odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Egy makulátlan elme örök ragyogása
Eternal sunshine of the Spotless Mind
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Eternal sunshine of the Spotless Mind
év:  2004
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  108 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  SPI
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
romantikus
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Michel Gondry
Szereplő
Jim Carrey
Kate Winslet
Tom Wilkinson
Kirsten Dunst
Elijah Wood
Mark Ruffalo
Operatőr
Ellen Kuras
Zeneszerző
Jon Brion
Író (Forgatókönyvíró)
Charlie Kaufman
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
1.78:1
Extra:
ajánló
audiokommentár(ok)
előzetes(ek)
Így készült - dokumentumfilm
interjúk
kisfilm
videoklip
Aki az elmúlt egy évtizedben berobbant Hollywood egyre fakulóbb égboltjára, azt vagy Quentin Tarantinónak hívják, vagy videoklippek rendezésével kezdte pályáját. A francia Michel Gondry korábban többször álmodta képpé Björk és a Chemical Brothers dalait, első és inkább feledhető filmjének, a Libidónak a forgatókönyvét pedig az a Charlie Kaufman jegyezte, aki Spike Jonze mellett, úgy tűnik, a francia rendezőhöz is végérvényesen elkötelezte magát. Második filmjével Gondry bebizonyította, hogy tényleg hihetetlen zsenialitás rejlik benne, az Egy makulátlan elme örök ragyogása minden bizonnyal az év egyik legjobb filmje.
A Jim Carrey által alakított Joel a szürkébbnél is szürkébb kispolgár, akinek életébe valósággal berobban Clementine, aki az életet habzsoló természetével szöges ellentéte a férfinak. Első látásra szerelem szövődik köztük, ám kapcsolatukban már ott gyülekeznek a viharfelhők. Egyik reggel aztán Joel egy levélből értesül arról, hogy egykori kedvese - hála a modern technika vívmányainak - egyszerűen kitöröltette őt emlékezetéből. A férfi azonnal felkerekedik hát, hogy magán is elvégeztesse ugyanezt az eljárást. Ahogy a műszerek minél mélyebbre ásnak Joel tudatában, annál jobban kezd előttünk kibontakozni különös szerelmük, minden nehézségével, de ugyanakkor minden csodájával együtt is.

Az Egy makulátlan elme örök ragyogásával Gondrynak sikerült egy hajszálpontos precizitással megírt forgatókönyvből egyedi és utánozhatatlan vizualitású filmet alkotnia, amelyben minden egyes kép a lehető leginkább átgondolt és megkomponált. Filmjében "örök ragyogással" jelennek meg az átélt vagy éppen elfojtott, mély emberi érzelmek. Akinek pedig eddig kétségei voltak Jim Carrey színészi tehetségét illetően, most teljesen megnyugodhat: az egykori gumiarcú komikus még a Truman Show-beli játékánál is visszafogottabban él a vásznon, tekintetéből pedig olyan fajta szomorúság árad, minek láttán még Kevin Spacey is odaadná az Amerikai szépségért nyert Oscar-díját.

TomTom

» Olvasói szinopszis «
2006. augusztus 29. 20:37 - Szőke Dávid

A film tényleg jó, sőt, RENDKÍVÜL JÓ. Ám a Jim Carrey alakítását méltató kritikát erősen túlzónak érzem. Ellentétben korábbi, túljátszott idétlen szerepeivel (ld. Ace Ventura, Dumb és Dumber, A Maszk, stb.), a színész most egyáltalán nem játszik semmit, átfordult a ló túlsó oldalára. Igazat kell sajnos adjak a cspv.hu-nak: Carrey alakítása NEM JÓ! Kate Winslet játéka viszont, pazar, sőt, lenyűgöző, megérdemelte az Oscar-jelölést, ennek ellenére róla említést sem tesznek itt. Valaki talán azt hiszi, hogy ócsárolom a filmet? Dehogyis! 2004 egyik legkiválóbb alkotásáról (nálam a csúcson a Millió Dolláros Bébi és a Finding Neverland áll) van szó. Lehetett volna OScar-győztes a legjobb film kategóriájában. Carrey miatt nem lett az.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink