odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisDeja Vu
Deja Vu
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.3

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Deja Vu
év:  2006
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  128 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Fórum Hungary
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Tony Scott
Szereplő
Denzel Washington
Paula Patton
Val Kilmer
Jim Caviezel
Adam Goldberg
Elden Henson
Erika Alexander
Bruce Greenwood
Rich Hutchman
Matt Craven
Donna W. Scott
Elle Fanning
Operatőr
Paul Cameron
Zeneszerző
Harry Gregson-Williams
Író (Forgatókönyvíró)
Bill Marsilii
Terry Rossio
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), lengyel, magyar, cseh, bolgár, horvát, szlovén, román, szerb
Képarány:
1.85:1
Extra:
alternatív jelenetek
kimaradt jelenet(ek)
werkfilm
Épp most repült az égbe Mardi Gras tiszteletére félezer tengerész az USS Nimitz anyahajó legénységének soraiból, feleségeikkel és gyermekeikkel együtt, mert egy ismeretlen csinos kis bombát felejtett az egyik autóban, ami szétvetette az ünnepségre siető kompot és a fedélzeten tartózkodókat. Doug Carlin (Denzel Washington) az amerikai ATF hivatal (alkohol, dohány, fegyverek és robbanószerekkel kapcsolatos ügyekre specializálódott szerv) nyomozója érkezik a gyalázatos tett színhelyére. Kezdetben nem tiszta, hogy véletlen baleset vagy szándékos robbantás áll az ügy hátterében, ám a munkamániás, családnélküli és csalhatatlan szimattal rendelkező Doug némi szaglászást követően gyorsan bebizonyítja, hogy bizony valaki csúf meglepetést szánt a mit sem sejtő szabadnapos katonáknak. Időközben, mint később kiderül még a robbantás előtt, partra vetődik egy szépséges leány, bizonyos Claire (Paula Patton), holtteste is, akibe Doug gyorsan belezúg (megértem, hasonló volt a helyzet errefelé), persze nem a boncasztalon, hanem majd egy kicsit később.

Még mielőtt Doug a rendelkezésre álló bizonyítékok nyújtotta nyomoknak a végére érne, feltűnik a színen - az egyszerűség kedvéért - András FBI ügynök (Val Kilmer). Andrást lenyűgözi az ATF kopó szakértelme, s mivel odaföntről a napok teltével egyre határozottabban markolják a golyókat, jobbnak látja, ha bevonja Doug-ot a nyomozásba. Nos egészen eddig a pillanatig egy hagyományos, Tony Scott munkásságához mérten az átlagnál vontatottabb bevezetőhöz van szerencsénk, ám itt bevetik a hangulatfokozóként szolgáló Deus Ex Machinát. Az FBI többé nem aprózza el, nem szöszöl nyomokkal és egyéb semmirekellő, ósdi nyomozási módszerrel. A lényeg, hogy véletlenül (s ezen van a hangsúly) sikerült építeniük egy gépet, ami képes négy napos késéssel lejátszani a múltban zajlott eseményeket. Persze András és a technikai stáb krémjét képező Stanfordon végzett gíkek ugyan képesek kezelni a masinát, ám nem tudják hova nézzenek, ezért van szükségük Dougra, aki elsőre általában kiszúrja a lényegi és elhanyagolható tényezőket. A gép ugyanis folyamatosan játsza le a múltbéli eseményeket, ám a nagy adatmennyiség miatt visszapörgetni nem lehet a témát. Hogy miként megy mindez, azt majd talán egy másik alkalommal részletezzük. Szóval Dougra időközben rátör a felismerés, hogy harminc éven át minden egyes alkalommal a töknéma hullákkal kellett barátkoznia. Ez a szép lány pedig egyre több bizsergető érzést kelt benne - főleg most, hogy négy nappal a kipurcanás előtt láthatja a végzetes idomokat mozgásban - és rohadtul idegesíti a tény, hogy neki mindig csak a szar marad, amiből ki kell túrnia a dolgokat. A lány megmentésének érdekében (hogyazistenbe?) minden lehetőséget megragad (ne legyetek már olyan kiváncsiak) és persze a szemét tömeggyilkosnak is szeretné bevágni a baseball ütőt a küllők közé.

Hollywood most van abban a státuszban, hogy egyre inkább csak ismétli önmagát. Mivel a gyorsítók már nem hatnak, a forgatókönyvírók talán nyakkendővel fojtogatják magukat, hátha attól megjön majd az ihlet. Az előttük járók ugyanis már minden létező nyomozási módot, drámai csavart kimerítettek. A történet szerzői így aztán belecsempésztek egy jó adag sci-fi betétet egy mindennapjainkban játszódó film kellős közepébe. Nem mondom, jól sült el. Egyedüli szívfájdalmam, hogy már megint képtelenek voltak azt a rohadt - a film végére megszáradó - amerikai mázt leverni a filmről. Ha nem lett volna a máz, akkor egy remek filmmel lenne dolgunk, sajnos így csak egy félremek lett belőle. Mindenkinek ajánlom popcornpusztítás céljából. Oh és lehet cukkolni a féltékeny barátnőket a Halle Berry doppelgangerrel.


Flaticius
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink