odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Az oroszlán télen
The Lion in Winter
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Lion in Winter
év:  1968
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  129 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  irodalmi adaptáció
dráma
filmklasszikus
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Anthony Harvey
Szereplő
Peter O'Toole
Katharine Hepburn
Anthony Hopkins
John Castle
Nigel Terry
Timothy Dalton
Jane Merrow
Nigel Stock
Kenneth Ives
Kenneth Griffith
Operatőr
Douglas Slocombe
Zeneszerző
John Barry
Író (Eredeti mű szerzője)
James Goldman
Író (Forgatókönyvíró)
James Goldman
Hang:
5.1
mono
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
2.35:1
Extra:
alkotók bemutatása
előzetes(ek)
Királydráma. Nagy fába vágott fejsze. De James Goldman ügyesen zongorázza össze a Shakespeare-darabok minden ármányát, így született meg színdarabja, amire az akkor még izmos és igényes Hollywood nyomban lecsapott. A főbb szerepekben pedig olyan nagy (nem leharcolt, csak sokat látott) színészek parádéznak, mint O'Toole és Hepburn. Ilyen alapon tehát a sakktábla minden szereplője a helyén és az abszolúte nem érzékelhető kétórás játékidő során vérre menő játszma zajlik a kosztümös figurák között.
1138 karácsonyán II. Henrik (O'Toole) összehívja népes családját, hogy a régóta húzódó utódlásprobléma végére pontot tegyen. A lehetséges jelöltek listáján természetesen három imádott fia neve díszeleg: személyes kedvence, az érthetetlenül imádott János (Nigel Terry), a kis szemétláda taktikus Gottfrid (John Castle), és a forróvérű, már-már túlzottan vérszomjas Richárd (Anthony Hopkins). Minden családban akadnak problémák, de az itt felhalmozott sérelmek olyan heves indulatokat szabadítanak el, hogy az nem csak a reggelizőasztal hangulatára, hanem a kontinens sorsára is kihatással lehet. Eleonóra királyné (Hepburn) csak az ünnepekkor kap kimenőt a nehéz fogságból, tudniillik egykor francia királyné volt, de a sármosabb és határozottabb (valamint nagyobb sereggel bíró) Henrik lecsapta őt egykori férjura kezéről. Azóta szövi a várfalak mögül a hálóját, próbál minél több borsot törni hitvese orra alá. Mondjuk úgy, hogy ő minden eszközzel Richard-ot látná szívesen a trónon. A több generációra való problémák sora itt nem ér véget, azt már tényleg csak a további szálak miatt említem meg, hogy a leendő trónörökösnek szánt szépséges Alais (Jane Merrow) jelenleg a király legkedvesebb ágyasa, akit Eleonóra szerető anyaként nevelt fel, és akit gyermekkorában a francia király afféle zálogként adományozott az angoloknak, így biztosítva a két nemzet békéjét egymással. Ilyen hangulatban várja az uralkodóház a karácsonyt, a színen megjelenő királynő szabályos forradalmi helyzetbe sodorja a családot. Előkerül itt minden, ami csak bevethető, senki sem válogat az eszközökben. A halálra készülő Henriknek nem sok ideje van, hogy megvédje birodalmát a biztos feldarabolástól. Választania kell család, szerelem, eltökéltség és haza között, tudva jól, hogy a tét nem kisebb, mint Anglia jövője.
A frenetikus színészi játék a legcsavarosabb szappanoperákat simán kenterbe veri, az intrikus királynő szerepében lubickoló Hepburn fantasztikus, saját emancipált, nagyszájú jelleme itt remek jelmezre talált. Nem lehet elégszer leírni: fantasztikus színésznő. O'Toole géniusza szintén megkérdőjelezhetetlen, egyenesen felháborító, hogy Hepburn mellett ő nem kapott Oscar-t, hiszen a hatvanas évek végén még igazi kitüntetésnek számított, pláne egy angol színész kezében. Ennek ellenére ez egy remekbe szabott darab, könyvtárnyi összeesküvéssel, Hamlet és Macbeth mellett talán a harmadik nagy klasszikus született meg a prágai tavasz évében. Az idővel csak tovább nemesedik, minden csavaros-kosztümös filmekért rajongó számára kötelező mozi.

Sinatora
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink