odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A gépész
El Maquinista
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  El Maquinista
év:  2005
nemzet:  spanyol
hossz:  102 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Budapest Film
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Brad Anderson
Szereplő
Aitana Sánchez-Gijón
Christian Bale
Jennifer Jason Leigh
Aitana Sánchez-Gijón
John Sharian
Michael Ironside
Larry Gilliard Jr.
Reg E. Cathey
Anna Massey
Matthew Romero Moore
Robert Long
Colin Stinton
Operatőr
Xavi Giménez
Charlie Jiminez
Zeneszerző
Roque Baños
Író (Forgatókönyvíró)
Scott Kosar
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
A spanyol filmgyártás évről évre elkápráztat bennünket gyöngyszemeivel, és bár A gépész szinte egész stábjában amerikai alkotás, az anyagi hátteret a spanyolok biztosították. Thriller műfajában különösen sok remekbe szabott darabbal büszkélkedhetnek, gondoljunk csak a Halálos tézis című filmre, vagy rendezőjének, Amenábarnak egy másik alkotására, a Nyisd ki a szemedre, mely hangulatában talán közelebb áll A gépészhez. A hazánkban leginkább csak a Csodaország végállomás című filmje folytán ismerős Brad Anderson Scott Kosar forgatókönyvéből hihetetlen erős filmet rendezett, melyben Christian Bale testsúlyának harmadától megszabadulva, szinte élő halottként olyan színészi alakítást nyújt, ami még jó darabig nem hagyja nyugodni a nézőt. Az i-re a pontot az Intacto-t is jegyző operatőr, Xavi Giménez munkája teszi fel rendkívül erős, megkomponált képeivel, mely egy percre sem enged ki nyomasztó világából.
Főhősünk, Trevor Reznik egy éve álmatlanságban szenved, holdkórosként jár dolgozni minden nap a gyárba. Alkalmanként tiszteletét teszi kedvenc prostijánál, máskor pedig a repülőtérre ruccan ki, hogy egy pincérnőnek csapja a szelet. Egy váratlan munkahelyi baleset azonban felborítja megszokott életét, fura történések sora veszi kezdetét, és ahogy Reznik sem, úgy a néző sincs tisztában azzal, hogy hol válik el a valóság az álomtól vagy inkább a rémálomtól; hogy hősünk egy összeesküvés vagy saját maga áldozata.
Anderson rendezése nem a thriller műfajának megszokott, hatásvadász elemeivel operál, a film egészét inkább a főszereplő játéka uralja, kinek lassú őrülete inkább a dráma irányába viszi el az alkotást. Természetesen Christian Bale puszta látványa is elég ahhoz, hogy a mozi ne hagyja hidegen nézőjét, aki még sokáig nem fog szabadulni a film hatása alól.


Pris
» Olvasói szinopszis «
2005. április 11. 22:59 - Barta Roland

A gépész az a film, ami miatt Christian Bale majdnem 30 kilót fogyott és csaknem belehalt ebbe a "mutatványba". A végerdemény szempontjából azt kell mondjam megérte. A főhős (Bale) egy álmatlanságban szenvedő esztergagép kezelő. Valamilyen oknál fogva már egy éve nem tud aludni. Sokáig kapkodjuk a fejünket, azt hisszük, hogy megvan a megoldás, aztán a végén koppanunk egy nagyot. Pont ilyennek kell lennie egy jó thrillernek, s A gépész egy nagyon jó thriller. Ami pedig szerintem a legnagyobb erénye, hogy egy érzést, mégpedig a lelkiismeretfurdalást személyesíti meg benne az egyik szereplő. A fényképezés nagyszerű, a színek a szürke és a barna különböző árnyalataiból állnak össze, ami ad egy különlegesen sötét és vészjósló hangulatot a filmnek. A színészek egytől-egyik jól teljesítenek, Christian Bale pedig élete alakítását nyújtja. A forgatókönyv pedig egyszerűen brilliáns. Azt hiszem ezt a filmet pár év múlva a stílus klasszikusai között fogják emlegetni. Megtekintése mindenki számára erősen ajánlott! B. Roland
2005. április 15. 14:24 - Soaks

A film önmagában nem egy rosszul sikerült alkotás, képivilága jól sikerült, a történet nem rossz, csak már valaki elkészítette majdnem ugyanezt a filmet Harcosok Klubja néven, s bár itt maga a klubb hiányzik és a történet sem ugyanaz, mégis a filmben megfogalmazódó kérdésekre a válasz ugyanaz, tehát ha valaki már látta az elődöt, semmi meglepőt nem fog tapasztalni, már az egyharmadánál rájön mi fog történni és a végkimenetel sem túl meglepő.Mindezek ellenére ez a mű egy jó film, s valószínűleg akik nem látták az Edward Nortonos elődöt szeretni fogják.
2005. szeptember 22. 09:10 - Meridol

A Batman begins óta iszonyatos Christian Bale rajongó lettem de a Gépész thosszas rábeszélés után mertem megnézni. Minden elismerésem Chrisnek aki egy ilyen mértékű fogyókúrát végig csinált és egy remek bár nagyon megrázó filmet leforgatott. Engem sokkolt mikor megláttam de aztán túljutottam ezen és megpróbáltam csak a filmre koncentrálni ami nagyon tetszett. /Azért örültem hogy a végén be-be villant néhány kocka megmutatva Christ normális testsúllyal/ BRAVO CHRISTIAN!!!
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink