odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Mihály


Vincent és Theo
Vincent & Theo
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.9

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Vincent & Theo
év:  1990
nemzet:  angol
francia
holland
hossz:  138 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Cinetel
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
életrajzi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Robert Altman
Szereplő
Tim Roth
Paul Rhys
Adrian Brine
Jean-François Perrier
Yves Dangerfield
Hans Kesting
Johanna ter Steege
Jean-Pierre Castaldi
Jean-Pierre Cassel
Operatőr
Jean Lépine
Zeneszerző
Gabriel Yared
Író (Forgatókönyvíró)
Julian Mitchell
Hang:
sztereó
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
trailer
Robert Altman-t nyugodt szívvel nevezhetjük korunk egyik rendezőóriásának, aki széles műfaji skálán bizonyította tehetségét. Most egy hozzá képest szokatlan drámával állt elő, amelyben a XIX. század egyik legzseniálisabb festőjének életét viszonylag ismeretlen oldaláról mutatja be.
Két testvér, Vincent és Theo van Gogh vívódásai elevenednek meg a vásznon: Theo csak külsőségekben képviseli a polgári értékrendet, művészlétre, kifinomultságra, káosznak tűnő szabadságra vágyik az álságos rendben. Vincent a világ elismerését szeretné kivívni, művészi attitűdje nála igazi tehetséggel párosul. Ki vagyok én és mire vagyok képes? Mindketten életük értelmét keresik alkotói, szerelmi és egzisztenciális válságban vergődve. A gyönyörűség és a borzalom képei egyaránt megjelennek: az öncsonkítás és a csodálatos napraforgók tragikusan egymásba fonódnak.
A világirodalomban és a filmművészetben régi tardíció, hogy a "másodhegedűs" szempontjából ábrázoltatik a "nagy ember". Ha csak a Don Quijoté-ból indulunk ki, jelentős vonulat a sancho panza-i nézőpont, de említhetnénk Eckerman-t, Goethe titkárát, akinek jegyzetei alapján megismerhetjük a weimar-i költőfejedelmet. A filmművészetben a harmincas években tűnnek fel történelmi alakok (Korda, Lubitsch). Altman alkotása természetesen túlmutat az intimpistáskodás szintjén, és azokra a folyamatokra koncentrál, amelyek valóban megszabják egy konzseniális személyiség művészetét, gondolkodását. (Mindenképpen meg kell említeni Forman Amadeus-át, mely arra fókuszál, hogyan tud egy közepes tehetségű rivális, Salieri, pokoli manipulációival társadalmi szempontból a zseniális Mozart fölé emelkedni.)
A testvérkapcsolatok mindig is szerencsétlenül alakultak a görög drámák óta, a Bibliában a fivérek közti rivalizálás gyilkosságig fajul. Ettől függetlenül tudomásul kell venni azt is, hogy a tehetség önmagában nem tud létezni, mindig kell legalább egy valaki, aki neveli, kondícionálja a festőket, zenészeket, írókat. Néha ez éppen a testvér, akinek meg kell küzdenie az "ugyanonnan indultunk, ugyanolyan esélyekkel, miért én maradok mégis árnyékban?" démonával. Különböző magyarázatok létenek persze: genetika, neveltetés, szerencse (klasszikus Dumas-i Vasálarcos-motívum). Altman Vincent és Theo-ja sokkal inkább a lélektani realizmushoz áll közel, mint a már említett ellenpéldák. Talán az egyik legtisztességesebb és leghelytállóbb analízis, nevezhetjük patográfiai naplónak (Csontváry és Csáth után szabadon), amely alapján sokkal cizelláltabban ismerhetjük meg Vincent van Gogh lelkének és ezáltal képeinek világát.

Tappy
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink