odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Batman, a Denevérember
Batman
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Batman
év:  1989
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  121 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
dráma
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Tim Burton
Szereplő
Michael Keaton
Jack Nicholson
Kim Basinger
Robert Wuhl
Pat Hingle
Billy Dee Williams
Jack Palance
Michael Gough
Operatőr
Roger Pratt
Zeneszerző
Prince
Danny Elfman
Író (Forgatókönyvíró)
Sam Hamm
Warren Skaaren
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), német, spanyol
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, holland, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, norvég, török, horvát, angol halláskárosultaknak, német halláskárosultaknak
Extra:
produkciós információk
Batman az Amerikában méltán népszerű képregényhős születésének 50. évfordulójára készített nagyszabású kalandfilm, s nem csak, hogy méltó tisztelgés a képregények világa előtt, hanem egyben a rendező, Tim Burton sajátos képi világának palettája is. Főhősünk, Bruce Wayne az erőszaktól és a korrupciótól mételyezett borongós Gotham City magányos, álruhába öltözött igazságosztója. Nappal egy unatkozó milliomos álcája mögé bújik, aki a korán elvesztett szüleitől örökölt vagyonból tartja fent fényűző életét, ám éjszaka az öröklött fájdalomból erőt kovácsol, és harcba száll a város bűnözői ellen. Magányos küzdelmében egyetlen segítője Alfred, szülei öreg inasa, aki apai figuraként felügyel hősünk kettős életére. A városi sajtó egyik kíváncsi firkásza hamarosan felfigyel a piti bűnözőket tizedelő mitikus alakra, de mindenki azt hiszi, hogy csak olcsó szenzációhajhászás áll a háttérben. Az újságírónak nemsokára társa is akad egy gyönyörű és ráadásul szakmailag is elismert fotós személyében, akivel összefogva együtt indulnak a titokzatos denevér nyomába. Eközben a háttérben sötét erők lendülnek mozgásba: a város nagyhatalmú gengszterfőnökének legjobb embere Jack Napier, egy rendőrségi rajtaütés során a Denevérember karjaiba sétál, onnan pedig egy savas kádba pottyan. Mindenki azt hiszi, hogy ezzel levágták az alvilág vezérének jobb kezét, ám a savból egy pokoli teremtmény születik: Joker, az őrülten vigyorgó bohóc, aki a gyilkosság első, hivatalosan elismert művészének kiáltja ki magát. A rendőrség tehetetlen a mániákus agytröszttel szemben, aki a tisztálkodó szerekbe rejtett adalékával sorra mérgezi a lakosságot. A párbaj a várost védelmező sötét lovag és a gyilkos bohóc között elkerülhetetlen.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2005. február 23. 13:15 - Mozifenomén

A Batman-franchise első felvonása a valaha készült legjobb képregény-adaptáció kellően bizarr hangulattal, és magával ragadó látvánnyal. Tim Burton rendező vizuális mozgóképeit azóta egyetlen comic-adaptáció sem tudta felülmúlni. Az alkotók hűen követték a képregény szellemiségét, így a rajongók legngayobb örömére feltárul Batman csodálatos világa. Egy lehengerlő mese ez, melyben a sötét köpenyes igazságosztó csodafegyvereivel és járgányával leszámol Gotham City söpredékével, és hogy a boszú-szál is biztosítva legyen, főgonoszként az elmebeteg vigyorcsászár bűnöző, Joker lép színre Jack Nicholson remek alakításában. A street fighter-es, kung fu-s harcjelenetek jól lettek elkészítve, ahogyan Sam Hamm és Warren Skaaren szkiptje is részletesen bontja ki a gyerekkori trauma óta vadászó Wayne históriáját. Michael Keaton meggyőzően alakítja Batmant és a playboy Bruce Wayne-t egyaránt, de Kim Basinger Vicki Vale-je több odafigyelést igényelt volna. A többi bűnöző és metropolisz-pakány jelleme cak sztereotípiák szintjén kontúrozott. A film vége ugyan pengeélen táncol, de nem bukik el. Az utolsó két bugyuta sequel jelentősen megtépázta az alapmű renoméját, de én nagyon bízom Christopher Nolan idei prequeljében.
2005. június 19. 12:57 - retibar

Ez a klasszikus film alapmű minden mozi- és képregényrajongó számára. Nem vitás az első, 1989-es Batman mindmáig a legjobb képregényadaptáció, ami valaha mozivászonra került. Michael Keaton messze a legjobb Batman, Jack Nicholson Joker szerepében feledhetetlen, melleselg a leggonoszabb figura a sorozatban, Kim Basinger pedig a legszebb nő, aki valaha megjelent Batman mellett. A sorozat később egyre inkább vesztett sötét és morbid hangulatából, ez főleg Joel Schumacher bűne, aki a folytatásokból tiritarka show-műsorokat készített. Összegezve és fröviden: kitűnő, klasszikus, kötelező, alapmű.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink