odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


A tégla (2 DVD)
The Departed
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 5.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Departed
év:  2006
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  153 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Martin Scorsese
Szereplő
Leonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg
Martin Sheen
Ray Winstone
Vera Farmiga
Anthony Anderson
Alec Baldwin
Kevin Corrigan
James Badge Dale
David O'Hara
Operatőr
Michael Ballhaus
Zeneszerző
Howard Shore
Író (Forgatókönyvíró)
William Monahan
Siu Fai Mak
Felix Chong
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), magyar, cseh, román
Képarány:
2.40:1
Extra:
előzetes(ek)
kimaradt jelenet(ek)
werkfilm
Ha Martin Scorsese gengszterekről készít filmet, akkor érdemes odafigyelni - talán csak a New York bandáit kell sötétebb lencsén keresztül nézni. Ezúttal azonban sem Joe Pesci, sem De Niro nevét nem találhatjuk a szereplőlistán, ennek oka pedig az, hogy a direktor alaposan eltért a tőle megszokott csapástól - valódi főszereplőink nem is bűnözők, hanem rendőrök. Scorsese először készített filmet zsarukról, de hogy hű maradjon hírnevéhez, szereplőink természetesen a kriminális elemek soraiba vannak beépülve, vagy éppenséggel azoknak dolgoznak. Érdekes módon első zsarufilmes debütáláshoz nem eredeti anyagot választott alapul. Andrew Lau és Alan Mak 2002-es, Szigorúan piszkos ügyek című kiváló krimije valósággal kiáltott egy amerikai feldolgozás után, így a találkozásra nem is kellett sokat várni. Scorsese a cselekményt a hong-kongi alvilágból a dél-bostoni ír-amerikai gengszterek közé helyezte, akiket a Bostoni Állami Rendőrség csapatával állított szembe.
Két akadémiai hallgató karriernyitányának leszünk tanúi. Colin Sullivan (Matt Damon)kisfiú kora óta a helyi gengszterfőnök, Frank Costello (Jack Nicholson) védelmét élvezte, lojalitása akkor is megmarad, amikor menő nyomozóként kezd dolgozni. Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) gazdag családból származik, de vélhetően inkább démonai elől menekül a kötelékbe. Az évek óta Costello lebuktatásán dolgozó Queenan (Martin Sheen) jó érzékkel megszimatolja a fiúban rejlő kettősséget és ráveszi, épüljön be a nagymenő bandájába. A két fiatalember egymásról mit sem tudva dolgozni kezd, ám szembenálló főnökeik hamar megneszelik, hogy besúgó van soraikban. A játszma ekkor kezd élesedni: őrült versenyfutásba kezdenek, hogy melyikük tudja leplezni előbb a másikat.
A film hatalmas siker a tengerentúlon, ennek oka vélhetően többrétegű. A hong-kongi filmet Amerikában kevés moziban vetítették, a nagyközönség nem is tud a létezéséről, így a Tégla "eredeti" megoldásai és fordulatai az újszerűség erejével nyűgözi le őket. Egyes kritikusai a filmet egyenesen az USA piszkos külpolitikájának metaforájaként értelmezik, mások a színészek teljesítményét, illetve Scorsese szakértelmét méltatják. Magam leginkább azon lepődtem meg, hogy a politikai korrektség jegyében az alkotók képesek voltak a kínai cenzúrapolitikát alkalmazva kioltani a finálét.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2007. január 21. 20:25 - kisfiú

Én nem tudom. Nem értem ezt az Amerikát. Megnéztem anno az eredetit. Megnéztem még párszor. Tudtam azt is, hogy a Tégla az hozott (bontott) Tégla. De hogy egy (helyenként szolgai) másolatért díjakat osszanak ki a rendezőnek, nem szép. Ahol tényleg ipara, kultúrája, múltja - nagy múltja van a filmnek, senki nem nézi az eredetit? Sok ilyen volt már, de ez... Egy Scorsese adjon magára! Ha egy Eastwood tud, akkor tudjon egy Scorsese is!
2007. március 10. 20:24 - katica

Az eredetit, amire "kisfiú" utalt, ugyan nem láttam, de a maga pőreségében a múltbeli nagyokkal összevetve - ez totál gáz. Nem csak a meghökkentő végkifejlet miatt / ami implicite benne se volt a sztoriban, lsd Christie Acroyd-gyilkosság /, hanem az időnként túl didaktikus, szájbarágós, maffiózokhoz abszolút nem illő dialógusok miatt. Nagymenők, Casino, pláne Taxisofőr után - Tégla....! Életműnek Oscar, de Tégla nélkül!
2007. április 19. 18:00 - Losteiner zsolt

Scorsese hm???? Hát nem tudom, az eredeti; Szigorúan Piszkos ügyek jobb volt!!! Ez egy gyenge adaptáció! Jack n., Leonardo D., Matt D. még türhetőek voltak! De, hogy az amerikaiak mindig ezt csinálják!!! hihetetlen! Kb. a harmadik perc után gyanakodtam! Hát nem ez volt az utolsó feldolgozás!
2007. április 25. 11:32 - sky

Kifejezetten nem ajánlom, ez egy "másolat"! Ráadásul amerikai, úgyhogy a vége is nevetséges! A nagy nevek pedig egymás kárára vannakk inkább a filmben, mint segítségére. Nézd meg a Szigorúan piszkos ügyeket. Jó szórakozást!
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
4%
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
28%
A Grand Budapest Hotel
14%
Kódjátszma
14%
A mindenség elmélete
5%
Sráckor
9%
Whiplash
26%
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink