odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Az időjós
The Weather Man
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Weather Man
év:  2006
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  101 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Gore Verbinski
Szereplő
Nicolas Cage
Michael Caine
Hope Davis
Gemmenne de la Peńa
Nicholas Hoult
Michael Rispoli
Gil Bellows
Judith McConnell
Chris Marrs
Operatőr
Phedon Papamichael
Zeneszerző
James S. Levine
Hans Zimmer
Író (Forgatókönyvíró)
Steve Conrad
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), lengyel, görög, portugál, magyar, cseh, héber, bolgár, horvát, szlovén, arab, román, szerb
Képarány:
1.78:1
Extra:
előzetes(ek)
kisfilm(ek)
werkfilm
Mit tudunk az időjósokról? Először is, munkájuk a „Kis lépés a sztárság felé, de nagy lépés a show-business világában” – kategóriához sorolható – ahogy azt Nicole Kidman gondolta a Majd’ megdöglik érte című filmben. Másodszor, hogy szakmájuk szinte kötelező velejárója a kiábrándultság, a cinizmus, és a vitriolos humor, mellyel sokszor még magukat is szemlélik – már Steve Martin is ezzel küszködött az L. A. Story-ban (pedig arraféle szinte mindig süt a nap), Bill Murray viszont az Idétlen időkig-ből egyike a mozivászon legsavanyúbb szereplőinek. Ezen persze alig van csodálkoznivaló, a „szitáló eső”, a „magas légnyomás”, a „hidegfront közeledik” és a többi, hasonló kifejezésből összeállítható mondatok száma elég gyorsan eléri a lehetséges variációk véges számát, és majdnem ugyanazt a jelentést ismételgetni éveken át majdnem olyan tikkasztó, mint mindig ugyanarra a reggelre ébredni. Harmadszor pedig, ők nem meteorológusok, csupán időjósok: nem értenek a szakmához, csak a blue-box előtt tesznek egy-két kaszáló mozdulatot, miközben a súgógépet olvassák (emlékezhetünk rá nem olyan régről mi is arra a nyílt levélre, melyet a közszolgálati tévék Dr. Meteorológusai írtak a kertévék Modell Időjósai ellen, nagyjából arra kihegyezve, hogy amit ők művelnek, amögött nem áll valódi tudás és tapasztalat).
Jelen filmünk hősére, a Nicolas Cage által alakított David Spritz-re mindez igaz; sőt, még ennél is rosszabb helyzetben van: hol fagyival, hogy falafellel dobják meg, kevés számú rajongóját igyekszik magától elijeszteni, elvált felesége a legkevésbé sem akarja visszafogadni, lánya inkább súlyfelesleggel, mintsem bárminemű tehetséggel küzd, drogelvonóból frissen kikerült fiára egy szépreményű pedofil hajt, mindemellett mázsás teherként nehezedik rá apja, Robert alakja. Ráadásul a Pullitzer-díjas írónál, akit Carter elnök nemzeti kincsnek nevezett (egészen pontosan „national treasure”-nek, vagyis a Nemzet aranyának) halálos betegséget diagnosztizálnak, így David fokozottabb késztetést érez rá, hogy neki is megfeleljen. Kapóra jön tehát az országos Helló, Amerika! műsorától érkező állásajánlat, a kérdés már csak az, vajon el tudja, illetve el akarja-e vállalni az ottani munkát.
Gore Verbinski-t tehetséges zsánerfilmesnek ismertük meg, aki bár nem újította meg egyik műfajt sem, mégis kiváló darabokat dirigált le, legyen szó horrorról (Kör) gyerek- (Egértanya) vagy kalandfilmről (A Karib-tenger kalózai), amik büdzséjük többszörösét hozták vissza. Szemel látható bátorságra vallott bevállalni egy ilyen különös hangulatú filmet: vígjátéknak indul, de csakhamar lefagy a mosoly arcunkról a főszereplő tragikus, néhol egyenesen szánalmas életét látva. Akárhová nyúl, akármit készül tenni, kudarc éri, szándéka és a véletlen pillanatnyi állása szerint kisebb vagy nagyobb. Mellette pedig ott áll apja (Michael Caine lélegzetelállítóan zseniális), akinek sztoikus nyugalmában ott rejlik 70 év minden tapasztalata és bölcsessége, aki egyetlen mondatával ki tudja fejezni mindazt, amit fia egy teljes könyvön keresztül nem tudott, s aki valóban nem érti, mi szükség illetlen szavakat használni – ő még egy másik kor embere. És hogy ekkora nyomás alatt mire is lesz képes időjósunk, azt ne illik elmondani, mindenestre az minden, csak nem szokványos.
Verbinski most bebizonyította, hogy jóval több rejlik benne a gyönyörűen lekerekített történeteket frissen lakkozva bemutató, bár vitathatatlanul tehetséges rendezőnél. Kényes helyre nyúl, minden ember legfájóbb pontját, az önbecsülést és személyiséget vizsgálja, mégpedig úgy, ahogy elég kevesen merték eddig. A nem kiemelkedően magas (mindössze 22 millió dollárból) készült darab meg is bukott Amerikában, ahogy feletehetően nálunk is meg fog. Akinek azonban van szeme az igényes és gondolatébresztő, helyenként kíméletlen feszengéssel is járó szórakozásra (dacára Nicolas Cage-nek), az hamar szívébe zárja az Időjóst.

TomTom
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink