odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisWatchmen: Az őrzők
Watchmen
ODEON ÉRTÉKELÉSE 6
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 6.3

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Watchmen
év:  2009
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  120 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
sci-fi
kultusz
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Zack Snyder
Szereplő
Jeffrey Dean Morgan
Malin Akerman
Carla Gugino
Billy Crudup
Patrick Wilson
Jackie Earle Haley
Matthew Goode
Stephen McHattie
Matt Frewer
Laura Mennell
Sonya Salomaa
Danny Woodburn
Matthew Harrison
Rob LaBelle
Gary Houston
Operatőr
Larry Fong
Zeneszerző
Tyler Bates
Író (Forgatókönyvíró)
David Hayter
Alex Tse
Író ()
Dave Gibbons
Író (Eredeti mű szerzője)
Alan Moore
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), görög, portugál, magyar, cseh, héber, izlandi, bolgár, horvát, szlovén, román, szlovák, észt, szerb, litván, lett
Képarány:
2.40:1
Extra:
kisfilm
videoklip
Alan Moore egyik legjobban sikerült képregényének megfilmesítési jogai már jó ideje cirkuláltak Hollywoodban, többen eljátszottak a megfilmesítés gondolatával. Szóbeszédek szerint egy ponton Terry Gilliam is bele akart vágni, ám őt maga Alan Moore beszélte le, mondván a filmes nyelv egyszerűen alkalmatlan arra, hogy a művet teljes kiterjedésében tolmácsolja. Gilliam megfogadta a tanácsot. Közben teltek az évek és a képregényben vázolt alternatív történelem felett ugyanúgy eljárt az idő, mint a képregény látványvilága felett. Mikor Zack Snyder rendező belevágott a megvalósíthatatlanba, gondosan ügyelt rá, hogy ezen frontokon ne történjen aktualizáció, ellenben a saját márkajelzéseként is felfogható gyorsított-lassított akciójeleneteit (melyekből már bőven kaphattunk ízelítőt a 300-ban) arcizomrezdülés nélkül alkalmazza. E kettősség azonban még nem olyan nagy probléma, mint a tény, hogy a végeredmény nem ünnepli a forrásául szolgáló művet, hanem egyszerűen nyöszörög annak súlya alatt.

Történetünk az alternatív 1985-be kalauzol bennünket, ahol dúl a hidegháború, fenyeget az atomháború, Nixon már harmadik madátumát tölti és a szuperhősök egyszerűen be vannak tiltva. Amikor azonban valaki sorban elkezdi gyilkolni a civilben
éldegélő ex-hősöket, azok kelletlenül, de újra összeverbuválódnak, hogy kiderítsék, kinek állhatnak az útjában. Mindeközben az elnök elindítja a Végítélet órát, mely visszaszámol a totális atomháború kitöréséig, ezzel véglegesen megpecsételve a világ sorsát.
Sokkal többet mesélni a történetről nem lenne érdemes, hisz az aktuális események a film mindössze felét teszik ki, a fennmaradó játékidőben a karakterek egymáshoz fűződő kapcsolatviszonyát, illetve múltját ismerjük meg különböző flashbackeken keresztül.

A terjedelmes hossz ellenére érezhető hiányosságokat fedezhetnek fel még azok is, akik nem olvasták a képregényt, legfőképp a film utolsó harmadában, melyet aztán a finálé végképp agyoncsap. A látványvilág ugyebár hűen ragaszkodik a képregényhez, ami egyfelől dícsérendő, másrészről azonban farsangi bohózattá minősíti az összképet. Tim Burton már 1989-ben tudta, hogy ha vászonra akarja vinni a Denevérembert, anélkül, hogy közröhejt csinálna belőle, bizony le kell venni róla a szürke szpandexet és a lila kisgatyát, hiába szaladgált a képregény lapjain már 50 éve ebben a szerkóban. A Watchmen-ben kapunk Dick Tracy-sre maszkírozott Nixont, egy Mortal Kombat képivilágát idéző Mars bolygót, valamint olyan szuperhős-kosztümöket, amik egy-egy jól bevilágított jelenetben bizony a Denevér kívül hordott alsóneműjét idézik. Alan Moore képregényének egyik fontos motívuma volt az amerikai szuperhős-mítosz dekonstruálása, amit e film - ha más részről nem is -, de a látványvilág oldaláról bizton szállít. A Watchmen alaposan megosztotta a közönséget világszerte és vitathatatlan erényekkel bír, melyek közé tartozik az elkészítés ténye maga is: hogy Snyder-nek sikerült egy "R" korhatár besorolású 160 perces filmet összehoznia 150 millió dollárból, egyetlen ismert sztár nélkül. Ha ez megbukik, a jövőben kevesebb ilyen bátor - még ha nem is tökéletes - kezdeményezéshez lesz majd szerencsénk.

Bilagit
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink