odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Batman: Kezdődik!
Batman Begins
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Batman Begins
év:  2005
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  140 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: FHE
vhs: FHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
irodalmi adaptáció
kaland
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Christopher Nolan
Szereplő
Christian Bale
Cillian Murphy
Gary Oldman
Katie Holmes
Ken Watanabe
Liam Neeson
Michael Caine
Morgan Freeman
Rutger Hauer
Sara Stewart
Tom Wilkinson
Linus Roache
Operatőr
Wally Pfister
Zeneszerző
Hans Zimmer
James Newton Howard
Mel Wesson
Ramin Djawadi
Író (Forgatókönyvíró)
Christopher Nolan
David S. Goyer
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
2.40:1
Extra:
dokumentumfilm(ek)
előzetes(ek)
képgaléria
rejtett extra
werkfilm
Az 1997-ben elhasalt Batman & Robinnal a Warner kinyírta egyig legsikeresebb sorozatát és ezzel a birtokukban lévő DC Comics-figurák lekerültek a nagyvászonról (illetve a napirendről, ha az akkor már évek óta vajúdó Superman-projektet is említjük). Néhány évvel később a szellemi termékeit addig kizárólag celluloidkatasztrófákra váltó rivális, a Marvel az X-mennel meglépett egy szintet, mely a képregényfilmek adaptációinak eleddig nem látott hullámát indította el. Ekkor a DC minden fontosabb figurája a tévéképernyő száműzetésében éldegélt, míg végül 2004-ben a Warnernél úgy döntöttek, hogy visszatérnek a nagyvászonra. A belépő olyan rosszul sikerült, hogy majdnem csődbe vitte az egyik gyártó céget (Village Roadshow) és a lehető legrosszabb kritikák tulajdonosának mondhatta magát. A Macskanő fiaskója után a DC legértékesebb figurája következett: a Batman.
A fiatal Bruce Wayne szülei halála után elhatározza, hogy életét a bűnözés és az igazságtalanság elleni harcnak szenteli. Beutazza az egész világot, hogy tanulmányozza a bűn természetét, majd egy nindzsa-klán sorai között a különféle technikák misztériumait is elsajátítja. Így felkészülvén visszatér a korrupció és a bűnözés Mekkájába, Gotham Citybe. Természetesen tisztában van vele, hogy szövetségesek nélkül kevésbé lenne hatékony, így megnyer ügyének egy becsületes rendőrt, egy idealista ügyésznőt, édesapjának egykori munkatársát, valamint szülei örökségének legnagyobb kincsét, Alfredot, a komornyikot. Multinacionális cégének katonai fejlesztései közül összeállítja küldetésének tárgyi feltételeit és munkához lát.
Christopher Nolan, a Memento és az Álmatlanság rendezője előbb Wolfgang Petersent, majd Darren Aronofskyt előzte meg, akik mind különböző koncepciókkal a tarsolyukban érkeztek. David S. Goyer sztorija az éjszakai igazságtevő születését helyezi középpontba, így a korábbi filmekkel ellentétben itt a címszereplő nem csak másodhegedűs a harsány rosszfiúk mellett. A forgatókönyvet is jegyző Nolan a zsáner kereteinek határain belül a lehető leghitelesebb módon tolmácsolja a főhős lelki és fizikai átalakulását, aki egyszerű ember lévén markáns ellenpontja a Marvel különböző mutánsainak - ebből a szempontból egyedül a Megtorló figurájával mutat párhuzamot. A rendező ugyanezen a nyomvonalon haladva adja elő a Denevér kalandjait is: csak indokolt esetben, mértékkel alkalmazva a számítógéptrükköket, inkább hagyatkozva makettekre, pirotechnikára, kaszkadőrmunkára, a Batmobil esetében pedig a jármű által gyakorlatilag is előadható manőverekre. A téma iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a film stáblistáján hiába keresnénk Second Unit rendezőt - Nolan személyesen felügyelte mind a 129 forgatási nap felvételeit.
A wales-i Christian Bale egy internetes közvéleménykutatás után kapta meg a szerepet, korábbról nem is igen ismerte Batman figuráját - magát mindig is inkább Star Wars-rajongónak vallotta. Amerikai pszichós kelléktárát kiválóan formálja át a néhány momentum erejére felvillanó playboy előadásához, minden további erőtöbbletet a valódi Bruce Wayne és a Denevér megformálásába forgat vissza - és ebben a tekintetben egy csepp sem megy mellé, nekem elhihetik. Itt jegyzem meg, hogy a nyolc legfontosabb szerepet alakító színészek közül egyedül Morgan Freeman és Katie Holmes amerikaiak.
A tekintélyes méretű háttérirodalom több részlete is helyet kapott a filmben, ezek mindegyike a legszerencsésebb módon került előadásra: kezdve Gordon vacsoraasztalnál sírdogáló kislányától (a későbbi Batgirltől), Ra's Al Ghul halhatatlanságának feldobásán át Rachel Dawes végső felismeréséig Bruce Wayne és a Denevér viszonyát illetően. Mindent összevetve egy, az előzőeknél mindenképp komolyabb és komorabb alkotás született, mely amellett, hogy kiválóan továbbszőhető szálakat hagyott nyitva, megteremtette a Warner számára a miliőt minden szuperhősök keresztapjának 18 éves távollét után jövőre esedékes visszatéréséhez is.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2005. július 19. 12:35 - attila86

Batman: Kezdődik! A cím suggalja, hogy ez valami más, nem az eddig megszokott batman. Nem tér vissza a harmadik-negyedik rész bohózatához, illetve nem tér vissza az elsö-második rész álomszerű thriller meséjéhez sem. A filmre két ponot adnék: 10 és 1. 10: A film nagyon jól eladható, komoly: egy igazi akció-thriller. Nagyszerü színészi alakítások, izgalom, remek jelenetek. A film elképzelhető, igazán reális. 1: Reális. Ez a legnagyobb hiba. Semmi mesei elem: Gotham,akár New York, a többi helyszin reálissága, az ellenfél szintén valóságos. Nem a Schwazi féle fagyiautomatának kéne lennie, de egy Joker szintü ellenség sokkal hatásosabb lenne. Egyébként miért kellett megváltoztatni, hogy Joker a szülőgyilkos? A Batman:Kezdödik! önállóan teljesen megállja a helyét, mint akció-thriller, viszont közelébe sem ér a Burton-i denevérember történethez. A Batmanhez a filmet csak a fekete jelmez köti. Nincs benne az az atmoszféra, az a meseiség illetve félelmetesség, amit Tim Burton nagyszerűen átvitt a képregényekből. Sajnos olyan Batmant sose fogunk már kapni! Bale felülmúlta Val Kilmert, illetve George Cloneyt, és majdnem olyan szinten játsza Batmant, mint Michael Keaton. De a legnagyobb pozitívum, fogy a "nulladik" rész, nem lett paródia, mint a 3 és a 4.
2005. augusztus 16. 11:29 - 007

Kifejezetten tetszett ez a film. A Betmen filmek közül talán legjobban. 007
2005. szeptember 17. 16:24 - Meridol

Teljesen beleszerettem a filmbe!A legjobb Batman film de talán még annál is több. Bár komor és sötét de hihetelen elementális erővel bir. A szereposztás elsőosztályú /és nekem a legnagyobb meglepetés Christian Bale/,Katie Holmest mondjuk ugy hogy elfogadtam. Nolan forgatókönyve és rendezése óriási ,minden elismerésem. pontozás:100 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/a 10 kevés lenne/
2005. szeptember 20. 09:56 - Mozifenomén

Christopher Nolan és Christian Bale végrehajtották azt a cseppet sem könnyű bravúrt, melyre már 8 éve vártak a comiXfanek: feltámasztották a halottnak vélt Batman-mítoszt. Őszintén bevallom, kezdetben szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy az eddig csak kis költségvetésű, igényes független mozikat rendező Nolan kommerszfilmje sikeres lesz-e. Aggodalmam alap nélküli volt, mivel a Batman: Kezdődik! (melynek csak a magyar címe pocsék) maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Hangulata rendkívül letargikus és borongós lett, ahogy vártam. A rendező az alapoktól kezdi a mítosz felépítését és Bruce Wayne kötelező jellemfejlődését. Érezhető, hogy a brit filmes nem akarta elnagyolni Bruce Wayne Batmanné válásának folyamatát. Precízen bemutatta az átalakulás fizikai és szellemi folyamatát, mely a filmben rendkívül átgondoltnak és érzékletesnek hat. Létrejött egy újabb képregény-műfaj, a pszicho-Batman: 2-3, már-már horrorba hajló jelenet van a filmben, de az ijesztő szekvenciák nem öncélú sokkefektek, hanem a történet és Nolan nüanszának magvai. Ez a Batman-kaland lett a leginkább valószerű, mivel Gotham City nem egy gótikus nagyvárosként jelenik meg, hanem egy a Szárnyas fejvadászhoz hasonlítható metropoliszként. A színészek alakításával semmi bajom. Chris Bale Bruce Wayne/ Batman 21. századi interpretációját nyújta a nézőknek. Michael Caine-től egészen a nagy visszatérő Rutger Hauerig mindenki jól hozza szerepét, egyedül Katie Holmes sablonos alakítása lehet bosszantó. Jók az akciójelenetek és a verekedős jelenetek, de a Batmobilos üldözések megmosolyogtatók. A 135 milliós büdzsé meglepő módon nem a hiper-szuper effektek tökéletesítésére ment el, hanem a realistább pirotechnikára és a makettek megtervezésére. A legnagyobb különbség Burton filmjei és a mostani között az, hogy míg Burton egy hátborzongató gótikus mesét tett le az asztalra, Nolan egy dermesztő pszichodrámával rukkolt elő. Nagyon jó lett a Batman: Kezdődik!, annál is inkább, mert az utolsó szcéna bevezeti a második és harmadik részt (ld.: Joker-kártyák). Éljen Batman!
2005. október 2. 22:30 - Lord_V

Mindenki mondogatta, hogy micsoda szuper új része van a Batmennek, úgyhogy elég elfogultan ültem neki (pozitív értelemben). Ehhez képest: Ez komolyan forgatókönyv? Ez a sztori hogy az egész várost valami hülye gázzal meg akarja mérgezni a gonosz nemtomki? Ezt az ostoba történetet aligha menti meg hogy a film tisztázza Bruce múltját és sok miértre választ ad. Alig bírtam végignézni.. Hol van ez a Jack Nicholsonos első részhez képest? Azért adok rá mégis 3 pontot mert a Batman és Robinnál egy kicsit jobb, bár ez nem negy teljesítmény.
2006. június 16. 12:38 - strar

A film enyhén túlértékelt! Hasonlóan Lord_V-hez, én is felcsigázva ültem be a moziba harmadmagammal, mondván, ezt most mindenképpen látni kell! - Hatalmasat csalódtunk. A film nagyjából egy akció-orgia, nyálas érzelmi szálakkal vegyítve. Mindehez társul egy meglehetősen idegesítő (és helyenként indokolatlan) klasszikus zenei aláfestés, valamint Dawson ex-barátnőjének gyenge alakítása. A film elsősorban úgy lett beharangozva, mint a Batmanfilmek megújítója, ami eddig nem látott realitást visz a néha meseszerű képregényadaptációk világába. Hát ezekután elmondható, hogy inkább legyen egy képregényadaptáció szürreális (pl.: A Batman első része) mintsem tobzódjon a realitást kicsitsem megközelítő monumentális akciójelenetekben - ami a Multiplexes hanghatásoknak köszönhetően igen monoton és gyomorforgató tud lenni egy idő után. Christopher Nolan, és az ő nagy Holivúdi agymenése. Kár volt...
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink