odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A nagy ugrás
The Hudsucker Proxy
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Hudsucker Proxy
év:  1994
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  106 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
szatíra
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Joel Coen
Szereplő
Tim Robbins
Jennifer Jason Leigh
Paul Newman
Charles Durning
John Mahoney
Jim True-Frost
Bill Cobbs
Bruce Campbell
Joe Grifasi
Peter Gallagher
Steve Buscemi
Sam Raimi
Jon Polito
John Goodman
Richard Schiff
Mike Starr
Operatőr
Roger Deakins
Zeneszerző
Carter Burwell
Író (Forgatókönyvíró)
Joel Coen
Ethan Coen
Sam Raimi
Mikor Waring Hudsucker, a rendkívül sikeres Hudsucker Industries főmuftija öngyilkosságot követ el, Sidney Mussberger (Paul Newman – A kárhozat útja) és az igazgatótanács briliáns ötlettel áll elő: egy nagy rakás pénzt kereshetnek, ha egy idiótát neveznek ki a cég élére. Hiszen ennek hatására a részvények mélyrepülésbe kezdenének, Sidney és barátai pedig fillérekért vásárolhatnák fel az egész vállalatot, hogy aztán azon nyomban visszaállítsák hírnevét és nem utolsó sorban értékét.
Így lesz Norville Barnesból (Tim Robbins – A remény rabjai), az idealista próbaidősből egy csapásra a Hudsucker elnöke, Norville ugyanis elég ütődött ahhoz, hogy bármely céget pillanatok alatt tönkrevágjon... vagy mégse? Ráadásul a furcsa vezetői döntések hatására Amy Archer (Jennifer Jason Leigh – Lánglovagok), a dörzsölt riporter gyanút fog és szaglászni kezd a vállalat körül.

» Olvasói szinopszis «
2008. július 28. 21:34 - Nagypál Szabolcs

Az ötletesség vígjátéka, Sam Raimi horrorrendező és a Coen-fivérek tollából. Egy bukott fickó helyett vették föl, ő viszont átdobta őket a hullahopp-karikán. A cégnél gyorsan fölfelé lehet jutni, de még gyorsabban lefelé. Egy cég elnöke viccesen megöli magát, leugorván toronyháza tetejéről. Igazgatótanácsa nehéz helyzetbe kerül ezáltal, amelyből úgy igyekeznek menekülni, hogy egy ártatlan végzős közgazdászt tesznek meg vállalati elnöknek, részvénycsalási célokkal. Így ugyanis zuhannak majd az árfolyamok, a haverok pedig fölvásárolhatják a céget. Úgy tűnik, az új munkaerő elég balek ahhoz, hogy bármely vállalatot a csőd szélére sodorjon, ám egy kőkemény újságíró megszimatolja a dolgot, és nyomozni kezd.
2012. április 15. 23:32 - Nagypál Szabolcs

A nagyvállalati vígjátékok műfajába tartozik, a kilencvenes évek multijaira is remekül áll; szatíra (tanmese; de mi a tanulság?), a hollywoodi nagy stúdiók negédes alkotásainak karikatúrája. A városi tündérmesék közé illeszkedik (Howard HAWKS; Frank CAPRA (Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life) John STEWARTtal, Az utca embere (Meet John Doe) Gary COOPERrel és Barbara STANWYCKkel)). A szereplők tulajdonképpen bármikor dalra fakadhatnának, mint egy musicalben, mégsem teszik ezt. Jobb, mint a filmek, amelyeknek a tiszteletét teszi; e melodrámát először nehéz komolyan venni, de azután kiáll a saját érdekei mellett (éppen úgy, mint a főhős a filmben; és egyikőjük sem csak egy helyettes). Joel COEN és Ethan COEN szívtelen és lélektelen, embergyűlölő rendezők: egyetlen szerep-lővel sem tudunk vagy akarunk azonosulni; művi és kiagyalt, inkább kiszámított, mint ihletett; a lényegük egy népszerű történetív újraelmesélése döbbenetesen új stílusban (ebben jobbak, mint a történetmesélésben, amelyet nyilvánvalóan maguk sem hisznek el); noha már maguk az eredeti filmek is erősen stilizáltak voltak, ők még tovább stilizálják őket, és egy posztmodern kacsintással az egészet idézőjelbe teszik; a stílus és a képvilág egyszerre retró (Art Deco), és egyszerre futurisztikus és utópisztikus. (Sam RAIMI is forgatókönyvíró a testvérpár mellett.) Paul NEWMAN (Sidney J. Mussberger) a főgonosz, a (multinacionális) nagyvállalatok vezetői eszményének megtestesítője, a machiavelliánus, sőt náci hős; az üzlet háború. Tim ROBBINS (Norville Barnes) a lángeszű bolond. Jennifer Jason LEIGH (Amy) pedig Katherine HEPBURN újramegtestesülése A reklámfolyam a hullahoppkarikáról a csúcspont, ahogy hólabdaszerűen elterjed a divatja (profi kiscsávó). A bürokratikus levélföldolgozó iroda maga a pokol karikatúrája. A visszaemlékezés a szabó munkájára is jó, miközben lefelé lóg az épületről. A jó és a rossz vívja örök harcát e lélek benső terében is: az isteni figura, a sors az órakezelő; az ördögi a névtáblákat kicserélő szakember; végül az angyalnak kell segítenie, deus ex machinaként.
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink