáig egy nekifutásra kell végignézni. Sőt, az emberek többsége nem is hajlandó megszakítani, vagy mondjuk a közepén kezdeni egy film...
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM

Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram