odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Halálos szívdobbanás
De battre mon coeur s'est arreté
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.4

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  De battre mon coeur s'est arreté
év:  2005
nemzet:  francia
hossz:  107 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Jacques Audiard
Szereplő
Romain Duris
Niels Arestrup
Jonathan Zaccaï
Gilles Cohen
Linh Dan Pham
Aure Atika
Emmanuelle Devos
Anton Yakovlev
Mélanie Laurent
Operatőr
Stéphane Fontaine
Zeneszerző
Alexandre Desplat
Író (Forgatókönyvíró)
Jacques Audiard
Tonino Benacquista
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
francia, magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
kimaradt jelenet(ek)
próbafelvételek
A jót-rosszat egyaránt (és általában rosszul) újraforgató, Hollywood-ból indult tendencia kis időre elidőzött Magyarországon, meglátogatta a Kabay-Gyöngyössy párost, majd Franciaország felé vette az irányt. Útközben azonban valami történhetett vele, mert meglepően élvezetes és tartalmas film készült Jacques Audiard irányítása alatt, aki az 1978-as, Harvey Keitel főszereplésével és James Toback rendezésében készült Fingers című alkotást gondolta újra (az eredetit sajnos hiába keresnénk, soha nem jelentették meg Magyarországon, és még a legnagyobb magyar nyelvű filmes adatbázisok sem tudnak róla).
A fiatal Thomas (Romain Duris, kisfiúsan férfias sármjával az új század Delon-ja) derekasan tartja magát a családi hagyományokhoz: a papa (Niels Arestrup, kinek ízléstelen citromsárga zakóját akármelyik havashenriknek dicsőségére vált volna a kilencvenes évek nepkeltéjén) ingatlanbizniszét viszi tovább; ez kissé konkrétabban illegális lakásfoglalók alapos helybenhagyását jelenti, a hozzájuk tartozó berendezési tárgyakkal együtt. Egy véletlen találkozás egykori zongoratanárával azonban felébreszti benne a régóta szunnyadó zenészt. Hiába figyelmezteti az apuka anyja sorsára, aki szabályosan belehalt a pianó iránti szenvedélyébe, már túl késő: Tom zongoraleckéket vesz újfent, hogy felkészüljön a sorsdöntő meghallgatásra, ráadásul egy franciát egyáltalán nem beszélő kínai lánytól. Néhány mosdókagyló-leverés és Bach-szonáta között pedig még apja súlyosbodó nézeteltérését is el kell intéznie, egy középsúlyú orosz maffiózóval.
Jacques Audiard már előző filmjével, a Számat figyeld!-del ügyesen mutatta be, hogyan is lehet egy krimi ruhájába bújtatni egy drámát. A koncepció most is hasonló lenne, Audiard viszont följebb rakatta a lécet magának: a kínai zongoratanárnő bevonásával egy halvány romantikus szál lehetőségét is meglibbentette, ennyi fonálba pedig már jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező mesterek is belegabalyodtak már. Az ifjú francia direktor azonban barokk mesterekhez hasonló érzékenységgel, tisztánlátással és hozzáértéssel fogja össze a harmóniákat, hogy aztán egyetlen, magával ragadó lendületű és erejű összhangzattá fogja őket össze – mindezt ráadásul úgy, hogy darabjának hőse egyáltalán nem szimpatikus személy: forrófejű és öntörvényű valaki, akinek – ez már egészen korán nyilvánvaló – a zene jelentené az egyedüli kiutat. És az megint csak a rendezőt dicséri, hogy ez a kiút bár egyértelmű, a forgatókönyvből semmiképp sem feltétlenül következő.
(És még egy utolsó zárójel a kísérőzenéről, amiben ugyanúgy a változatosság uralkodik, mint a film műfajában: a „hagyományos” , Berlinben díjat nyert filmzene mellett nem csak Bach, hanem a kortárs elektronikus zene is helyet kap; a helyi Télépopmusik Breathe című számának aktualitására mi sem jellemzőbb, mint hogy a Halálos szívdobbanás mellett jelenleg épp egy hitelkártyát is vele próbálnak eladni.)

TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink