odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Betty Blue
37°2 le matin
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  37°2 le matin
év:  1986
nemzet:  francia
hossz:  185 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Odeon
Warner Hungary
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Jean-Jacques Beineix
Szereplő
Béatrice Dalle
Jean-Hugues Anglade
Gérard Darmon
Consuelo De Haviland
Clémentine Célarié
Jacques Mathou
Operatőr
Jean-Francois Robin
Zeneszerző
Gabriel Yared
Hang:
mono
Szinkron:
német, spanyol, olasz, francia, magyar
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, norvég, török, hindi, horvát, szlovén, arab, szerb
Képarány:
1.66:1
Extra:
nincs
Zorg vízvezetékszerelõ Franciaországban. Harminc körül jár, van egy kis bungalója, mindennap chilis babot eszik, szabadidejében írogat. A fiatal és zabolátlan Betty alaposan felkavarja megszokott kis életét: a lány szemérmetlen, kihívóan öltözködik és zsenge kora ellenére sem zavartatja magát. Zorg fõnöke ezt nem nézi jó szemmel, a fiatalok Párizsba költöznek Betty özvegy barátnõjéhez. Betty ki akarja adatni Zorg írásait, ez élete fõ célja és egyetlen értelme. A férfi tehetetlenül nézi a lány elmebeteg önpusztítását, érzelmi kitöréseit.
Kívánni 37,2 fokon. Zorg kívánja Betty-t, Betty kívánja az életet, az élet viszont nem kívánja Betty-t. Az élet itt sokkal egészségesebb. A mûvészetben elõszeretettel ábrázolják a lét elviselhetetlenségét, ritkábban a "lét elviselhetetlen könnyûségét". A társadalmomba való beilleszkedéssel mindannyiunknak halálunkig meg kell küzdenünk, van, akinek ez a halálát is okozza. Ha a világ filmmûvészetébõl kiragadunk néhány "meg nem értett" nõi alakot, több, létfenntartó motivációt ismerhetünk meg: például a Gyilkos aranyban a pénzéhség, az Ilyenek voltunkban a szexualitás kompenzációjaként a politika. A világirodalomban az emancipált nõk már az Antigonétõl kezdve az Anna Kareninán át Ibsen Nórájáig kifejtik mintaadó tevékenységüket. Kétségtelen, hogy ezek a minták sokszor ironikusak, vagy nevetségesek, illetve a betgségig fajulhatnak,mint Betty Blue filmbeli példája mutatja. Betty kisszerû tragédiájának oka a neveltségbeli, szocializálatlan lét. Képtelen szembenézni a világ szépségeivel és csúfságaival egyaránt, bukását az okozza, hogy az önmaga által termtett zárt burkon nem hagyja pozitív módon, megtermékenyítõleg áthatolni a világ ingereit. Minden kis akadályt hamleti nagyságú, kozmikus tragédiává nagyít. Ezt az orvostudomány jobb esetben pszichopátiának, rosszabb esetben szociopátiának nevezi. A világ, ha tetszik, ha nem, megy a maga útján, csak Betty számára siklott ki. A lány teologikusan nézve nem találja az igaz ösvényt, a sárga utat, képtelen szembenézni azzal, hogy nem lehet öntörvényûen a társadalom felett élni. Mindez még nem lenne akkora tragédia, ha az otthon négy fala között maradna a történés és Betty csalódott háziasszonyként élné le életét. Kissé cinikusan állítva, a nõi meddõsége lelki meddõséggel párosul és Betty kilépve a polgári otthon falai közül harcos világmegváltásba kezd, más tehetségével próbálja palástolni önnön tehetetlenségét.
A Betty Blue címû filmnek mindenképpen két olvasata van: ha a rendezõ azonosul a hõsnõvel, a film nem tõbb, mint egy kérészéletû feminista kísérlet; ha úgy érezzük, hogy elhatárolódik, akkor viszont kitûnõ kór-, kor- és lélekrajz a nyolcvanas évek francia társadalmáról, a már csak kósza nyomokban és plakátokon élõ diáklázadókról.


Tappy
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink