odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisDie Hard 4.0 - Legdrágább az életed
Live Free or Die hard (Die Hard 4)
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Live Free or Die hard (Die Hard 4)
év:  2007
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  115 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Len Wiseman
Szereplő
Bruce Willis
Timothy Olyphant
Maggie Q
Justin Long
Jeffrey Wright
Mary Elizabeth Winstead
Cyril Raffaelli
Kevin Smith
Jonathan Sadowski
Yancey Arias
Yorgo Constantine
Operatőr
Simon Duggan
Zeneszerző
Marco Beltrami
Író ()
Mark Bomback
David Marconi
Hang:
5.1
sztereó
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, portugál, magyar, héber, izlandi, arab
Képarány:
2.40:1
Extra:
audiokommentár(ok)
bakiparádé
kimaradt jelenet(ek)
kisfilm(ek)
videoklip
werkfilm
John McClane negyedik kalandja nem annyira film mint elődjei, sokkal inkább egymást követő, egyre őrültebb akciójelenetek füzére, melyben az egyetlen stabil pontunk a digitális kor hullámaival küzdő analóg hős. S bár egy tucat év elszaladt az utolsó epizód óta, Bruce Willis még mindig feleannyi idősnek tűnik, mint amennyi valójában és szerepe továbbra is úgy illik rá, mint legelőször.

A történet semmi meglepetéssel nem szolgál, mindössze egy újabb techno-thriller, melyre ráakasztották a Die Hard címet. A rosszfiú ezúttal Thomas Gabriel (a mérsékelten karizmatikus és számolhatóan sokoldalú Timothy Olyphant), egy korábbi kormányprogramozó, akinek szándéka informatikai úton térdre kényszeríteni az Egyesült Államokat. Teszi mindezt azért, mert 9/11 után a kormány nem hitt neki a rendszer sebezhetőségét illetően, így nosza, az orrukra is koppint minden lehetséges módon: a közlekedési lámpákkal való csintalankodástól kezdve a közművek és a tömegkommunikáció megbénításán keresztül a Die Hard hagyományokhoz hű nagy rablásig. McClane feladata leszállítani egy fiatal new jersey-i hekkert, Matt Farrell-t (Justin Long) az onnan több mint 16 utcányira található FBI központba, mivel a Szövetségiek úgy vélik, hogy a regisztrált komputerkalóz része a kezdeti támadásnak. Sajnos az utaztatás nem megy zökkenőmentesen, mert állig felfegyverkezett fogdmegek is fenik a fogukat Matt-re és szabályos, egymást követő sorban újra és újra lecsapnak. Mire hőseink Washingtonba érnek, az információs infrastruktúra gyakorlatilag összeomlik és McClane az agyas sráccal az oldalán a saját kezébe veszi az ügyet.

Az elmúlt néhány évben megváltozott az akciófilmek trendje, csak kevesen merik követni az egyre vékonyabb csapásokat, melyek még a zsáner gerince mentén haladnak. Elöntöttek bennünket a visszafogottan káromkodó, nemdohányzó hősök, a falon futkározó fürge yamakasik, a lőtt sebek sem véreznek már annyira, a kések pedig szinte eltűntek a repertoárból. Másik oldalról viszont kapunk bőven repkedő gépjárműveket, kifogástalan, de mégis gyanúsan súlytalan számítógép-trükköket, az akcióorgiák hitelessége pedig már a film felénél szertefoszlik, a fináléban a lenyűgözés helyett már csak egy legyintést váltanak ki. Ezen trendnek tökéletesen megfelel a Die Hard negyedik epizódja, reméljük sikere egy újabb részt is biztosít majd, ahol John McClane vélhetően már egy repülőgép-anyahajót fog a tengerfenékre kényszeríteni.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2007. szeptember 7. 12:01 - R.D.

Jómagam nagy Die-Had fanaikus lévén erősen izzadó tenérrel vártam, hogy mit hoznak ki John McClane negyedik kalandjából, sikerül-e taccsra vágniuk a szériát, vagy pedig megelégedéssel kelek fel a vége főcím után. A válasz egyértelműre sikeredett: ez egy kiváló akciófilm. A történet tetszett, a trükkök nagyon jól sikerültek, John pedig még mindig az a John, akinek véres kis \"belecsöppenek\" kalandjain \"nevelkedtem\". A történet nem túl bonyolult, de miért is kéne annak lennie egy vérbeli akciófilmben? Egy hekker, két hekker, sok hekker, infrastrukturális összeomlás, mindez egy teljesen más, egyáltalán nem szent cél érdekében. És persze McClane, számítógépmentesen, véresen, egy stukkerral. És pont ez a széria lényege. Emlékezhetünk a régebbi filmekből, hogy a mi Johnunk bizony vajmi keveset konyít a technikához, nem is nagyon barátkozik vele, de a golyókat azokat mindig jó helyre küldi. Pont ez kell a filmbe, és ez is van benne. Való igaz, hogy mind szövegileg, mind pedig vér-telítettség szempontjából kicsit megkurtították a filmet, de a látványos jelenetek közben erre nem igazán kell figyelni, fel sem fog tűnni. Végső konlúzióként: ez egy kíváló film, azoknak is, akik csak kikapcsolódásra vágynak, és azoknak is, akik a széria nagy rajongói. (u.i. meglepődve veszem észre, hogy a mozi ugyanannyi pontszámmal büszkélkedhet az odeon által, mint az Elektra című ultra hulladék... ez azért egy kicsit hmm.. érdekes) Nálam a film 10/10, ami akciófilm esetében ritkaságszámba megy.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink