odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályTerminátor 3. - A gépek lázadása
Terminator 3: Rise of the Machines
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Terminator 3: Rise of the Machines
év:  2003
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  110 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  sci-fi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Jonathan Mostow
Szereplő
Arnold Schwarzenegger
Nick Stahl
Claire Danes
Kristanna Loken
Operatőr
Don Burgess
Zeneszerző
Marco Beltrami
Blue Man Group
Író (Forgatókönyvíró)
John D. Brancato
Michael Ferris
Hang:
5.1
DTS
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar, román
Képarány:
2.35:1
Extra:
audiokommentár(ok)
bakiparádé
bevezető
dvd rom tartalom
előzetes(ek)
featurettek
interaktív extra
képgaléria
kimaradt jelenet(ek)
werkfilm
Az Odeon honlapon található szavazás szerint ugyan A gyűrűk ura: A király visszatér, a Mátrix: Forradalmak és a Desperados 2 is előbbre áll a „várólistán”, nem tartom túlzásnak kijelenteni, hogy a Terminátor 3 sokak számára az év legjobban várt filmje. Sokat kellett várni erre a filmre, hiszen a T2 bemutatója óta már tizenkét év telt el. A különböző jogviták aztán tovább bonyolították az amúgy sem tiszta helyzetet. Andrew G. Vajna ennek ellenére kitartóan hitt a projekt életképességében, és az élet végül őt igazolta.
Megszületett tehát a film, de iszonyatos terhek vannak a hátán, amelyek mellett nem lehet csak úgy elsiklani. Vegyük rögtön a stábban történt személycseréket. A legérzékenyebb veszteség kétségkívül James Cameron, aki viszont a Titanic óta nem forgatott klasszikus értelemben vett mozifilmet. A harmadik film rendezői székébe ezért Jonathan Mostow (U-571, A félelem országútján) ülhetett. Mostow karrierjét ismerve megállapítható, hogy remek iparos munkákat készített, de a Terminátor ugye nyilván többet kíván. Nagy elvárás nehezedett továbbá John Connor alakítójára, Nick Stahlra is. Hardcore rajongók számára további csapásnak tűnhetett Linda Hamilton karakterének mellőzése is, amivel rá is térünk a forgatókönyvre. A legalapvetőbb kérdés ugyanis többnyire az volt, miképpen sikerül folytatni a meglehetősen lezárt második film sztoriját.
A forgatókönyvírók viszont jól látták meg a lehetőséget. A második részben elpusztított chipek és tervrajzok csak késleltethetik a Skynet létrehozását, meg nem akadályozhatják. Hiszen egy hasonló volumenű, a kormánynak készülő programról senki ne higgye azt, hogy egy, az ezzel foglalkozó cég épületének felrobbantásával megállíthatja. John Connor talán éppen ezért bujkál, nincsenek adatai, otthona, bejelentett munkahelye. John Connor egy szellem. Hirtelen azonban megérkezik a jövőből a T-X, a legújabb fejlesztésű gyilkológép, kettős céllal. Egyrészt elő akarja készíteni a gépek hatalomátvételét, másrészt – szokás szerint – végezni kíván Connorral és társaival, a leendő ellenállással. John védelmére ezúttal is egy „alap” terminátor érkezik.
A T3 tehát a T2 dramaturgiáját követi, mondván az bejött, nem kell rajta változtatni. Ez egyrészt érthető, hiszen a T2 máig a legzseniálisabb akciófilmek egyike, ami nem csak a látványosságának köszönhető, hanem történetének is. Mostow viszont ezáltal most is más munkáját alapul használva próbál építkezni, a nagyobb, hangosabb, látványosabb elvet szem előtt tartva. Nem is bírálná ezért őt senki, ha előző munkáihoz hasonlóan csak egy sima akciófilmet kellene rendeznie. A Terminátor márkanév viszont ennél valamivel többet kíván. A T3 hibája ugyanis pont az, hogy nem egy igazi egyéniség ült a direktori székben. A különbség annyi, mint Salieri és Mozart közt. Az egyik rendkívül szorgalmas, a mestersége által megkövetelt tudást alázattal elsajátító szakember. A másik „csak” egy öntörvényű, istenadta tehetség, aki bár nem rendeli alá az életét munkájának, alkotásai mégis emlékezetesebbek, kiállják az idő próbáját.
Ez azt jelentené, hogy a T3 rossz film?
Egyáltalán nem. A film a kezdeti botladozások után egyre jobban erőre kapva halad előre a megdöbbentő végkifejlet felé, amely akkor is megállja a helyét, ha nem lesz folytatás, de ugyanakkor ügyesen feldobja a labdát egy negyedik résznek, amely értő kezekben kiváló zárása lehetne az egész Terminator szériának. A látvánnyal minden rendben van. Korszakalkotó trükköket persze ne várjunk, hiszen manapság már szinte mindent láttunk vásznon, így gyakorlatilag lehetetlen újat mutatni. Mégis üdítően hat a számítógépek és a hagyományos technikák együttes alkalmazása, ami különösen az ominózus üldözési jelenetben csúcsosodik ki. Nick Stahl remekül viszi tovább John Connor karakterét, bemutatva fejlődését. Ezúttal viszont már nem anyja áll mellette, hanem jövendőbelije, Kate Brewster Claire Danes alakításában. Az ötlet jó, de Danes jelenléte nem olyan erős a vásznon, mint Linda Hamiltoné volt. A női terminátor viszont ezzel szemben nagyon hatásos. Mivel a való életben egyre inkább is előre tör a „gyengébbik” nem, korántsem hat zavaróként egy halálosan szép, de kegyetlen masina. A női egyenjogúság tehát még sosem volt ilyen fenyegető (hehe).
Nyilván lesznek persze a kákán is csomót keresők, akik sasszemmel figyelnek fel majd a film hibáira, hogy végül lehordhassák a sárga földig a T3-at, de ne feledjük el, hogyha minden filmhez így viszonyulnánk, akkor soha nem tudnánk megszeretni egyet sem. A T3 nem ér fel ugyan a második részhez, ez tény, de legalább nem köpi szembe a széria rajongóit úgy, mint azt a Mátrix – Újratöltve tette. A T3 igenis jól viszi tovább a történetet, és ott van a helye az első két rész mellett.
M.

M.Halberstam
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink