odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


A Bob Dylan-dosszié - No Direction Home
Bob Dylan Anthology - No Direction Home
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 10.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Bob Dylan Anthology - No Direction Home
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  204 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  angol (english) nyelvű
műfaj:  dokumentum
zenés
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Martin Scorsese
Szereplő
Bob Dylan
Joan Baez
Liam Clancy
John Cohen (I)
Allen Ginsberg
Woody Guthrie
Mickey Jones
Bruce Langhorne
D.A. Pennebaker
Martin Scorsese
Operatőr
Mustapha Barat
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english)
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, bolgár, szlovén, arab
Képarány:
4:3
No Direction Home – vagyis Nincs út hazafelé; a film címéül választott sor Bob Dylan egyik leghíresebb számából, a Like A Rolling Stone-ból származik, abból a számból, mely már születésekor legendává és egy generáció életérzésének kifejezőévé vált, csakúgy, mint a dalról saját nevét fölvevő együttes pár ével későbbi Satisfaction-je, vagy a Nirvana Smells Like Teen Spirit-je. Az amerikai tévétársaság, a PBS megbízásából Martin Scorsese készítette ezt a szokatlanul hosszú, három és fél órás dokumentumfilmet, mely az énekes portréját hívatott megrajzolni, születésétől – meglepő módon azonban nem a jelenig, hanem csak az 1966 decemberében bekövetkezett motorbalesetéig, vagyis Dylan 25 éves koráig. Alig egy évvel korábban a Newport Folk Fesztiválon a Robert Zimmermann néven született fiatalember megtette azt, ami akkoriban egy folkénekestől elképzelhetetlen volt: gitárját erősítőbe dugta, és három számot (köztük a Like A Rolling Stone-t is) elektromos „kísérettel” adta elő. Az ott egybegyűltek hangos fújolással adtak hangot nemtetszésüknek, pedig ami akkor és ott történt, rocktörténeti pillanat lett; az incidens után pár évvel már épp az lett elképzelhetetlen, amivel Dylan szembement – a folk hagyományos, akusztikus előadásmódja.
A PBS Martin rendezőválasztása első pillantásra talán meglepőnek tűnhet: mi köze Scorsesének a dokumentumfilmhez, a tévés produkciókhoz, és Bob Dylan-hez? Pedig jobban belegondolva keresve sem találhattak volna nála alkalmasabb személyt. Pályája kezdetén rendezőasszisztense és vágója volt Michael Wadleigh 1970-es Woodstock-filmjének, 1995-ben, a mozi születésének 100. évfordulóján sorozat keretében dolgozta fel az amerikai film történetét, és a közelmúltban nálunk is sugárzott, a blues történetét bemutató széria egyik epizódja is nevéhez fűződik (ahová egyébként olyan direktorok dolgoztak be, mint Wim Wenders, Mike Figgis vagy éppen Clint Eastwood). Emellett pedig filmográfiájában megtalálhatjuk Az utolsó valcer című darabot is, mely Dylan kísérőegyüttesének, a The Band-nek utolsó, 1976-os fellépését mutatja be. Scorsese 60 órányi felvett anyag közül válogathatott, aminek harmadában maga az énekes beszél, méghozzá menedzserével, Jeff Rosen-nel – bármily hihetetlen ugyanis, maga a rendező még soha nem találkozott személyesen filmje „tárgyával”, egészen a mai napig. A film gerincét adó visszaemlékezés mellett ott a számtalan korabeli felvétel (köztük D. A. Pennebaker Don’t Look Back-jéből, mely a viharokat kavaró angliai turnét mutatta be), amit rengeteg egykori és mai interjú-részlet egészít ki - a megszólalók között felbukkan szinte mindenki, aki valaha is kapcsolatba került a zenésszel, Joan Baez-től az 1997-ben elhunyt Allen Ginsbergig, így még talán azon sem lepődnénk meg, ha hirtelen maga Alvy Singer tűnne fel, szabadkozva, amiért mosómedvéje megbetegedése egyszer kénytelen volt kihagyni Dylan fellépését. Aki pedig még mindezek ellenére is inkább fikciós műfajra vágyik, annak jó hírrel szolgálhatunk: a Ray és a jövő februárban bemutatandó, Johnny Cash életét feldolgozó film, A nyughatatlan után hamarosan itt a Dylan-biográfia is, Todd Haynes rendezésében, melynek érdekessége az lesz, hogy a főszereplőt hét különböző színész alakítja majd, Colin Farrell-től Adrien Brody-n és Richard Gere-en keresztül egészen Cate Blanchett-ig.

A kiadvány második lemezén több teljes hosszúságú Bob Dylan koncertanyag is helyet kapott:
Blowin' in the Wind - élő TV-fellépés (1963 március)
Girl of the North Country - egy korábban be nem mutatott kanadai TV-adásból
Quest (1964 február)
Man of Constant Sorrow - élő TV-fellépés (1964 március)
Mr. Tambourine Man - Newport Folk Festival (1964 július 26.)
Love Minus Zero/No Limit - London (1965 május)
Like a Rolling Stone - élő fellépés Newcastle-ben (1966 május 21.)
One Too Many Mornings - élő fellépés Liverpoolban (1966 május 1.)

TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink