odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályÉgető bizonyíték
Burn After Reading
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Burn After Reading
év:  2008
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  96 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Budapest Film
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
krimi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Ethan Coen
Joel Coen
Szereplő
George Clooney
Frances McDormand
John Malkovich
Tilda Swinton
Brad Pitt
Richard Jenkins
Elizabeth Marvel
David Rasche
J.K. Simmons
Michael Countryman
Kevin Sussman
Jeffrey DeMunn
Matt Walton
Logan Kulick
Dermot Mulroney
Operatőr
Emmanuel Lubezki
Zeneszerző
Carter Burwell
Író (Forgatókönyvíró)
Joel Coen
Ethan Coen
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Olvasás után elégetendő (ahogy az eredeti titulus mondja)? Vagy egy dupla fenekű címmel állunk szemben és érthetjük úgy is, hogy Írd fel (lemezre), miután beolvasta(d)? Coenékben ez a szép, mindig érthetetlen, vagy annak látszó „marhaságokkal” ejtenek minket ámulatba. Egész életművüket felhúzhatják arra az alaptételre, hogy ezen a sárgolyón, amin élünk, mindenki golyós, illetve az égegyadta világon semminek sincs értelme. Ugyanezt láthattuk az aranyszoborra kárhoztatott Nem vénnek való vidékben, ahol a gázpalack állt szemben a texasi serif naivitásával, a tetején a gyök pedig a hatalmas táska pénz volt. Az Égető bizonyíték eredője pedig egy titokzatos (?) CD-lemez, amelyet egy kerge fitness-edző (Brad Pitt) plasztikai műtétre áhítozó kolleginájával (Francis McDormand) arra próbál felhasználni, hogy megzsarolja az alkoholista ex-CIA ügynököt (John Malkovich), akinek rideg feleségét (Tilda Swinton) egy kocogás-függő elemző (George Clooney) teszi boldoggá éjjel-nappal, nagy hatásfokkal. Ám sajna a dolgok nem ilyen egyszerűek (már ha ezek után ez kijelenthető), a lemez tartalma ezernyi pillangó-hatással is felérő problémát hoz magával, amelynek következményeit megjósolni ilyen szereplőkkel nehéz lenne…
Ha a zseniálisan megírt szereplők és a forgatókönyv finomságai először nem bökik ki a szemünket, az nem a véletlen műve. Az alkotók ezúttal takaréklángra engedték a Lebowskiban vagy akár a Fargoban megszokott csapodár stílusukat, csínyján bánnak géniuszukkal. A film nem azonnal hat – vígjátéki szituációk egész sora van felépítve végtelenül magányos és ostoba figurákra – ám megéri a rá szánt időt. A kémfilm zsáner és a MacGuffin (=ismeretlen eredetű és funkciójú tárgy, személy vagy információ galibát okoz) csak egy sorvezető ahhoz, ami a nihill aláhúzását szolgálja a filmben. Pitt és McDormand vagánykodna a zsarolással, ám gőzük sincs, hogy is kell azt csinálni. Clooney és Swinton szintúgy az elidegenedés sötét vermében kotorászik, laza kufircaik mögött gyakorlatilag semmi tartalmiság nincs, a folytatás ígérete nem lebeg a levegőben. Malkovich pedig miután a cég lapátra tette, nem találja önmagát és igen rosszul viseli, hogy biciklivel érkezik a „Black” fedővevű zsaroló, aki ostobaságokat fecseg. A sokk után, ami minket ér (kábé a film feléig macska-egérkedünk), nem tehetjük mást, minthogy kifordítsuk a bundát, hogy alul kitépett márkajelzéssel ellátott szatírát találjunk. Elsőre fájdalmas lesz ráismerni önnön magunkra, hogy ugyanúgy telnek a mindennapjaink, mint nekik, másodszorra talán egy olyasféle mosoly az arcukra szaladhat, mint Swintonnak az előzetesben. Ethan és Joel figyel a részletekre (a legfontosabb lélektani jelenetek csak pillanatokra tűnnek fel) és nekünk is megmutatna párat, ez pl. a CD lemez rövid meséjéből is kitűnik: miután így vagy úgy láttuk a tárgyat, nyoma vész. Pitt már csak a tokját lobogtatja a fitness-klubban és csupán fényes sziluettjét látjuk az Orosz Nagykövetség asztalán. Sajnos, ennyi a lényeg és semmi több.
Összességében tehát elmondható, hogy ez a legújabb falat nem csont nélküli felhőtlen szórakozást kínál, ugyanúgy a torkunkon akadhat, ahogy Clooney-nak minden lisztes falat a filmben. Szerencsénkre fénysebességgel futkároznak a szupersztárok a körül a nagy gordiuszi csomó körül, amelyet a két zseni lerakott az asztalra. A karddal jó messzire szaladtak, miközben csupasz ülepüket a kamerába villantották.

Sinatora
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink