odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Titus
Titus
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.4

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Titus
év:  1999
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  162 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó: 
dialógus:  magyar nyelvű
műfaj:  történelmi
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Julie Taymor
Szereplő
Anthony Hopkins
Jessica Lange
Alan Cumming
Harry Lennix
Colm Feore
Angus MacFadyen
Jonathan Rhys-Meyers
Matthew Rhys
Laura Fraser
James Frain
Osheen Jones
Kenny Doughty
Blake Ritson
Constantine Gregory
Colin Wells
Geraldine McEwan
Raz Degan
Dario D'Ambrosi
Ettore Geri
Operatőr
Luciano Tovoli
Zeneszerző
Elliot Goldenthal
Író (Forgatókönyvíró)
Julie Taymor
Író (Eredeti mű szerzője)
William Shakespeare
William Shakespeare legvéresebb tragédiájának szokták nevezni a Titus Andronicust. Háború, gyerekgyilkosség, kannibalizmus, megcsonkítás, bosszú, harag, gyűlölet. Persze, ami mindezt megkülönbözteti és élesen elhatárolja a manapság ábrázolt erőszaktól, az a kimunkált, hátborzongatóan pontos és gyakran megindító kontextus és a shakespeare-i szöveg. Shakespeare mindent megírt, amit az emberekről tudni kell, s ebben a korai darabjában is ott vannak e tudás nyomai.
A Titus történetéről csak annyit, hogy a gótok felett diadalmaskodó Titus hadvezér visszatér Rómába, ahol először feláldozza a gót királynő egyik fiát, lemond a császári trónról és olyan vezért választ maga helyett, aki aztán mindenben megalázza, tönkreteszi. Ádáz küzdelem kezdődik a gótok királynője - ki közben Róma császárnője lett -, a császár és Titus között. Az ármány, a cselszövés hihetetlen fordulatokat hoz.
Julie Taymor első rendezése a film, melyet saját forgatókönyve alapján készített. A félig mondern, félig archaizáló stílus a darab témájához méltóan intenzív képi világot tár elénk. Ám amitől a Titus iagzán jó, az a színészek nagyszerű játéka. Jassica Lange, Harry J. Lennix, Angus MacFadyen remekelnek, Alan Cumming elképesztően jó választásnak bizonyult a bizonytalankodó, ám gonosz uralkodó, Saturninus szerepére. De az igazi áhitat: Anthony Hopkinst figyelni. A borzasztóan súlyos szerep tökéletes megformálásában is látszik, hogy a kisujjában van a mestersége. Lehet, hogy néha elvállal egy középkategóriás romantikusfilmet, vagy vígjátékot, de igazán ilyen alkotásokban látni őt elemében. És még itt is kikacsint a nézőre...


easy
» Olvasói szinopszis «
Julie Taymor 1995-ben állította először színpadra saját vízióját Shakespeare Titus Andronicusáról. A különböző korokból származó jelmezek és díszletek szürreális, az időt szabadon kezelő használatával megbabonázta a New York-i színházi közönséget. Ez a komikus tragédia azzal kezdődik, hogy a nagy római hadvezér, Titus Andronicus hazatér a gótokkal vívott hosszú és brutális háborúból. Első dolga, hogy rituálisan feláldozza foglyát, a gót királynő, Tamora legidősebb fiát. De amikor a korrupt Saturnus lesz a császár, aki meglepő módon Tamorát teszi császárnévé, új harc bontakozik ki: Tamora és Titus bosszúhadjáratba kezdenek egymás ellen.
"Az erőszak megjelenítésében maga Shakespeare mutatott utat. Drámájának zsenialitása többek között abból fakad, ahogyan egymás mellé állítja a nagyon direkt, egyszerű és zsigeri tetteket a bámulatos költői képekkel, és egyiket sem engedi átbillenni sem az indokolatlan erőszak, sem a szentimentális költőieskedés irányába. Lavinia végzetét nem látjuk részletesen, ezzel szemben, amikor Aaron lenyesi Titus kezét egy húsvágó bárddal, azt egy az egyben végignézhetjük: a fájdalmat, a sikolyt, a vért, a seb köré tekert rongyokat - mindent tényszerűen, szépítés nélkül. Az egész filmen végigvonul a valóságos és a szürreális, a költői és az erőszakos közti feszültség, így remélhetőleg a nézőnek beindul az adrenalintermelése, így egy nagyon izgalmas, érzelmeket nem kímélő, ugyanakkor elgondolkodtató filmélményben lehet része." - Julie Taymor

(Titanic)
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink