odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Mihály



Nagy Sándor, a hódító
Alexander
ODEON ÉRTÉKELÉSE 6
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.3

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Alexander
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
angol
holland
német
hossz:  173 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  történelmi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Oliver Stone
Szereplő
Colin Farrell
Angelina Jolie
Val Kilmer
Anthony Hopkins
Jonathan Rhys-Meyers
Jared Leto
Rosario Dawson
Erol Sander
Raz Degan
Tim Pigott-Smith
David Bedella
Fiona O'Shaughnessy
Brian Blessed
Christopher Plummer
Operatőr
Rodrigo Prieto
Zeneszerző
Vangelis
Író (Forgatókönyvíró)
Christopher Kyle
Oliver Stone
Laeta Kalogridis
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, magyar
Képarány:
2.35:1
Extra:
előzetes(ek)
interjúk
werkfilm
Kiskoromban nagyon szerettem Nagy Sándort, sokat olvastam róla az általános iskolai könyvtárban. A nagy hódító iránti érdeklődésemet a Mozaik képregények keltették fel... és még mondja valaki, hogy a képregények rossz hatással vannak az ifjúságra. Olvasmányaim nagyját persze mára már elfelejtettem, így, mondhatni, alapismeretekkel ültem be a filmre.
Mit látok? Angelina Jolie orosz akcentussal, és mint Colin Farrell anyja?! És elhiszem! Ezt csak Oliver Stone tudja beadni bárkinek is. Az öreg Ptolemaiosz a film elején tollba mondja Sándor történetét egy feminin íródeáknak, így hamar képbe kerülünk a történelmi hátteret illetően. Megtudjuk, hogy a szöszi hadvezér apja generálisból vált királlyá, otthon folyton részegen zsarnokoskodott, anyja pedig kígyót melengetett a keblén - a szó szoros értelmében. Ugrunk egyet az időben, és Sándor már mint király a perzsák ellen vonul hadba. Koronázásának történetét a film utolsó harmadában egy flashbackből megtudjuk. Miért pont ott, ezt csak sejteni lehet. Hódítás hódítást követ, egy orgiával vagy egy homoerotikus pillantásváltással illetve csókkal meg-meg szakítva. Minden jónak vége lesz egyszer, a kevésbé jó dolgoknak azonban nem olyan hamar.
Oliver Stone epikus történelmi filmje működik, háromszor egy órában mini tévésorozatként talán még inkább. Vangelis végre ismét konkrét filmzenét alkotott, bár Ridley Scott mellett továbbra is szebben hangzik. Nehezen tudom megmondani, mi hiányzik a Nagy Sándorból, de marad valami űr az élményben, az biztos.


Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2005. január 9. 13:53 - Kelen Zsusza

Történelem, ókor, Hellász. Soha nem szerettem a görög történelmet, mert számomra mindig is mocskos, visszataszító és bonyolult volt. Soha nem tanultam meg a leckét, helyette inkább Caesar-ról olvastam, tanultam - szóval inkább a Római Birodalommal foglakoztam. Az jobban érdekelt. Caesar még most is a legkedvesebb számomra, a hadvezér, aki ha nem is hódított olyan nagyon, de ő az én kicsi, epilepsziás Caesarom! De most , ahogy megnéztem Oliver Stoon filmjét, rájöttem, hogy a történelem tanárom miért mondja, hogy a görögök milyen csodálatosak voltak. Azok voltak, be kell vallanom. A filmben nem az a lényeg, hogy Alexandrosz biszexuális, mert ha az is volt, akkor is kit érdekel??? A film nem a sexről szól, ahogyan sokan gondolják! "Nagy Sándor, a hódító" inkább azt tárja ki nekünk, hogy milyen egy fiatal álmodozása a Világról. A Világról, amit annyian szeretnénk megérteni és birtokolni! Alexandrosz nőies oldalát megvilágítva: a hadvezér nagyon könnyen tört össze lelkileg-vagyis ember volt, és ha ez a nőies oldala, amiből következtetni lehet sexuális hovatartozására, épp ez az oldala a férfias oldala is! Hiszen egy férfi is megtörhet és sírhat! Összegezvén tehát, én mindenképp elgondolkoztam a filmről, tanulmányoztam és utánajártam a történelmi adatoknak. ha vannak előítéletek is a filmmel kapcsolatban, akkor én azt mondom, hogy nyeljük le!Ha undorodunk a meleg jelenetektől, akkor azok alatt csukjuk be a szemünket, és koncentráljunk a filmre! Ez történelem, és nem pornófilm! A TÖRTÉNELEM CSODÁLATOS!-ez a három szó szerintem elegendő, ha a filmről szeretnénk beszélni!
2005. július 12. 10:39 - Nobody

Ez a film katasztófa. Aki azt hiszi, hogy ez egy jó történelmi film annak ezt a filmet nem ajánlom. Hosszú és unalmas. /Nagy Sándor pedig Sanyi a homokos./ Az egyetlen pozitívuma a filmnek Vangelis zenéje...
2005. szeptember 29. 20:20 - Eneira

Amikor beültem a filmre a rettentő nagy elvárásaimmal, halálra dühített a zene. Meg a harcjelenetek. Meg a film hosszúsága. Aztán néhány hónap múlva megnéztem újra, mert muszáj voltam udvariasságból. És észrevettem mást is. Mondjuk a zene még mindig túl monumentális volt a filmhez, pontosabban a jelenetekhez (ellentétben a Trója zenéjével, sorry Vangelis) ám találtam mást. Nagy Sándort, az embert. Aki egyrészt elképesztő céltudatos, másrészt még jó, hogy mellette volt az a néhány ember, természetesen főként Hephaistion, akik egyben tartották. a zsenik mindig csak egy dologra képesek koncentrálni (tapasztalatból tudom:-)), ő spec a hódításra. Lenyűgöző az akaratereje, és mit ne mondjak, jól játszott Farrell barátunk, ez a film inspirált, hogy megnézzem más filmjét is. Eléggé ismerem Nagy Sándor életét, a görög mitológiát, és meglepően hiteles volt véleményem szerint a film (ellentétben a Trójával). A biszexualitása meg...ki nem volt biszexuális akkoriban? Ez volt a természetes, sőt, a férfiak közötti plátói szerelmet tartották szépnek és tisztának. Azóta változtak az értékrendek, de nem kell emiatt elitélni a filmet vagy Farrellt, vagy Stone-t. Ez egy remek film, liberális szelleműeknek szép, hosszú szerelmi fonállal, a bigottaknak meg hiteles életrajzzal, és monumentális csatajelenetekkel. (Meg Angelina Jolie-val, az orosz akcentus amúgy azt hivatott jelképezni, hogy mennyire más, és hogy külföldi) Csak ajánlani tudom.
2006. október 9. 20:11 - attila86

Nem terveztem, hogy írni fogok a Nagy Sándorról, de látva a filmet és az itteni kritikákat úgy döntöttem még is megteszem. Kezdjük ott, hogy a film történetileg teljes mértékben hiteltelen, az egészben annyi igazságot vélhetünk felfedezni, hogy volt Philippos és fia Alexandros. Bár Oliver Stone ezt is megkérdőjelezi. A részeg disznó Philippos politikai, hadi és nevelési tevékenysége nélkül NS senki se lett volna ezt le lehet szögezni. Nagy Sándor hódításának csúcspontja, a gaugamélai csata már a film elején le van tudva, utána jön a kóborlás, a semmi. Olyan jelentéktelen dolgok, mint Egyiptom elfoglalása természetesen nem fért bele a 3 órába. A homokos vonalról kár is beszélni: a lényeg, hogy nem gusztusos. Persze a történeti hűtlenséget lehet kárpótolni filmes bravúrral. Nos, filmes fronton ezt a Main Stream király, Stone nem teszi: pocsékul rendez. Nagy szavalásokon, melyet monumentális zene kísér, üres párbeszédeken, lassított jeleneteken, semmitmondó, hiteltelen érzelmek bemutatásán kívül csak a semmin tudunk eltöprengeni. A hidrogénezett hajú Farrel játéka nem őszinte, nem hihető, úgy ahogy a többi szőke görög hadvezér sem. Jolie szép rúzsos száján kívül semmit sem tesz hozzá a filmhez, Hopkinst pedig nem értem, hogy mehetett bele forgatásba: Ő adja a Rémusz bácsis keretet a filmnek, mely még komikusabbá teszi. A tájakról lerí, hogy nem valódiak, bár néhol a fényképezést pozitívan lehet értékelni. A film elcsépelt, semmitmondó, igazi Holywood-i Main Strem szuperprodukció, amelyben a szuper jelző csak a költségvetés miatt helytálló. Sajnos jönnek ki a nagyon megrázni akaró, történelmi filmek, melyek több órát elvesznek az ember életéből. (Trója, NS, Pearl Harbor) Kevés kivétel közé tartozik a Gladiátor, amely nem a sablonokra épít, vagy ha igen új színezettel. Persze azt egy olyan sztárgárda csinálta, akik mögött nem csak „korszakalkotó” munkák álltak. A Nagy Sándor egyszerűen értéktelen, sablonos, nézhetetlen. Üzenet az előttem hozzám szólóknak: Lehet, hogy én tudom rosszul, de Ceasar erőteljesen hódított, tulajdonképpen körbe-harcolta az egész Földközi-tenger partvidéket. Eneira: ha egy zseni egy dologra koncentrál, akkor te is inkább arra koncentrálj, amiben az vagy, és ne egy pocsék filmet isteníts.
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Ehhez a filmhez még nincs előzetes.

RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:



író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja




SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink