odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisMenekülés New Yorkból
Escape from New York
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 10.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Escape from New York
év:  1981
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  97 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
sci-fi
kultusz
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
John Carpenter
Szereplő
Kurt Russell
Lee Van Cleef
Ernest Borgnine
Donald Pleasence
Isaac Hayes
Season Hubley
Harry Dean Stanton
Adrienne Barbeau
Tom Atkins
Charles Cyphers
Joe Unger
Frank Doubleday
John Strobel
John Cothran Jr.
Nancy Stephens
John Diehl
George 'Buck' Flower
Operatőr
Dean Cundey
Jim Lucas
Zeneszerző
John Carpenter
Alan Howarth
Író (Forgatókönyvíró)
John Carpenter
Nick Castle
Hang:
sztereó
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
2.35:1
A Menekülés New Yorkból forgatókönyvét Carpenter már valamikor a hetvenes évek közepén elkészítette, a Watergate-botrány után az egész nemzet cinikusan tekintett az elnöki kabinetre és John a saját stílusában reflektált erre. Nem csoda, hogy a szkriptnek öt vagy hat évig kellett porosodnia a fiókjában, míg végül az Avco Embassy Pictures-zel három filmre szóló szerződése lehetővé tette, hogy végül leforgassa. Debra Hill és Carpenter kettőse addigra már alaposan megpakolta a független kis stúdió kincstárát a Halloween és a Köd bevételeivel, így végül kaptak pár fityinget, hogy leforgassák. A költségvetés persze nagyobb is lehetett volna, ha a rendező megengedi, hogy a stúdió Charles Bronsont vagy Tommy Lee Jones-t ültesse a nyakába, de Carpenter nem akart A-listás sztárokat. Neki Kurt Russell kellett, akivel már együtt dolgozott az - egyébként meglepően jó - Elvis életrajzi filmen és aki éppen buzgón igyekezett visszaszerezni a pehelykönnyű Disney-filmekben megcsappant szakmai tömegét.


A film bevezetőjében Jamie Lee Curtis hangja tájékoztat bennünket arról, hogy 1997-ben járunk. A Szovjetúnió még létezik és éppen hadban áll az Egyesült Államokkal. Az országot szigorú rendőrállam irányítja, mely a 400%-os bűnözési hullám emelkedés elleni fellépésként 1988-ban Manhattant zárt, belső őrség nélküli börtönné alakította. 15 méter magas, őrzött betonfallal, elaknásított hidakkal tartják fent az egyszerű törvényt: ha egyszer bejutsz, többé nem jössz ki. Odabent, az életfogytiglan reménytelenségében a bűnözők kialakították a saját erőszak-hierarchiájukat melynek csúcsán a Duke, New York első embere áll - akit a néhai Isaac Hayes kelt életre. Egy sötét éjjelen azonban a bentlakók nyakába pottyan a szabadulás ígérete, az Egyesült Államok elnökének (Donald Pleasence) személyében, akinek eltérített repülőgépét egy terrorista csoport Manhattan egyik toronyházába (nem, nem abba) kormányozta. A külső biztonsági őrség észleli, hogy az elnök még életben van, és az öreg veterán Hauk (Lee Van Cleef) vezetésével mindjárt a kimentésére is indulnak, ám addigra a Duke emberei már túszul ejtették. Követelésük egyszerű: szabad elvonulást akarnak 24 órán belül. Hauk kénytelen-kelletlen visszavonul, de kihúz az ingujjából egy ászt: Snake Plisskent (Kurt Russell) az egykor elnöki érdemrenddel kitüntetett cinikus zsoldost, aki ma már köztörvényes bűnöző és éppen életfogytiglani üdülésének megkezdesére hozták New Yorkba. Hauk felajánlja neki, hogy ha kihozza az elnököt élve 24 órán belül, kegyelmet kap.


Carpenter széles karmozdulattal ölelt kebelére minden B-filmes panelt, és ezt a közönség annak idején szépen meg is hálálta neki. A bevételek őt igazolták, a film mai kult státusza szintén. Hatását J.J. Abramstől, Neil Marshallon át a cyberpunk guru, William Gibsonig mindenki elismeri. Azt már ne is említsük, hogy a Metal Gear Solid című nagysikerű videójáték Snake nevű főhőse is innen gyökerezik, sőt egészen odáig megy, hogy a játék második részében egy ponton a 'Pliskin' álnevet is felveszi. Mint megannyi korai Carpenter filmnek, úgy a Menekülés New Yorkból újramegfilmesítési jogai is elkeltek - amit ha minden igaz, nemsokára A Dolog fog követni. Valószínűleg még meg kell történnie pár remake felsülésnek, míg valaki rájön, hogy az eredeti Carpenter filmek sikerének kulcsa nem annyira a filmekben magukban, sokkal inkább abban a korban keresendő amikor készültek.


Apró érdekesség: a stáblistán az egyik háttérfestő, illetve effekt-operatőr neve ma már ismerősen csenghet...

Bilagit
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink