odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
év:  2003
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  144 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  kaland
kosztümös
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Gore Verbinski
Szereplő
Johnny Depp
Geoffrey Rush
Orlando Bloom
Keira Knightley
Jack Davenport
Jonathan Pryce
Mackenzie Crook
Zoe Saldana
Operatőr
Dariusz Wolski
Zeneszerző
Klaus Badelt
Író (Forgatókönyvíró)
Stuart Beattie
Ted Elliott
Terry Rossio
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), görög, magyar, cseh, bolgár, szlovák
Képarány:
2.35:1
Extra:
audiokommentár(ok)
bakiparádé
dokumentumfilm(ek)
featurettek
interaktív extra
kimaradt jelenet(ek)
kisfilm
rejtett extra
sztoribord-film összehasonlítás
werkfilm
Senki sem számított arra, hogy a Disneyland látványosságából készített kalandfilm ekkora siker lesz, csak odaát 300 millió körül kaszált. A "körös" Gore Verbinski ezzel ismét bizonyított, a jövőben tehát magas elvárásokkal kezelik majd munkáit. A remek szereposztás és a látványos kalandok azonban elhomályosulnak a szellemesen(!) felépített forgatókönyvben ügyesen elhelyezett csavarok mellett. Okosan kapcsolódnak a karakterek, az őket összekötő múltbéli titok az utolsó percig tartogat meglepetést, a finálé sem nyálas, tehát a szórakoztató mutató végig a pozítív sávban ugrál. A sztori egyébként kísérteties(!) hasonlóságokat mutat a Secret of the Monkey Island című számítógépes játékkal, mely a nyolcvanas évek végén a LucasArts műhelyéből került ki. Hősünk, Will Turner jóravaló kovácslegény, aki nagyívben szerelmes Elizabeth-be, a kormányzó lányába, akinek viszont egy derék commodore teszi a szépet. A készülő konfliktust a Fekete Gyöngy kalózhajó élőhalott legénysége megelőzi: betörnek a kikötőbe, és elrabolják Elizabeth-et, az okvetetlenkedő Turnert pedig egy jól irányzott főbesújtással elszenderítik. A legény reggel, magához térve kedvese után indulna, ám senki sem tudja, merre kellene kezdeni a keresést. Will szövetséget köt a városi börtönben raboskodó pojáca kalózzal, Jack Sparrow-val, aki szabadulása fejében (és saját titkos motivációi által hajtva) nyomra vezeti.
A Karib-tenger kalózai klasszikus értelemben vett kalandfilm: látványos összecsapások tengeren és szárazföldön, izgalom, hajsza, szerelem és nem utolsó sorban haláli(!) poénok.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2004. május 7. 21:20 - Skars

A Karib-tenger kalózai,csak egy kissé viccesen.Poénok,hullák, izgalmas kalandjelenetek egy filmben ! A szerepe miatt Oscar- jelölést kiérdemelt Johnny Depp mellet,nem szabad elmenni a többi szereplő nagyszerű alakítás mellet sem.
2004. november 15. 10:59 - Mozifenomén

Jerry Bruckheimer gondolt egy nagyot, és leforgatta minden idők legjobb kalózfilmjét. A döntés nem vált kárára: a világ legismertebb producere, aki hosszú évekig olyan megagagyi blockbusterekkel rukkolt elő, mint a Con Air vagy Pearl Harbor, mesterművet alkotott. Kétségtelen, hogy lerí a filmről, hogy a producer stílusjegyeit viseli magán. Mind látványban, dramaturgiában. A kakukktojás a színészvezetés: Johnny Depp élete legnagyobb alakítását nyújtja a flúgos Jack Sparrow kapitány szerepében, mellette az összes aktor csak asszisztál, de sajnos Orlando Bloom továbbra sem húzza elő színészi eszköztárát, pedig dramaturgiailag kulcsszerep jutott neki. A látvány (a dícséret Brian Morrist illeti) remek, jól hozza a hulla-feelinget, körítve a mesék elemeivel. Szintén remek a fényképezés (Dariusz Wolski), mely sejtelmes kék-szürke fény-árny hatásokkal dolgozik. A forgatókönyv (Ted Elliot, Terry Rossio ) zseniális és fordulatos. De ami engem leginkább feldobott: a remek hanghatások, kardvívójelenetek és csaták. Kíváncsian várom a második részt, melynek a címe előreláthatóan A Karib-tenger kalózai: Az Elveszett Mélység kincsei, és 2006-ban kerül a mozikba. Gore Verbinski marad a posztján, akárcsak a szkripterek. Keira Knightley nem tér vissza a sequelben, bár viszonylag jól hozta Elizabeth Swannt, megcsillantva rémülős és komikai oldalát. Csak egy dologban reménykedem: remélem Johnny Deppnek nem sikerül benyomnia a Rolling Stones gitárosát, Keith Richardst Sparrow kapiány apjának szerepére. Köztudott, hogy a színész-zseni tőle kölcsönzött gesztusokat, illetve mozdulatokat, de Richards nem színész, mely tényező ronthat a második kaland megítélésén. Mozifenomén
2006. június 27. 11:05 - Mrs. Depp

Nekem mint őrült Johnny Depp fanatikusnak, kötelességem egy ilyen csodálatos filmről és a még csodálatosabb szereplőjéről írni. A filmet talán meg se néztem volna ha nem Johnny játssza Jack Sparrow kapitányt, de nem csak Johnnyba szerettem bele hanem a film történetébe is. Kit ne érdekelne egy szuperszexis kalóz aki a hajója után ered karöltve egy szerelmes fiúval? Miután Barbarossa kapitány a híres Fekete Gyöngy nevű hajóján elrabolja Port Royal kormányzójának meseszép leányát (Elizabeth Svan) a szegény kovácsfiú (William Turner) azonnal utána eredne, de egyedül....hát nem sokra menne. De hála istennek itt van egy Jack Sparrow nevezetű kalózkapitány aki egykor a Fekete Gyöngy kapitánya volt, most segíthet. Útra indulnak, de amire William se számított, semmi sem az aminek látszik.... Egyet mondhatok: Igyál jó barátom, YOHO!
2006. július 25. 19:55 - Mozifenomén

Nos, én 2004. végén írtam az ajánlómat, ezért eshetett meg, hogy olyan téves infókat közöltem, mint Keira Knightley kiesése vagy a fals alcím. Annak idején Treasuers of the Lost Abyss címen futott a Pirates 2. minden hivatalos oldalon, és egy csomó megveszekedett rajongó (akikből van elég és akikenk épp ezért lehet hinni) állította a hálón Elizabeth eltűnését. Most, hogy saját szememmel megyőződhettem a rettentően kedvező igazságról, visszavonok mindent. Bocsi!
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink