odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályKerülőutak
Sideways
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Sideways
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  123 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Alexander Payne
Szereplő
Paul Giamatti
Thomas Haden Church
Virginia Madsen
Sandra Oh
Marylouise Burke
Jessica Hecht
Missy Doty
Patrick Gallagher
Operatőr
Phedon Papamichael
Zeneszerző
Rolfe Kent
Író ()
Rex Pickett
Alexander Payne
Jim Taylor
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), lengyel, görög, portugál, magyar, cseh, héber, izlandi, arab
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
kimaradt jelenet(ek)
rejtett extra
werkfilm
Elérkezett végre a film, amire jómagam majdnem két éve várok; vagyis azóta, hogy felálltam a Schmidt története vetítése után és nem igazán tértem magamhoz. Alexander Payne, az akkor alig negyvenéves rendező ugyanis olyan kifinomultsággal és érzékenységgel vitte filmre egy hatvanas, frissen nyugdíjazott átlagember hétköznapjait, hogy számomra teljesen egyértelmű volt: a mai filmgyártás egyik legtehetségesebb személyével van dolgunk. Most pedig itt a Kerülőutak, melynek főhősei az eggyel fiatalabb generáció tagjai közül kerültek ki, és a hangulat is felszabadultabb – mégis, legalább ugyanolyan remekmű született.
Az elmúlt pár hétben látatlanban is, meggyőződve a film nagyszerűségéről, igyekeztem jó pár hírt írni a mű által begyűjtött díjakról. Egy idő után aztán felhagytam ezzel, hiszen tulajdonképpen semmi hírértéke nem volt már ezeknek, annyira természetes volt, hogy az összes éves mustrán begyűjti az elismeréseket. Rövid utánajárással 67 (!) díjat találtam, mellyel a film valamely szegmensét jutalmazták, a zenétől és a forgatókönyvtől kezdve a színészeken át a rendezésig. Legutóbb az Arany Glóbusszal jutalmazták a Legjobb vígjáték és a Legjobb forgatókönyv kategóriában, február végén pedig az Oscaron szurkolhatunk neki, noha sajnos valószínű, hogy a konzervatív, strigulázós alapon ítélő akadémiai tagok inkább a veterán Eastwoodnak és Scorsesenek kedveskednek majd. A főszereplő, Paul Giamatti figyelmen kívül hagyása mindenesetre máris intő jel.
No de vissza a filmhez! Történetünk két, negyvenes főhőse, Miles és Jack egyhetes bortúrára indul Kaliforniába, mielőtt utóbbinak végleg bekötnék a fejét. Miles angoltanár, könyve megjelenését váró reménykedő író, emellett pedig profi borszakértő, Jack színész, akinek mozgóképes munkái nagyjából egy negyed A4-es oldalt tennének ki – leginkább Joey Tribianival rokonítható, hozzá hasonlóan ő is másodosztályú szappanoperában és néhány tévéreklámban szerepelt, emellett pedig ő is legalább annyira imádja a nőket. Voltaképpen nincs is más célja, csak hogy utolsó szabad hetében annyit dughasson, amennyit csak tud. Egyszerű történet tehát, egyszerű hősökkel és fordulatokkal, ehhez méltó visszafogott, ám mégis igencsak karakteres rendezéssel. Payne többször nyilatkozta (és ez persze látszik is filmjein), hogy legnagyobb hatással a 70-es években tevékenykedő generáció volt rá, amely a karakterábrázolást tartotta a legfontosabbnak. Bizonyíték erre a főszereplő jelenléte is; Paul Giamatti minden egyes jelenetben szerepel, csakúgy, mint Nicholson a Schmidt történetében (s ha már itt tartunk, a két mű között számos egyéb hasonlóság is található; hiszen mindkettő tulajdonképpen sajátos road movie, melyben az esküvő maga igen fontos szerepet játszik).
A Kerülőutakban egyszerűen minden a helyén van. Az élet és a világ szépségét mutatja be (bármily rettenetesen giccsesen is hangozzék ez), s ezt oly mértéktartással teszi, hogy nehezen tudjuk megfejteni, mitől működik, méghozzá nagyon is, a film. A borozás a naplementében – veszélyes kép, 100-ból 99 rendező elvérezne rajta (mint legutóbb Bergendy Péter), de Payne ügyesen kikerüli a csapdákat.
Akik eddig a Fehér Orosz koktélt iszogatták, könnyen lehet, hogy hamarosan áttérnek a pinot-ra. Akik pedig a Gólya presszóba zarándokoltak (és 10 év elteltével már komolyabb keresettel rendelkeznek), hamarosan bortúrákat szerveznek, ha nem is Kaliforniába.
Ha a Schmidt története testes, lassan ülepedő kékfrankos volt, akkor a Kerülőutak könnyű, élvezettel kortyolható rizling – de mindkettő nemes és finom bor.


TomTom
» Olvasói szinopszis «
2005. szeptember 22. 22:25 - István Uram

Napjaink legjobb "élet-filmje", ami tényleg a valódi, kézzelfogható, mindennapos életről szól, és nem csak kitalált szerelmi háromszögekről, nyálas férfiakról, akik helyes, szoláriumbarna, non-narancsbőrös, hosszú combú, 2 centis derekú nőket csábítanak el, majd beültetik az 50 milliós Mercibe, és literszámra vedelik a koktélokat v.melyik közeli Malibui luxusvillában...nem, Alexander Payne-nek elég volt egy Jack , aki nemsokára nősül , elég volt egy barát, Paul Giamatti, egy régi Saab-cabrio, egy kellemes, üde borkörűt, borszenvedély, borkóstolók, borozós naplemente ( a szebbik, és ízléses fajtából ) és egy humoros történet a Sideways elkészítéséhez! Egészségünkre !
2005. szeptember 24. 00:19 - gekko

Mi bajod a csajommal, köcsög? Eccer bele kéne kóstolnod abba az életbe, amit fikázol, lehet nem lennél ilyen naiv... Üjjél csak otthon, kis patkány, azt nézzed a tévét, meg néha mosd le a trabi kombidat, én addig lekergetem a sok töketlent a sztrádáról a Porche-mal, meg süttetem a seggem a giccses naplamentében a Kanáriszigeteken...
2005. november 17. 15:56 - :D

gekko: menjél csak, az ilyen izomagyú barmokkall már úgyis tele van az ország, eggyel kevesebb lesz. :)
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Ehhez a filmhez még nincs előzetes.

RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink