odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Lemming
Lemming
ODEON ÉRTÉKELÉSE 6
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.0


Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Lemming
év:  2005
nemzet:  francia
hossz:  129 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  francia nyelvű
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Dominik Moll
Szereplő
Laurent Lucas
Charlotte Gainsbourg
Charlotte Rampling
André Dussollier
Jacques Bonnaffé
Véronique Affholder
Michel Cassagne
Operatőr
Jean-Marc Fabre
Zeneszerző
David Whitaker
Író (Forgatókönyvíró)
Gilles Marchand
Dominik Moll
A lemming kis termetű, Skandináviában honos rágcsálóféle, melyről közismert (egyébként tévesen), hogy öngyilkos hajlamokkal bír: vándorláskor tömegesen vetik bele magukat a tengerbe, és eszükben sincs meghalni - ellenkezőleg, új élőhelyet szeretnének találni, de
bátorságuk útjába ilyenkor még az óceán sem állhat. Egyben ez az apró állatka az, amely Dominik Moll, a Harry csak jót akar rendezőjének legújabb filmjének központi szereplője.
Alain és Bénédicte boldogan élnek kertvárosi házukban. Épp a fejlesztőmérnök férj főnökét és annak feleségét várják vacsorára, mikor eldugul a lefolyó: a címbeli lemming akadt fent valahol a csővezetéken, bár megjelenése több ezer kilométerre természetes lakhelyétől enyhén szólva is titokzatosnak mondható. Innen számítja Alain életének felborulását, bár erről a kis állatka tehet legkevésbé; a némi késéssel megérkező vendégek között kézzel tapintható feszültség vibrál, az asszony ugyanis szemrebbenés nélkül osztja ki és alázza meg férjét, hogy a gyors búcsú előtt még hasonló keresetlenséggel mondja el véleményét a fiatal párról is. Másnap újból becsönget hozzájuk – ezúttal már egyedül – , ám kissé hosszúra nyúló ottléte váratlan tragédiába torkollik. Innentől kezdve pedig már tényleg nincs megállás: a történtek Bénédicte-ből egy szempillantás alatt teljesen más személyt faragnak, férje pedig hasztalan próbálja megérteni a szeme előtt zajló eseményeket.
Különös véletlen, hogy épp azon a héten, mikor Michael Haneke egy David Lynch-től ellesett módszerrel (nevezetesen a névtelen videókazettákkal) próbálja meg önvizsgálatra késztetni a nézőt, és egyben a francia középpolgárságot, honfitársa, Moll filmjében ugyanúgy Lynch-i eszközöket használ. A két nőalak, a szende Bénédicte és a szimpatikusnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Alice (Charlotte Rampling ismét kiválóan hozza az utálatra késztető nő figuráját) mintha csak az amerikai mester filmjéből lépett volna elő, találkozásuk akár a Mulholland Drive-on is megeshetett volna – vagy máshol, de többet mondani erről nem illik. Ugyanakkor hiába a szürreálisba hajló világ, ha az nem egységes: legyen akár értelmezhetetlen, akár gondolkodásra késztető és többértelmű, fenti rendezők képesek voltak az általuk teremtett univerzumon belül gondolkodni. Moll velük szemben – akárcsak férfi főhőse – mintha elvesztené lába alól a talajt, nem tud azon az ösvényen tovább haladni, melyen elindult, így lesz jól induló (és egyébként jól is záródó) munkája helyenként következetlen és zavaros. A túlzott rejtélyességből és szürrealitásból így válik irrealitás – a kevesebb most is több lett volna.

TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink