odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Fantasztikus labirintus
Labyrinth
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Labyrinth
év:  1986
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  97 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  családi
kaland
ifjúsági
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Jim Henson
Szereplő
David Bowie
Jennifer Connelly
Toby Froud
Shelley Thompson
Christopher Malcolm
Natalie Finland
Frank Oz
Kenny Baker
Warwick Davis
Operatőr
Alex Thomson
Zeneszerző
David Bowie
Trevor Jones
Író ()
Dennis Lee
Terry Jones
Hang:
sztereó
SR
Szinkron:
angol (english), olasz, magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, olasz, holland, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, norvég, bolgár, arab
Képarány:
2.35:1
Extra:
előzetes(ek)
filmográfiák
képgaléria
storyboard
werkfilm
Az utolsó egyszarvú a Tündértó tövéhez kikötözve szomorúan nézett egykori lovasa hűlt helye után, kinek lába nyomán mindent elborított a rózsaszín köd. Telt-múlt az idő, ám a gazdi nem jött vissza. Az aranytollú kolibrik pedig évről évre a DVD-piac előretöréséről és Trinity legújabb combnyak-sérüléséről hozták a híreket a megkeseredett állatnak. Egy tavaszi reggelen egy ganajtúró bogár azzal állt oda az egyszarvú elé, hogy ő látta a gazdáját a vásznon, amint Eddie Murphy elhappol az orra elől egy felvonót. - Micsoda?! - horkant fel erre az egyszarvú és nyomban szívrohamot kapott. A földön fekve látta még, ahogy Jar-Jar Binks rohan felé, de mire odaért hozzá, ő kilehelte a lelkét.
Két évtized fantáziafilmjei közé megérné kifeszíteni egy aranyfonalat, hogy lássuk, mennyire is adják ki az áhított egyenest a "'két világ" közt, tudniillik a Fantasztikus labirintus megtekintése után visszasírható a latex-habok és a háttérvetítések romantikája. George Lucas producerként egy kreatívabbnak nevezhető évtizedben olyan filmekhez adta a nevét, mint a Willow, a Támadás a Krull bolygó ellen vagy mondjuk a Tucker. Jim Henson, a Muppet atyja ölelkezett össze itt a mesevilág iránt mindig is fogékony Terry Jones zseniális forgatókönyvével. Az eredmény pedig egyszerre okos és roppant szórakoztató: Sarah (Jennifer Connelly), aki képtelen felnőni és folyton tündérmesékkel szórakoztatja magát, egyik nap szembesül azzal, hogy a mesék akár igazak is lehetnek, ha túl komolyan vesszük őket. Egy éjjel, miután kisöccse, az egyévesforma Toby eltűnését kívánta fennhangon, a rettegett Manókirály (David Bowie) valóban elrabolja a gyermeket és ultimátumot ad a lánynak: Toby 13 óra múltán örökre manóvá változik, hacsak a lány addig nem szabadítja ki a kastélyból, melynek egyenes feltétele az, hogy bejárja a vár kijárata előtt elterülő labirintust. Sarah előtt tehát megannyi veszély és különös teremtény sorakozik fel, melynek végén ott az áhított cél, a kisöcsi, valamint - burkolt üzenet formájában - a felnőtté válás.
Túl sokat voltak/vannak a fantázia szüleményei kényszerszabadságon manapság, a szerepjátékon felnövekedett moziközönség ezért is barangol még ma is szívesen ebben az útvesztőben. Bowie jól magánszámozik a palotában, zeneszámai nem pótlékelemek, hanem valóban a film részei, és az isteni Connelly kisasszonynak is 17 évet kellett várnia, míg egy hasonlóan nagyra nőtt szörny kezét megfoghatta. De ezt a mozit Henson emlékével együtt nyugodtan a szívünkbe zárhatjuk. Az egyszeri filmrendező pedig ott kuksolt a labirintus közepén, mire az egyik gipszfal mögül odalépett hozzá a nagyfülű Yoda, és azt kérdezte: - Hát te meg mit csinálsz itt? - Frodóra várok – felelte amaz. - Látod, ezért nem megy neked... - hangzott a válasz.

Sinatora
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink