odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Atlantisz gyermekei
Hearts in Atlantis
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Hearts in Atlantis
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  101 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Warner Hungary
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  irodalmi adaptáció
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Scott Hicks
Szereplő
Anthony Hopkins
Hope Davis
David Morse
Anton Yelchin
Alan Tudyk
Operatőr
Piotr Sobocinski
Allen Daviau
Emmanuel Lubezki
Zeneszerző
Mychael Danna
Író (Forgatókönyvíró)
William Goldman
Író (Eredeti mű szerzője)
Stephen King
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), német, spanyol
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, norvég, török, horvát
Képarány:
2.35:1
Stephen King történetei közül ezúttal megint egy olyat láthatunk, amely az én kis kedvenceim közé tartozik - vagyis nem a horror vagy a természetfeletti borzongás az igazán lényeges ebben a darabban, hanem a csalhatatlan írói véna, a stílusérzék és a határtalan fantázia. Hasonló stílusú élményt várhatunk tehát, mint a Remény rabjai, vagy a Dolores Claiborne esetében.
King sokszor nyúl vissza gyermekkori emlékeihez, (lásd: Stephen King: Gonosz, vagy különleges favoritom az Állj mellém!) és ezek mindig csodálatos kiindulási pontok egy sztorihoz.
Jelen esetben 1960-at írunk Connecticut egy szürke kis városában, ahol a tizenegy éves Bobby (Anton Yelcin) egyedül él mamájával. Mivel állandó anyagi gondjaik vannak, lakót fogadnak: bizonyos Mr. Ted Brautigant (Anthony Hopkins). A különc férfi és az apátlan kissrác hamarosan egy életre szóló barátságot köt, s Bobby hamarosan rájön, Ted nem véletlenül választotta ezt az isten háta mögötti helyet lakhelyéül. Különleges képességei miatt bujkálnia kell valami, vagy valakik elől...
Bobby elhatározza, hogy mindenben barátja segítségére lesz, és bármilyen áron megvédi szövetségüket.
Anthony Hopkins újfent lenyűgöző. Érzékeny, bölcs és különben is minden szempontból tökéletes. A Bobbyt alakító Anton Yelcin pedig - hála az égnek - mentes minden koravén manírtól - természetes, tehetséges kiskölyök. A rendező személyében pedig azt a Scott Hickset üdvözölhetjük, aki annak idején a Ragyogj című csodával már elkápráztatott minket.

Maripen
» Olvasói szinopszis «
2004. január 6. 18:02 - I.István

Atlantisz gyermekei Irtózatosan nehéz King könyveit adaptálni –láttuk az elmúlt évtizedeket, hogy hányan is próbálkoztak vele sikertelenül-, mert ő elsősorban jellemábrázolásokat ír, s csak aztán a történetet. Ezt persze filmen csak belső monológokkal lehetne jól visszaadni, ám az jobbára az alkotás rovására menne. Stephen King egyik ilyen adaptált filmje, az Atlantisz gyermekei, mely film is ezek közé az elbaltázott adaptációk közé tartozik, és nem is annyira történet bemutatása végett, hanem inkább az értelem hiánya teszi az átlagnál gyengébb King-adaptációvá. A film egy öregember és egy tizenéves kapcsolatát mutatja be, egy olyan közönséges cselekményszállal, amely King-művében nem is szerepel, így aztán semmit nem tudtunk meg a két főszereplőről, sem arról, ami ezt követően történt velük. A könyvvel ellentétben a film nem természetfeletti töltéssel bír, bár vannak utalások, hogy tán erről van szó, de ezt végig homály fedi. A film sokkal inkább egy kamasz srác, Bobby (Anton Yelchin) életének legszebb nyarát teszi középpontba, amiben benne foglaltatik az első csók, az első pofon, stb. A legtöbb ilyen témájú film valami apropót ad ezeknek a dolgoknak, ám jelen esetben a történet a legmesszebb ment attól, amit King papírra vetett, és sajnálom, hogy csak egy ilyen középszerű megoldást talált ki. Ted Brautigan (Anthony Hopkins) múltját illetően is teljes a káosz, mert nem tudni pontosan, hogy kik is üldözik valójában: a kommunisták? Netán a kommunisták elleni harcban kell a természetfeletti képessége? Ez nem is lenne rossz, de akkor a gyerek vagy az öreg szemszögéből lássuk a történetet? Ki féljen jobban, a gyerek, mert elveszítheti a barátját, vagy Ted, aki fél az ügynököktől? A filmben mindkét fél félelmei érvényesültek, de csak felszínesen, és nem adekváltan. Nem látom Ted valódi jellemét, ahogy Bobby-ét sem. Hiányzik a kettejük közt létrejövő megmagyarázhatatlan adottság. Brautigan ajándékát Bobby csak egyszer használja fel, pedig a filmben fontos lehetett volna, ha mindent előre lát, az anyja bántalmazásától kezdve a lány helybenhagyásáig. A film hangulata középszerűen adja vissza a ’60-as évek Amerikáját, amin még a kiváló zeneválasztás sem tudott sokkal többet dobni. Sajnos megint egy jó King-mű lett az átlagos filmek rabszolgája, s csak reménykedhetünk, hogy a legközelebbi adaptációja nem lesz ilyen lapos, és a könyvtől merőben eltérő történet.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink