odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Tétova tinédzserek
Ghost World
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Ghost World
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
angol
német
hossz:  106 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FFilm
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Terry Zwigoff
Szereplő
Thora Birch
Scarlett Johansson
Steve Buscemi
Brad Renfro
Illeana Douglas
Bob Balaban
Stacey Travis
Charles C. Stevenson Jr.
Joy Bisco
Operatőr
Affonso Beato
Zeneszerző
Steve Pierson
Robert Johnson
David Kitay
Ralph MacDonald
William Salter
Író ()
Daniel Clowes
Terry Zwigoff
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
nincs
Rövid személyes vallomással kell kezdenem: igen régóta várok e film megjelenésére. Hosszú évekkel ezelőtt, szinte csak véletlenül csíptem el ezt a – szerintem vitathatatlan - remekművet az HBO késő délutáni műsorsávjában, és annyira beleszerettem, hogy gyors egymásutánban még vagy ötször tekintettem meg, pedig mi sem áll tőlem távolabb, mint a filmek „túlnézése”. A Tétova tinédzserekből azonban olyan erő árad, melynek mindannyiszor kénytelen voltam megadni magam.
A két főszereplő Enid (Thora Birch) és Rebecca (Scarlett Johansson), akik épp most végezték el a gimnáziumot. Mindkettejük átlagos tinédzser : „dühös, bizonytalan és zavart” – ahogy Kevin Spacey mondta az előbbi szereplő által játszott lányáról az Amerikai szépségben. Fogalmuk sincs, mihez kezdjenek magukkal és a világgal, melyben élniük kell. Utálják osztálytársaikat, az álmos amerikai kisvárost, és kimondva-kimondatlanul saját magukat és kényszerű korlátaikat is. Szinte a véletlen sodorja útjukba a harminc körüli Seymourt (Steve Buscemi), ezt a furcsa figurát, akiben első látásra minden megvan, ami valakit lúzerré tesz: magányosan él tekintélyes bakelit-gyűjteményével együtt, kényszerhelyzetben anyjához vagy azokhoz a barátaihoz fordul, akik őt lenézik, a pikkelysömörben szenvedők lapját járatja és pontosan tisztában van vele, hogy gyűjtőszenvedélye csupán a magányosság kompenzálásaként szolgál. Enid felismeri a férfiban önmagát, és olyan kapcsolat fűződik közöttük, melynek hiteles ábrázolására csakis a legnagyobbak képesek.
Terry Zwigoff nevét a tavaly decemberi Tapló Télapó kapcsán jegyezhette meg az a közönség, amelynek van szeme az igényes, mély, amellett humoros és mégis kellően gonosz szórakoztatásra. A Tétova tinédzserek (ilyen ostoba címadással egyébként szökőévente találkozni) első, 2000-ben készült játékfilmje volt, mely egy képregény alapján íródott, s melyet még a Legjobb forgatókönyv Oscar-jára is felterjesztettek. Azóta külföldön kultuszfilm lett belőle, s hosszabb ideig tanyázott az igen tekintélyes ImdB 250 legjobb filmet tömörítő listáján. Zwigoff olyan emberközeli filmet rendezett, melytől mára már elszoktunk, s mely a 70-es évek független rendezőinek kéznyomát viseli magán (a záróképről például nekem másik nagy kedvencem, az Öt könnyű darab ugrik be). Emellett valódi érzéke van mind a színészválasztáshoz (Scarlett Johansson mára valódi szupersztár-státuszba küzdötte fel magát), mind a hangulatteremtéshez – David Kitay kísérőzenéje remekül passzol Thora Birch SZTK-keretes szemüvege mögül is áttűnő megtört tekintetéhez. A mozit vagy fanyalgással, vagy rajongással fogadja majd a néző – de aki ráérez az ízére, azt soha nem ereszti el.


TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink