odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-A tanú
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím: 
év:  1969
nemzet:  magyar
hossz:  110 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  magyar nyelvű
műfaj:  vígjáték
szatíra
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Bacsó Péter
Szereplő
Kállai Ferenc
Őze Lajos
Both Béla
Fábri Zoltán
Monori Lili
Bicskey Károly
Kézdy György
Horváth József
Rátonyi Róbert
Operatőr
Zsombolyai János
Zeneszerző
Fényes Szabolcs
Vukán György
Író (Forgatókönyvíró)
Bacsó Péter
Ujhelyi János
Hang:
sztereó
Szinkron:
magyar
Feliratozás:
angol (english)
Képarány:
1.78:1
Extra:
audiokommentár
filmográfiák
interjúk
kimaradt jelenet(ek)
Bacsó talán legjobb filmje a Rákosi-korszaknak állít szatirikus mementót. Ferde tükörben mutatja be az 50-es évek túlkapásait, a politikai érdekek által irányított világot.
Pelikán József, gátőr ennek az érának a cselekvésképtelen, jámbor tanúja, s a hatalom hangulata által ide-oda ráncigált szenvedő alanya.
Minden a tiltott disznóöléssel, a fekete vágással kezdődik. Hősünk hol börtönbe, hol igazgatói székbe kerül. Azonban hiába próbál becsületes kommunistává válni, sehogyan sem sikerül neki. Pedig ő mindent megtesz: kicsit savanyú, kicsit sárga, de magyar narancsot termeszt, meg útjára indítja a felvirágoztatni kívánt vidámparkban az uralkodó eszme által ihletett szocialista szellem vasútját, ahol a múlt rendszer átkos nagyjai ijesztgetik az eltévelyedőket. Pelikán csak jót akar, de mindig rosszul sül el, de hát "az élet nem habostorta".
Virág elvtárs, Bástya elvtárs, Pelikán elvtárs - mára a nevük fogalom.
Abban a korszakban, amikor a rendszert bírálni nem lehetett, a cenzúra a szocializmus elleni lázadásnak titulálta az alkotást, s csaknem tíz éven keresztül sehol sem lehetett vetíteni. 1979-ben csak egyetlen egy moziban mutatták be, s kritikákat nem közölhettek róla.
Azóta a hallgatás éveinek kultuszfilmje lett.

Süti
» Olvasói szinopszis «
2012. április 15. 23:46 - Nagypál Szabolcs

Egyszerre tragikomédia, politikai szatíra, abszurd, kultuszfilm, de mindenféleképpen egy mestermunka. Be volt tiltva (1969–1979), mert a nevetés minden elnyomó és parancsuralmi rend-szer számára halálos fenyegetés (A rózsa neve pontosan erről szól). Megint tanú (1994) címmel elkészült a folytatása is. BACSÓ Péter (1928–2009) a barátja volt NAGY Imrének. Pelikán József (KÁLLAI Ferenc) egy meglehetősen egyszerű ember, a körülmények állandó áldozata, noha ő keményen próbál megfelelni (mint ©vejk is); a tudatlansága megdöbbentő, csakúgy, mint a hatalmi szerkezetek teljes figyelmen kívül hagyása. Egy másik olvasatban ő az igazi buddhista, taoista: mindent úgy vesz, ahogy jön, hagyja magát sodortatni az árral, de mindig megmarad önmaga (Pelikán és a tao); azért a koncepciós per kizökkenti ebből. Virág elvtárs (ŐZE Lajos) alapja PÉTER Gábor (szintén szabólegény); FÁBRI Zoltán rendező játssza Dániel Zoltán minisztert (a mintája RAJK László); Bástya elvtárs (hazánk nem rés, hanem bástya; a mintája FARKAS Mihály és RÁKOSI Mátyás) pedig BOTH Béla, a Nemzeti Színház akkor igazgatója, a legelső filmszerepében. Megtekintik a Csárdáskirálynőt (RÁKOSI Mátyás kedvenc darabját), benne RÁTHONYI Róbert kevés filmszerepének egyikével. A szerepbetanító logopédushölgy a film egyik csúcspontja (a műkedvelő METZRADT Georgette). A kisnyilas bevételét a forgatókönyvbe a kötelezően alkalmazandó ideológiai konzultáns javasolta. Négyszer jut börtönbe (a disznóvágás, az uszoda, a vidámpark, valamint a koncepciós per története nyomán), egyszer viszont kitüntetik (a magyar narancs kifejlesztéséért). A szocialista hullámvasút, a narancs, az angolpark átnevezése mind-mind igaz történeten alapulnak. Végül kiderül, hogy nem Pelikán a hülye, hanem a rendszer. A film zárása a készítés jelenidejébe visz: a rab és a rabtartója civilben együtt utazgat a villamoson. A film megadta nekünk a szabadságot, hogy önmagunkon nevessünk.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink