odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályDoom
Doom
ODEON ÉRTÉKELÉSE 3
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Doom
év:  2005
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  100 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: Intercom
vhs: UIP Duna
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
sci-fi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Andrzej Bartkowiak
Szereplő
Karl Urban
Dwayne Johnson (The Rock)
Rosamund Pike
Deobia Oparei
Ben Daniels
Razaaq Adoti
Richard Brake
Al Weaver
Dexter Fletcher
Brian Steele
Yao Chin
Robert Russell (II)
Operatőr
Tony Pierce-Roberts
Zeneszerző
Clint Mansell
Író (Eredeti mű szerzője)
Dave Callaham
Író (Forgatókönyvíró)
Wesley Strick
Hang:
5.1
DTS
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), svéd, holland, finn, magyar, dán, héber, izlandi, norvég
Képarány:
2.35:1
Extra:
előzetes(ek)
kisfilm(ek)
Hitem - hogy lehet készíteni jó filmet egy számítógépes játékból - szinte kiirthatatlan. A Mortal Kombat óta kitartóan várok, keresek, ám eddig mindössze csak fényvillanásokat láttam az alagút végén. Amikor felröppent a hír, hogy megfilmesítik az id Software gyöngyszemének számító Doomot, tudtam, hogy nem ez lesz az a darab, melynek fénye beragyogja majd a játékadaptációk egét. Ennek oka igen egyszerű: az 1993-as Doom játék sztorija (már az első részé) a CD füzetmellékletében volt összefoglalva, úgy 10-15 mondatban. A második részhez már ennyire sem fárasztották magukat a készítők, a cím mindent elárult: Hell on Earth. A tavaly megjelent Doom3 viszont elődeihez képest jobban megírt, technikailag a kor igényeit kielégítő kalanddá dagadt, s ennek megfelelően nagy sikert aratott. A film története azonban egy átlagos akciófilmmel összehasonlítva is csak hajszálvékony: a marsi kutatóbázison elszabadul egy génkísérlet, melyet a helyszínre érkező kommandósok próbálnak meg karanténba szorítani, majd eliminálni. Sok csavarral nem találkozhatunk, ennél még a Resident Evil - A kaptár is szövevényesebb volt. Itt jegyzem meg, hogy a két film között kényelmetlenül sok a hasonlóság, s ennek hibája a Doomban keresendő. Az eredeti játékban a Phobos és a Mars között kísérleteznek egy forradalmian új teleportrendszerrel, ám a tudósok kicsit elszámolják magukat és a pokol kapuit tárják fel - á' la Halálhajó. Az írók talán a vallási gyülekezetek rosszallását akarták elkerülni, és ez vélhetően sikerült is, ám a Doom az esszenciáját veszítette el. Ezen pedig már a játékot idéző 4-5 perces, elsőszemélyű perspektívában elkészített mészárlós jelenet sem tud segíteni. Egyetlen apró részlet miatt vakargatom a fejem tanácstalanul: a főhős és húga visszaemlékezéseiből sejtjük, hogy szüleik valamiképp életüket veszítették a Marson, ezt visszahangzó gyerekhangok, üvöltés és elhomályosodó tekintetek igazolják. A kérdés az, hogy elfelejtették megírni, vagy leforgatni azt a jelenetet, amiből kiderül, hogy mi történt?

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2005. november 17. 12:30 - Kisboci

Szerintem a Doom igenis egy kellemes meglepetés: én alapvetően jó kép- és zenei világra, a játékot megidéző hangulatra, és sok-sok értelmetlen ra-ta-tá-ra, bumm-bumm-ra, tyü-tyü-tyűre számítottam. Ehhez képest kapunk egy olyan filmet, amelynek a története valóban nem túl bonyolult, de az legalább szépen felépített, a nézők figyelmét és izgalmát folyamatosan magas szinten tartja. Ráadásul még azonosulni is tudunk a szereplőkkel, hiszen reakcióik, döntéseik a mai divattal ellentétben racionálisak, elfogadhatóak. Nem úgy mint pl. a minden fórumon magasztalt SW III-ban, ahol Anakin végül azért áll át a gonosz oldalra, mert azt hiszi, hogy vmi gyorstalpaló tanfolyamon majd olyan hatalmas ERŐre tesz szert, amivel megmentheti 1-2 hónapon belül a szülésbe várhatóan belehaló kedvesét! Igaz, hogy jedivé válásához majd 20 évig tanult… A pont kétszer olyan jóra értékelt Sziget naivitásáról nem is beszélve… Szóval a doom az elmúlt év egyik legélvezhetőbb, legizgalmasabb sci-fije, amit nem feltétlenül csak a játékrajongók élvezhetnek.
2007. augusztus 5. 22:27 - R.d.

Talán azzal kéne kezdenem, hogy a Doom nem lett volna rossz film. Egy egyszerű, enyhe B kategóriás akció-pörgés hentelésnek nagyon is elment volna. Megvan minden ami kell: egyszerű történet, szörnyikék, nagy bum-bum ratatatata valamint végső nagy verekdés, nem beszélve a fröcsögő CGI paradicsomléről. A film lehető legnagyobb hibája az, amivel a moziba csalogathatta a közönséget: a DOOM márkanév. Emlékszem, anno. magam is szétkentem a CNTRL billentyűt az idegen monszták mészárlása közben, hála az original DOOM első és második részének, és ennek betehető, hogy egész végig miközben a filmet néztem, egyetlen gondolat csavargott a fejemben: hogy ebből tízszer többet is ki lehetett volna hozni. Márpedig ez végképp rányomja a bélyegét az egész mozira. Valahogy jobban élveztem volna, ha a pokolból elszabadult rémségek üldözték volna a maroknyi bagázst egészen egy főgonoszig, aztán happy, vagy éppen folytatást keverve unhappy end. De nem. A DOOM név égisze alatt egy egyszerű genetikai mutáns-izét kaptunk, a fene tudja honnan a marsra került koloniától. És itt el is lett ásva a kutya. Ugyanis ehhez a filmhez pontosan az kéne, hogy az ember ne várjon semmit, kapcsolja ki az agyát, és tágra nyílt pupillákkal sasolja a hentelést, nem pedig hátsó gondolatokkal azt sérelmezze, hol lett elszúrva. Amíg a játékpiacon jobb és jobb anyagok tűnnek fel, amikből kis kreativitással elfogadható, az original történethez hű mozikat lehetne kreálni, addig sajnos az ilyen csökevényesebb dolgokkal is szembe kell nézni. Mindenesetre, a forgatókönyvírót talán elásnám a hátralévő időre, de egy biztos: még mindig két méterel Uve Boll meister fölé...
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink