odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Assisi Szent Ferenc - Francesco
Francesco
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Francesco
év:  1989
nemzet:  német
olasz
hossz:  149 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: Etalon Film Kft.
vhs: V.I.P. Art
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  történelmi
dráma
életrajzi
kosztümös
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Liliana Cavani
Szereplő
Mickey Rourke
Helena Bonham Carter
Andréa Ferréol
Nikolaus Dutsch
Peter Berling
Hanns Zischler
Mario Adorf
Paolo Bonacelli
Diego Ribon
Domiziano Arcangeli
Operatőr
Ennio Guarnieri
Giuseppe Lanci
Zeneszerző
Vangelis
Író (Forgatókönyvíró)
Liliana Cavani
Roberta Mazzoni
Hang:
5.1
Szinkron:
olasz, magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
ajánló
képgaléria
A film Assisi Szent Ferenc életét mutatja be, a ferencesek 1226-os elbeszélése alapján. A visszaemlékezés vezetőjükről 1202-ben kezdődik. Francesco (Mickey Rourke) akkor még apjának segédkezett a boltjuk körül ellátandó teendőkben. Apja igazán bízott benne, rendes, dolgos férfiembert akart faragni belőle, hogy aztán halála után a fia vehesse át a textíliák árusítását. Francesco első komoly találkozása a vallással akkor történt, amikor Peruggia, miután legyőzte Assisi-t, börtönbe záratta a fiatalok nagyrészét, hogy bizonyítsa az egyház hatalmát.

Mikor Chiara (Helena Bonham Carter) először jelent meg a textil-boltban, Ferenc pont egy koldust zavart ki a helyiségből. A lány alamizsnát adott, és ekkor Ferenc a koldus után futott az aznapi összbevételükkel. Apja örült, hogy a fia becsületes és az adományozási tételeit is jó szemmel nézte, hiszen segíteniük kell a szegényeket.

Mikor egy lovag tűnt fel a városban és fiatalokat keresett, hogy harcba vigye őket, apja akkor is készségesen segített elkészíttetni a páncélt és megvenni a lovat, hogy fia csatába indulhasson és esetlegesen megszerezze családjának a nemesi címet. De alig jutottak el az első táborhelyig, amikor Francesco egyszerre dobta el régi életét és tért át a szegények sorsára, önkéntesen. Eladott mindent és étlen-szomjan a város kapuin kívül kezdett el élni. Itt kezdődött meg az igazi élete, amihez a későbbiek során minden helyzetben ragaszkodott.
A film átlátható képet nyújt Francesco szentté válásáról, lelki tisztaságáról és a Ferencesi rend megalakulásáról. Liliana Cavani rendező jó szándékkal kezdhetett bele a történet elmesélésébe, de az egy kicsit hosszúra sikeredett, nem beszélve a rendkívül rossz főszereplő kiválasztásáról (Mickey Rourke). Tovább

Baralgin
» Olvasói szinopszis «
2003. augusztus 24. 19:57 - H. Magyar Kornél

Mickey Rourke rendkívüli szuggesztivitással mutatja be a misztikus szent emberi arcát. Assisi Francesco megdöbbentő spirituális élményeken és zavarba ejtő kísértéseken keresztül jut el az isteni útmutatás tökéletes és szigorú követéséig. Helena Bonham Carter alakítása sem kevésbé megejtő. Liliana Cavani színház- és filmrendezőt annyira foglalkoztatta a 13. századi szent élete, hogy többször is megfilmesítette azt. A Francesco talán a legközvetlenebb formában eleveníti fel a fiatal kalmárfiú elképesztő megvilágosodását. A Francesco nem sokkal Franco Zeffirelli hasonló témájú filmje után készült - több epizódja nyíltan polémizál a Napfivér, Holdnővérrel, és sok tekintetben valóban hitelesebb Zeffirelli életidegen, idealizált Ferenc-figurájánál.
2004. október 27. 04:27 - Nagy Feca

Egy film mely megindító,mely irigylésre méltó lelki megtisztulást mutat be.Assisi Szent Ferenc (Mickey Rourke) élete a lehető legrealisztikusabb ábrázolásban.A testi szenvedés, a fájdalom áthatja a nézőt.Egy ember önsanyargató szent élete az evangélium szerint ,hogy éljen "az ő nyomában" Krisztus nyomában.Ő csak élni akar puritán módon és segíteni,adni,adni a szegényeknek,felvállalva ezzel önmaga kiszolgáltatottságát.De szent élete és hite minden félelmet feledtet, hisz mint mondja "nincs mitől félni" a lelki tisztaság teljes megnyugvást hoz a halál árnyékában is.A követők meglátják tetteit és érzik szavai varázsát.Követik bárhová."csak attol szép nekem az élet hogy megláttam a szépséget a te életedben" mondja Chiara (Helena Bonham Carter) mely mondat a legtisztább mondatok mik megfogalmazódhatnak egy elhivatott ember szájából.Megindító szavak mondatok.Varázslatos ,és kísérteties zenevilágban (Vangelis - Antarctica).Tökéletes szini játék.Mickey Rourke alakítása lenyűgöző!
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink