odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Nagy Hal
Big Fish
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Big Fish
év:  2003
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  110 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  FHE
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  romantikus
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Tim Burton
Szereplő
Ewan McGregor
Albert Finney
Billy Crudup
Jessica Lange
Alison Lohman
Helena Bonham Carter
Robert Guillaume
Marion Cotillard
Operatőr
Philippe Rousselot
Zeneszerző
Danny Elfman
Eddie Vedder
Író (Forgatókönyvíró)
John August
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), olasz, magyar
Feliratozás:
angol (english), olasz, görög, finn, magyar, dán, héber, izlandi, bolgár, hindi, horvát, arab
Képarány:
1.85:1
Extra:
audiokommentár
előzetes(ek)
interjúk
werkfilm
Az Ed Wood óta a kritika és a közönség Tim Burtonnek minden második filmjéért van oda. A Támad a Mars megbukott, az Álmosvölgy viszont nagyot kaszált. A Majmok bolygója bár végül nem bukott meg, mégis egy kezemen meg tudom számolni, hány embernek tetszik. A Nagy Hal ismét az a darab, amelyiket szereti (szeretheti) a közönség, és ráadásul még a gyártóknak is megtérül. A történet hőse egy remek humorú, szeretetreméltó öreg mesemondó, az a fajta, akit mindenki szeret és akivel csak azok nem jönnek ki, akik egy fedél alatt élnek vele. Csinos, szerető feleségére nincs is panasz, ám fiával alaposan megromlott a kapcsolata. Amikor megrozzan egészsége, az Európában élő fiú felkeresi őt, hogy végre halála előtt megismerje apját, akit addig csak annak eltúlzott, mesés történeteiből ismer.
Nagyon kedves film ez. Felfedezhetők benne a rendező korábbi munkáinak nyomai, (ideértve a házi zeneszerzőt is), és bár helyenként rátéved néhány holtvágányra, néhol a szentimentalista máz is besűrűsödik, de Albert Finney és az őt fiatal kiadásban alakító Ewan McGregor, valamint a csodálatos látványvilág bőven kárpótol mindenért.


Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2004. január 7. 18:39 - Iván István

Nagy hal Azt hiszem, Tim Burtont nem kell bemutatnom –akinek mégis, az keresse fel a legközelebbi videohékását vagy jegyszedőjét. Ő a meg nem értett zseni Hollywoodban. Filmjei groteszkek, de gyönyörűek, művészi, de nem művész. Ő a rút kiskacsa a sok szilikonos, kicicomázott és plasztikkal teli városban. Filmjeibe több érzés szorul, mint egy Oprah talk-showba, ami azért is nagy szám, mert kettejük közül az utóbbinak a vagyona közelít a 7 nulla felé. Ez a kattant zseni megint előállott egy nagy alkotással, és lehet, hogy első látásra nem dobbant majd nagyot, egy biztos: csobbanni annál nagyobbat fog. Legújabb filmjének a Nagy halnak a plakátja ugyan megtévesztő lesz a laikus néző számára, ugyanis a film címe ágakat formálva mered az égnek, melyek betűk között egy úriember halad át. Ez akár egy misztikus favágó képét is leképezheti bennünk, de nem erről szól, sőt, a film ismét meglepetést tartogat azok számára, akik szeretik Tim szeretni való, ám cseppet sem vidám szereplőit. A Nagy hal Edward Bloom (Albert Finney) történetéről szól, aki halálos ágyán fiának, Willnek (Billy Crudup) korántsem hétköznapi, ám annál inkább mesébe illő fiatalságát mondja el, az első lépésektől, munkahelyéig, egy cirkuszig, ahol érdekesebbnél érdekesebb emberszerű lényekkel találkozik. Az egész történet egy misztikus környezet köré van építve, ahol is sellőkbe, óriásokba, átkozott boszorkákba botlunk. Will hitetlen apját hallgatva, pedig a történet nem hihetetlen. Végül magának kell rájönnie, hogy az utazás során meddig is tart a tényszerű valóság, és hol végződik az ésszerűség határa, melyet átlépve megnyílnak a fikció kimeríthetetlen dimenziói. A fiatal Edwardot Ewan McGregor játssza, aki láthatóan nem fásult bele a blue screen előtti csápolásba, és George egysíkú és monoton monológjaiba. A filmben ismét tiszteletét teszi Danny DeVito ( Mars Attack!, Batman returns), Jessica Lange, mint Will anyja; Helena Bonham Carter (Mrs. Burton ?) és Steve Buscemi. Egy újabb amerikai film, Japán módra(a gyártó:Sony pictures)
2005. szeptember 12. 18:47 - péjé

Tim Burton nagy mesélő! Egyike azoknak a rendezőknek, akiknek felismerhető stílusjegyei vannak. Ebben a filmjében kevesebb a sötétség, és a horror-elem, több a szívhezszóló történethez illő melegség, vagy épp ellenkezőleg a már-már giccsbe hajló színesség. Ez a sokoldalúság jellemző is a filmre, és ebben van annak erőssége. Olyan megdöbbentő, művészi érzékkel tudja fenntartani a rendező az egyensúlyt a mese, és valóság között, hogy a néző tényleg nem tudja eldönteni, hogy higyje, vagy sem. Minden szereplő tökéletes választás, és talán az sem baj, hogy most kivételesen nem Johnny Depp játsza a főszerepet.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink