odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Millió dolláros bébi
Million Dollar Baby
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Million Dollar Baby
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  137 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: FF Film
vhs: UIP Duna
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Clint Eastwood
Szereplő
Clint Eastwood
Hilary Swank
Morgan Freeman
Jay Baruchel
Mike Colter
Lucia Rijker
Brian F. O'Byrne
Anthony Mackie
Margo Martindale
Riki Lindhome
Michael Pena
Bruce MacVittie
Erica Grant
Steven M. Porter
Lo Ming
Jude Ciccolella
Jason Williams
Operatőr
Tom Stern
Zeneszerző
Clint Eastwood
Író (Forgatókönyvíró)
Paul Haggis
Író (Eredeti mű szerzője)
F.X. Toole
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
interaktív menük
közvetlen jelenetválasztás
Talán a nyers erő és a taktika együttes alkalmazásának kényszere, talán a magányos küzdelem, esetleg az egyértelmű helyzet, hogy a ringben csak vesztes és győztes maradhat, de tény, hogy az összes sportfilm közül a boksszal foglalkozók a legnépszerűbbek. Hosszan sorolhatnánk azokat a rendezőket, akik a témához valamilyen módon hozzányúltak, Hitchcocktól Kubrickon keresztül Scorseséig, láttunk életrajzi darabot és fikciót, nagy nyeréseket és kemény K. O.-kat, és maratonira nyúlt folytatás-halmot is. Ezzel együtt sokan értetlenül néztünk, hogy a 75 éves Clint Eastwood mit is akar kezdeni egy olyan témával, melynek főhőse egy női bokszoló – öt évvel az egyébként teljesen rendben lévő, Sundance-nyertes Bunyós csaj után. A filmet látva azonban minden kétségünk elszállt. Mikor már azt hittük, az öreg nem bír minket meglepni, ismerjük összes mozdulatát és jobbegyenesét, a kezdeti, tapogatózó mozdulatok után olyan balhorgot küldött nekünk, amitől még a legedzettebb profi is garantáltan padlót fog.
Frankie (Clint Eastwood) már maga sem tudja, hány tanítványt juttatott fel a csúcsra. Amikor egy napon beállít hozzá Maggie, a fiatal lány (Hillary Swank), akinek feltett szándéka, hogy ökölvívó legyen, az idős edző gondolkodás nélkül kidobja, ám végül öreg barátja, Hepaj (Morgan Freeman) vég nélküli szekálására kénytelen beadni a derekát. A lány ígéretes tanítványnak bizonyul, egymás után nyeri meg a meccseket, amikor pedig a nézők kezdenek gyanakodni, hogy valami más is lehet a háttérben, egyszerre igazuk lesz. Ezt a bizonyos csavart viszont illetlenség lenne elárulni, annak ellenére, hogy maga a rendező is kijelentette, ez nem lenne ellenére, sőt, számos kritika már meg is tette ezt.
Eastwood olyan, mint a nemes bor; nem hogy nem árt neki az idő, hanem kifejezetten jót tesz. Stílusa egyre kifinomultabb és letisztultabb lett, a kezdeti egyszerűbb történetű thrillerek helyét egyre inkább átvették a drámák – még akkor is, ha ezek a krimi, a western, a romantikus film, vagy éppen, mint jelen esetben, a sportfilm álcáját viselik magukon. A Millió dolláros bébi bizony kemény kérdéseket vet fel, ám szerencsére tartózkodik a véleménynyilvánítástól és az egyenes, tökösnek gondolt megmondástól. Mostanra pedig már azt is tudjuk, hogy Eastwood kétszeres Oscar-nyertes – teljesen megérdemelten vitte el a díjat Scorsese és az Aviátor elől. Tiszta és valódi lélekemelő mozi készült, olyan, amilyenre csak igen kevesek képesek, a rendezőnek pedig most már biztosan ott a helye a legnagyobbak között.

TomTom
» Olvasói szinopszis «
2011. április 2. 21:26 - Nagypál Szabolcs

Négy Oszkárt kapott az alkotás: a legjobb film, férfi mellékszereplő, rendező és női főszereplő díját; ez utóbbi két kategóriában pedig Aranyglóbuszt is. Eastwood nyerte el legidősebbként a rendezői Oszkár-díjat. Jerry Boyd (F. X. Toole) hetven éves korában jelentette meg első novellagyűjteményét, miután évtizedeken át bokszedzőként dolgozott: gyűjteménye három novelláját fűzi egybe a film. Az első fele női Rocky-történet. Mester (főnök) és tanítványa kapcsolatát ábrázolja, akik egymásban megtalálják a hiányzó családi kötődést. Egy idősödő és a múlt árnyaival viaskodó férfi, valamint egy, a jövőjét alakítani és az utolsó esélyét megragadni akaró lány érzelemmel teli kamaradrámája. A férfi összeveszett a lányával: vagy azért, mert zsarnokoskodott az apa a lánya fölött, esetleg meg is ütötte, vagy azért, mert – mint általában a nőket – őt sem vette semmibe. Mo Chúisle, a művésznév, azt jelenti: szívverésem, vérem, szerelmem, kedvesem. Nem engedi tovább a tanítványait, amíg meg nem tanulták: „Mindig védd magad.” Helyrerakja a törött orrot. „A boksz lényege a tisztelet: hogy megszerezd magadnak, és elvedd a másiktól.” Római katolikus teológiai utalások: az edző, aki napi szentmise-látogató, a Szentháromságot a három testőrhöz (az eredetiben három rizskekszfajtához), Jézus Krisztust pedig egy félistenhez hasonlítja. Lélekemelő film: a vége miatt nem is „hagyományos” sportfilm, hanem inkább dráma, sőt melodráma, amelyben azért a zsörtölődés komikuma is megjelenik. Kemény kérdéseket tesz föl, de tartózkodik az egyértelmű véleménynyilvánítástól.
2011. április 5. 00:24 - Nagypál Szabolcs

Puzsér Róbert és Nagypál Szabolcs a filmről beszélgetnek: http://www.archive.org/details/2011-02-20_-_ahm
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink