odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Terminátor - Megváltás
Terminator Salvation
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.3

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Terminator Salvation
év:  2009
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  115 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  SPHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
sci-fi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
McG
Szereplő
Christian Bale
Sam Worthington
Anton Yelchin
Bryce Dallas Howard
Moon Bloodgood
Common
Helena Bonham Carter
Jane Alexander
Michael Ironside
Chris Browning
Michael Papajohn
Operatőr
Shane Hurlbut
Író (Forgatókönyvíró)
John D. Brancato
Michael Ferris
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar, cseh, török
Feliratozás:
angol (english), lengyel, magyar, cseh, héber, izlandi, bolgár, török, horvát, szlovén, román, szlovák, szerb
Képarány:
2.40:1
Extra:
kisfilm(ek)
werkfilm
Andy Vajna és Mario Kassar 2007-ben olyan összegért adott túl a Terminator-filmek jogain, mely állítólag felülmúlta egy lehetséges következő darab bevételeit is. A harmadik részt szállító csapat (íróstul, rendezőstül és színészestül) ekkor már javában dolgozott a negyedik epizódon, ám a tulajdonosváltást követően a John Connort alakító Nick Stahlnak, a barátnőjét alakító Claire Danes-nek, sőt a rendező Jonathan Mostow-nak is mennie kellett. A két csodaműves forgatókönyvíró (legemlékezetesebb darabjuk a Macskanő) viszont maradt és szépen ki is eresztettek magukból egy történetet, mely a harmadik film fináléjában
bekövetkezett nukleáris világégést követően játszódott. A forgatókönyv szakított a Terminátor-filmek eddig bevett struktúrájával (két harcos érkezik a jövőből, hogy megvédjen, illetve meggyilkoljon valakit), ehelyett egy nagyléptékű poszt-apokaliptikus háborús eposzt körvonalaztak. Munkájuk azonban hagyhatott még maga után némi kívánnivalót, hisz további négy írónak kellett
csiszolgatnia rajta, köztük Jonathan Nolannak, a Sötét lovag társírójának. A rendezői székbe az eddig nem sokat bizonyított Joseph "McG" McGinty Nicholt (Charlie angyalai) ültették, ami szintén nem tűnt egy díjnyertes ötletnek, sőt Jonathan Mostow után talán még visszalépésként is értékelhető. Mindenesetre a szereposztás (Christian Bale és Sam Worthington) előlegezett némi súlyt a produkciónak, sőt a Kyle Reeset alakító Anton Yelchin személyében még egy titkos fegyvert is tartogatott.


2003-ban járunk. Marcus Wright a halálsoron várja megérdemelt büntetését, ám előtte még aláír egy szerződést, mely szerint halála után testét tudományos célokra használhatja fel a Cyberdyne Systems genetikai kutatásokkal foglalkozó részlege. Ezután szépen lefut a világvége-filmek szinte kötelező, néhány mondatos ismertetője arról, hogy 2018-ra a korábbi védelmi célokra fejlesztett Skynet számítógép fellázadt, nukleáris tüzet gyújtott, és az irányítása alatt álló gépekkel totális háborút indított a kevés életben maradt ember ellen. John Connor, az emberi ellenállás egyik - de még nem a legmagasabb rangú - vezetője a néhai édesanyja által hátrahagyott magnófelvételek alapján próbál felnőni ahhoz a szerephez, amit a sors rászabott, ám amúgy sem könnyű helyzetét tovább bonyolítja egy titokzatos férfi megjelenése. Marcus Wright utolsó emléke a börtönben kapott halálos injekció, így nem csoda, ha eltévedt időutazó módjára értetlenül áll a mérhetetlen pusztítás maradványai, a köztük cirkáló gyilkos gépek, de legfőképp saját létezésének kérdése előtt. Véletlen találkozása a romok között bújkáló Kyle Reese nevű fiatalemberrel olyan események láncolatát indítja el, mely nemcsak a kérdéseire szolgál válasszal, hanem a gépek és az emberek között dúló háborúba is fordulópontot hoz.


A több ponton is huzatos forgatókönyvben felfedezhető egy remek film potenciálja, ám hogy ez végül miért nem került maradéktalan kiaknázásra, annak válaszát a rendező és a két kreditált forgatókönyvíró össztehetségében kell keresnünk. Aggasztóan sok jelenet szerepelt az előzetesekben, melyek végül nem kerültek fel a vászonra, így talán egy DVD-re kiadott bővített változat még javíthat az összképen. Az utolsó harmad és maga a finálé igényelné legjobban a felvarrást, így egyelőre az elsietett befejezés tipikus szimptómáit diagnosztizálhatjuk rajta. A látványtervezés azonban kifogástalan: a gépek még füstölő monstrumok, illetve bumfordi ágyúkat cipelő esetlen behemótok. A nukleáris meghajtással működő, szerves szövet borította T-800-as ugyan már megszületik (Schwarzenegger rövid non-cameójával), de a plazmafegyvereket, az óriás lánctalpas tankokat - és ami a legfontosabb: az időeltoló gépet - még nem alkotta meg a Skynet. Érezhető tehát, hogy trilógiát terveztek belőle, ám a bevételek és a fogadtatás egyelőre nem igazol két további filmet. Kár.

Bilagit
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink