odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Match Point
Match Point
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Match Point
év:  2005
nemzet:  amerikai (USA)
angol
luxemburgi
hossz:  124 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  SPI
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  romantikus
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Woody Allen
Szereplő
Jonathan Rhys-Meyers
Scarlett Johansson
Alexander Armstrong
Paul Kaye
Matthew Goode
Brian Cox
Penelope Wilton
Emily Mortimer
Janis Kelly
Rupert Penry-Jones
Selina Cadell
Colin Salmon
Operatőr
Remi Adefarasin
Író (Forgatókönyvíró)
Woody Allen
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
Woody Allen-film a tőle megszokott humor nélkül? Ha megnézzük a rendező 90-es évek közepétől megjelent műveit, ez talán sajnos nem is olyan meglepő. Ha úgy tekintünk az aktuális filmre, mint amelyben szándékoltan veszi át a humor helyét a dráma – nos, az életművet jól ismerők tudják, hogy bizony már erre is volt példa; elsőnek mindjárt az Annie Hall és a Manhattan között forgatott Szobabelsők, de említhetnénk a Szeptembert, az Egy másik asszonyt, vagy akár a Sztárral szemben-t is. A Match Point azonban még ezektől is különbözik.
Chris (Jonathan Rhy-Meyers) szegény sorból származó, ám feltörekvő fiatalember, olyan valaki, akinek már éttermi rendelésén is látszik az otthonról hozott atyai szigor és anyagi helyzet. Vidékről érkezvén az angol fővárosba, elvállal egy teniszedzői állást (a versenyzéshez nem eléggé tehetséges), és egyik tanítványa, Tom (Matthew Goode) révén ismerkedik meg annak húgával, Chloe-vel (Emily Mortimer). A lány bájos, művelt, ami pedig ennél is fontosabb, előkelő felmenőkkel és vagyoni távlatokkal bír. A megfelelő gyorsasággal szárba szökkenő románcnak csupán egy hátulütője van, ez pedig nem más, mint Tom szerelme, a Coloradóból származó Nola (Scarlett Johansson), a szépreményű színésznőcske, aki azonnal behálózza Chris-t. A férfit már első találkozásukkor megigézi a nő, aki először ellenáll a hódításnak, ám idővel maga is viszonozza közeledést – és íme, újfent egy szerelmi háromszög van előttünk kialakulóban.
A Match Point-ról felületes szemlélők elmondhatják, és minden bizonnyal el is mondják majd mindazt, ami eszükbe jut a látottak után: húúúúúúú, de furcsa és egyedülálló Woody Allen-film, Londonban játszódik, nem humoros, nincs benne Woody Allen, nincs benne jazz, van viszont helyette opera! (Hát még ha tudnák, hogy a maga 124 perces futamidejével ez a mester leghosszabb filmje!) Noha a felsoroltak unikum-értéke csak felületesen igaz (a fenti művek mellett gondoljunk például a Szerelem és halál-ra, amiben még ennyi Amerika sem volt), a Match Point nem csak ezért foglal el egyéni és szerencsére igen kimagasló helyet az oeuvre-ben. Egy döntésképtelen férfi és egy hozzá majdnem hasonlóan döntésképtelen nő kapcsolatát látjuk (melyben természetesen ott a harmadik szereplő is, ám az ő szerepe és személyisége szinte bárhogy helyettesíthető). Kettejük drámája bontakozik ki előttünk, mely aztán valami egészen másba torkollik; na pontosan ez az, amit még nem rendezett Woody, bár egyes elemek és témák (mint az élet sikeressége, vagy – mint a Melinda és Melindában – a tragikus vagy komikus mibenléte) már eddig is szerepeltek nála. Most azonban lecsapja azokat a labdákat, melyek – mint a film első kockáin az a bizonyos kimerevített teniszlabda – eddig csupán lebegtek. Teszi ezt ráadásul olyan erővel, ami egy Agassihoz hasonló világklasszis legjobb formáját és ütemérzékét idézi, valamint olyan pimasz látásmóddal, melyek Kafka, Ionescu és Polanski jellegzetesen kelet-európai abszurd látásmódját idézik – amellett, hogy mindvégig a szikár valóság talaján marad.
Woody Allen ismét meglepte a rajongókat – és most végre a szó jó értelmében.

TomTom
Olvasói hozzászólások (2 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink