odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A sötét lovag
The Dark Knight
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 6.9

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Dark Knight
év:  2008
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  152 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
kaland
dráma
kultusz
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Christopher Nolan
Szereplő
Christian Bale
Michael Caine
Heath Ledger
Aaron Eckhart
Maggie Gyllenhaal
Gary Oldman
Morgan Freeman
Eric Roberts
Cillian Murphy
Anthony Michael Hall
Nestor Carbonell
Michael Jai White
Colin McFarlane
William Fichtner
Operatőr
Wally Pfister
Zeneszerző
James Newton Howard
Hans Zimmer
Író (Forgatókönyvíró)
Jonathan Nolan
Christopher Nolan
David S. Goyer
Bob Kane
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), magyar, cseh, román
Képarány:
2.40:1
Extra:
képgaléria
kisfilm(ek)
tv spot
A Batman: Kezdődik! olyan kiválóan továbbszőhető szálakat hagyott maga után, melyeket csak igen nagy fokú írói impotencia (vagy egy Akiva Goldsman) tudott volna elrontani. Kétségtelen, hogy az előző film végén a Gordon felügyelő által megjósolt eszkaláció okán ezen szálakat most kicsit alaposabban kellett szövögetni és gombolyítgatni mint azt az előd esetében tették. Ott mindössze számolható mennyiségű jelenetből hiányzott a tényleges főszereplő, a dialógusok nagy része a félelem pszichológiáját kerülgette vagy éppen a szándékolt megfélemlítést ábrázolta (a Batman: Kezdődik! egyik munkacíme Intimidation Game volt) és mindemellett bőven hagyott időt a látottak, hallottak feldolgozására vagy éppen egy kis szusszanásra. Az eszkaláció azonban mindezen jellemzőket margóra helyezi vagy egy az egyben elsöpri, ám ezek helyébe valami egészen mást kínál: turbulenciát.

A Long Halloween című képregény inspirálta történetben Batman két szövetségesre talál Gordon felügyelő és az új államügyész, Harvey Dent személyében. Triumvirátusuk vasmarokkal csap le a szétzilált és megfélemlített bűnszövetkezetekre, elfogják a maffia könyvelőjét és az egész szervezetet bíróság elé állítják. Úgy fest minden a legjobb úton halad. A sarokba szorított gengszterfőnökök azonban kétségbeesett lépésre szánják el magukat: felbérelnek egy számukra kiismerhetetlen embert, aki azt az ajánlatot teszi, hogy megöli a Denevért. Joker ugyan látszatra hozzá is kezd a munkához, ám lépésről-lépésre egyre világosabbá válik, hogy teljesen más céljai vannak. Olyan méretű káoszt és pusztulást szabadít a városra, melyben nem csak az egyszeri emberek, de végül már maguk a bűnözők sincsenek biztonságban. Joker tetteinek a nyomában bizalmatlanság, árulás és őrület jár, melyek sikerrel beszennyezik a három jótevőt is és ezzel Gotham utolsó reménysége látszik szertefoszlani.

A Sötét lovag címéhez méltóan árnyalt és borongós, mégis mérföldekre esik ezen jellemzők tim burtoni értelmezésétől. S bár a képregényfilmek zsánerének legtöbb panelja felfedezhető, a végeredmény mégis valami teljesen mást mutat. Viszonylagos realizmusát - többek között - az akciójelenetekben mértékkel alkalmazott számítógéptrükkökkel építi fel, ugyanezt a mértékletességet alkalmazza a karakter- és jellemábrázolásnál, szemernyire sem lassítva a cselekményt. Mindezek ellenére a történetnek számos olvasata lehetséges, a bona fide terrorista ellen a biztonság jegyében bushi polgárjogokat sértő eszközöket alkalmazó Batman és a remény illetve a jó cél érdekében történő hazugság aktuálpolitikai színezete is érzékelhető az erre fogékonyabbak számára. Kiemelhetném egyesével az alkotók kiváló teljesítményeit - különös tekintettel a néhai Heath Ledgerre, akinek alakításában Joker maga a két lábon járó szingularitás - ám ahogyan Bruce Wayne/Batman is segítőkre támaszkodik, úgy a Sötét lovag ereje is a csapatmunkában rejlik. Szinte minden mozaik darab a helyén van, a két és fél óra játékidő ellenére szikrányi unalmat nem engedélyez. A jövőre 70-dik évfordulóját ünneplő Batman-franchise a mozipanteonban is elfoglalta azt a piedesztált, amit a képregényben már
kiérdemelt. A visszatérés tehát garantált, ám reméljük Ledger szomorú távozásával azért Jokernek nem kell búcsút mondanunk.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2008. december 9. 23:22 - Kondics a vérszagú

unalmas film, minden eltűnt ami eddig jó volt a batman-os filmekben. hova lett a mese? hol a vizió? rosszul nyúlt bele az író-rendező, szerintem. eltűnt a varázslat tűnt el! ki a fene akar vivódó milliárdost látni? ki akar degenerált jokert látni? értelmetlen kifacsart összefüggéseken rágodni? nem is értem a nézőket, magas polcra tették a filmet a bevételi listákon és az imdb-n is! aki tudja miért, írja meg legyen kedves!
2009. június 3. 21:23 - baleheads

KÉT SZÓ!!! TÖKÉLETES FILM!
Olvasói hozzászólások (3 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink