odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A velencei kalmár
William Shakespeare's The Merchant of Venice
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  William Shakespeare's The Merchant of Venice
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
angol
luxemburgi
olasz
hossz:  138 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  SPI
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  irodalmi adaptáció
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Michael Radford
Szereplő
Al Pacino
Jeremy Irons
Joseph Fiennes
Lynn Collins
Zuleikha Robinson
Kris Marshall
Charlie Cox
Heather Goldenhersh
Mackenzie Crook
John Sessions
Gregor Fisher
Allan Corduner
Anton Rodgers
Al Weaver
Tony Schiena
Operatőr
Benoit Delhomme
Zeneszerző
Jocelyn Pook
Író (Eredeti mű szerzője)
William Shakespeare
Író (Forgatókönyvíró)
Michael Radford
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
2.35:1
Extra:
interjúk
A velencei kalmár, Shakespeare 1596-os drámája a XX. századra a szerző legellentmondásosabb művévé vált – érzékeny ugyanis a téma, a férfiszerelem mellett foglalkozik a zsidóság és az antiszemitizmus mibenlétével is, noha ez a szerző korában és hazájában még egész mást jelentett. A 30-as, 40-es években azonban érthetően mást jelentett a darab, és számos interpretációra is lehetőséget adott, egészen a leghamisabb szellemben készült, bőszen zsidóellenes feldolgozásokig. Valószínűleg ennek tudható be, hogy bár sokat játszott színpadi mű, szöveghű amerikai mozis feldolgozására egészen 2004-ig kellett várni (Orson Welles egyik nagy, ám soha el ne készült álma volt a Don Quijote mellett A velencei kalmár adaptációja, ám csupán néhány perc készült el belőle, a híres Shylock-monológ). Most viszont itt a film, az 1984 és a Neruda postása rendezője, Michael Radford elképzelése szerint, két Oscar-díjas színész, Jeremy Irons és Al Pacino főszereplésével.
A dráma műfaja színmű, vagsi keveredik benne a tragikus és komikus hangnem (ahogy egy Shakespeare-tuds megjegyezte, A velencei kalmár egy zsidó tragédia és egy keresztény komédia keveréke). A tragikus részben a címszereplő kalmár, Antonio – hogy lehetővé tegye barátja, Bassanio lánykérését – kölcsönt kér az általa megvetett zsidó uzsorástól. Shylock hajlandó pénzt adni, ám ha a fizetés elmaradna, egy font húst kér Antonio testéből. A kereskedő vagyona azonban odavész, az uzsorás pedig követeli a törvény előtt szentesített jussát – mellyel egyúttal elégtételt is kíván venni az őt ért megaláztatásokért, többek között lánya szöktetéséért is. A komikus rész – mely egyébként a Shylock-történethez hasonlóan Olaszországból átvett elem – főhőse Portia, a szépséges és gazdag nemes leány, aki próbatétel elé állítja kérőit (így Bassaniót is), és végül ő lesz az, aki férfiruhában végül igazságot oszt – ezzel is megtestesítve a barokk nőideált.
A velencei kalmár leforgatására valószínűleg a lefutóban lévő Shakespeare-hullám adhatta az apropót; a másfél évtizede kezdődött megfilmesítési láz kifulladni látszik, a nagy művek már vászonra kerültek (Hamlet, Rómeó és Júlia, Othello), így a stúdió bele mert vágni ebbe a valóban kényes vállalkozásba (a film egyébként hatalmasat bukott is, dacára a sztároknak, 30 millió dolláros gyártási költségének alig tizedét szedte össze Amerikában). Radford nem kívánta aktualizálni a történetet (pedig ennek a műnek ez valóban jót tett volna), szigorúan követi a cselekményt és a szöveget, csupán néhány helyen nyúlt bele a drámába, pár olyan jelenetet iktatott be, melyek Shakespeare-nél nem szerepeltek, ám ami elmélyíti a látottakat – ilyen például a kezdő és a záró képsor. Precíz, biztos kézzel levezényelt feldolgozásának legnagyobb előnye pedig a színészi játék – az utóbbi években felejthető filmekben ripacskodó Irons és különösen Pacino mélyen átélt, hiteles, és legfőképpen példamutatóan és szokatlanul visszafogott alakítása. Újabb kitűnő filmmel gyarapodott a Shakespeare-adaptációk sora, egy nagy és súlyos problémákat felvető dráma méltó feldolgozást kapott.

TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink