odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Sziriana
Syriana
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 6.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Syriana
év:  2005
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  126 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FHE
dialógus:  angol (english) nyelvű
műfaj:  krimi
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Stephen Gaghan
Szereplő
George Clooney
Matt Damon
Jeffrey Wright
Christopher Plummer
Amanda Peet
Chris Cooper
Tim Blake Nelson
William Hurt
Mark Strong
Robert Baer
Mazhar Munir
Alexander Siddig
Amr Waked
Robert Foxworth
Max Minghella
Nicholas Art
Jamey Sheridan
Tom McCarthy
Viola Davis
Jayne Atkinson
Peter Gerety
Steven Hinkle
Nicky Henson
Operatőr
Robert Elswit
Zeneszerző
Alexandre Desplat
Író (Eredeti mű szerzője)
Robert Baer
Író (Forgatókönyvíró)
Stephen Gaghan
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), magyar, cseh
Képarány:
2.40:1
Extra:
dokumentumfilm(ek)
előzetes(ek)
interjúk
kimaradt jelenet(ek)
kisfilm(ek)
Stephen Gaghan nevét 2001-ben ismerte meg a világ, mikor a Steven Soderbergh által rendezett Traffic-ért Oscar-díjat nyert. Azóta már öt év telt el, s noha azóta sem tétlenkedett, nem sok kellemes élményt köthetünk nevéhez – többek között az Elhagyatva írói és direktori munkáját, valamint az Alamo történetét. A lassan a feledés homályába merülő Gaghan aztán meglepetésre olyan mozival rukkolt elő, ami bizony nagyon könnyen válhat fontos filmmé – sőt, megkockáztatom, akár még alapművé is.
A struktúra ugyanaz, mint a Traffic esetében: a sok szálon futó történet aktuális problémát ölel fel, ami ott a kábítószer volt, jelen esetben pedig az olaj, és mindaz, ami körülötte folyik. Csakhogy amíg ott a három szál élesen elvált egymástól (amit ott az operatőri munka, a kemény szűrőzések is jeleztek), addig ezek újra és újra találkoznak egymással, míg végül masszív csomóvá alakulnak (be kell vallanom, utoljára a Hosszú jegyesség kapcsán sikerült így elvesznem a nevek és személyek hálójában, de ez a darab még azon is jócskán túltesz).
Lássuk szépen sorban: a szerep kedvéért alaposan felmackósodott Clooney alakítja a CIA-ügynök Bob Barnes-t (a valódi CIA-s, Bob Baer alteregóját, aki a Közel-Keleten hosszú éveken át szolgálta a Céget), aki egyre kellemetlenebb a Titkosszolgálat számára, s aki végül saját, jól megnövesztett szakállára kezd dolgozni. Az olajüzletben mozgó bróker, Bryan (Matt Damon) felajánlja szolgálatait egy meg nem nevezett arab állam reménybeli uralkodójának, Naszir hercegnek, akinek nagyra törő tervei vannak reménybeli országa demokratizálásáról. Egy ügyvéd, Bennett Holliday (Jeffrey Wright, Bill Murray szomszédja a Broken Flowers-ből) beépülve kezd nyomozást folytatni két amerikai olajcég kissé bűzlő társulása körül. Eközben pedig egy pakisztáni bevándorló fiút egyre inkább bedarál a radikális iszlám, ami csak egy felé vezethet…
A Sziriána a hetvenes években virágzó műfaj, a politikai thrillerek legjobb hagyományait követi. Ugyan a zsáner filmjeivel korábban és később is próbálkoztak, azokban többnyire megelégedtek a nyílt fikcióval, egy-egy korruptabb elnök vagy puccsra készülő vezérkari főnök alakjával. Amit akkor a Watergate-ügy váltott ki, azt most 9/11 és minden, ami azóta a politikában történt: Spielberg még csak utalt a traumára a balul sikerült Világok harcával, Michael Moore egyértelműen befolyásolni próbált dokumentumfilmként aposztrofált kiáltványaival, a Sziriána már nyíltan reflektál az új világrendre, annak összes taktikázásával, hazugságával és korrupciójával együtt – és valószínűleg jönnek a követők is. Gaghan fő erénye e világ valósághű bemutatása, olyan mérték- és távolságtartással, melyből esetenként nehéz kihámozni, ki a jó, és ki a rossz fiú, ki ki előtt játssza meg magát, és mik a valódi mozgatórugók. Sűrű, mozgásban lévő és erősen bűzlő főzet a film – csakúgy, mint a világ, melyet bemutat.

TomTom
» Olvasói szinopszis «
2006. június 28. 20:01 - céká

A film bár jóideig követhetetlennek tűnik, mégis szabályosan alkalmazza a politikai thrillerek cselekményfűzését, megtartva az alap összetevőit: A szembenálló oldalak korrupt világában küzd egy-egy "elszánt diplomata", vészes családi háttérrel, amit méginkább háttérbeszorít a munka iránt táplált ambíció. Természesen egymás kijátszásán fáradoznak, ha nem is tudatosan, nem szemtől szemben. Természetesen mindezt nem ilyen egyszerű megállapítani, a film nagy erőssége az árnyalt karakter-és történetkidolgozás - miközben mégis állástfoglal, nem bizonytalanítja el az embert a helyes meglátásban. A kamerakezelés zaklatott, a zene monoton, ezáltal az atmoszféra torzul. Bár Clooneynak nem feltétlenül ezzel az alakítással kellett volna megütnie az Oscart, mégis jó volt látni nem túlzottan hétköznapi szerepben, meghízva, minimális macsó arcmimikával. Aki kedvelte a Traffic világát, az valószínűleg ezzel a filmel is elégedett lesz, de másnak is érdemes megnézni, és utána gondolkozni.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink