odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Satyricon
Satyricon
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Satyricon
év:  1969
nemzet:  olasz
hossz:  124 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: Intercom
vhs: Intervideo
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  irodalmi adaptáció
vígjáték
kaland
dráma
szatíra
filmklasszikus
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Federico Fellini
Szereplő
Martin Potter
Hiram Keller
Max Born
Salvo Randone
Mario Romagnoli
Magali Noel
Capucine
Alain Cuny
Danika La Loggia
Lucia Bosé
Operatőr
Giuseppe Rotunno
Zeneszerző
Nino Rota
Író (Forgatókönyvíró)
Federico Fellini
Bernardino Zapponi
Brunello Rondi
Író (Eredeti mű szerzője)
Petronius
Hang:
mono
Szinkron:
német, spanyol, olasz, francia
Feliratozás:
angol (english), német, svéd, spanyol, görög, francia, finn, portugál, magyar, dán, norvég
Képarány:
2.35:1
Extra:
előzetes(ek)
Federico Fellini szerint filmje nem más, mint sci-fi, amelyben nem a jövőbe, hanem a múltba kalauzolja el a nézőit. A film ihletője egy Néró korában írt, de csak a XVII. században megtalált befejezetlen, félőrült vers, Petronius tollából. Akárcsak a költemény, Fellini filmje is őrült, töredezett, inkább érzelmeket és érzéseket közvetít, mint történetet, és akár a vers, a film is egy mondat közepén szakad félbe.
Olyan, mintha egy életre kelt freskót látnánk. Torz, morbid figurák szűnni nem akaró lakoma-orgiája, gátak nélkül folyik a bor, a kegyetlenkedés és a szex. Látszólag nem áll össze teljes történetté az érzéseket - többnyire félelmet és undort - közvetítő töredéksor, de az mégis kiderül, hogy Fellini, az örök humanista mire akarta felhívni a figyelmünket: egy világra, ahol az emberi életnek nincs értéke, ahol nincs erkölcsi gát és megbánás. Ha rádöbbenünk arra, hogy ez akár a mi világunk is lehetne, Fellini már elérte a célját.

» Olvasói szinopszis «
2003. január 14. 20:42 - field

Encolpius visszaszerzi kamasz kedvesét, Gitont, akit a léha Ascyltos eladott. Egy kéjes éjszaka után azonban Giton a betoppanó Ascyltos-szal távozik, s a csalódott Encolpius alig tud elmenekülni a váratlanul összeomló kéjtanyáról. Megismerkedik a költő Eumolpus-szal, s együtt mennek el a felfuvalkodott Trimalchio lakomájára. A magát költőnek tartó, javaival kérkedő bugris kidobatja Eumolpust, mikor az figyelmezteti őt arra, hogy Trimalchio ellopta Lucius egyik költeményét. Encolpius később összeakad Ascyltos-szal és Gitonnal, s a csavargó ifjak különös kalandokba sodródnak, melyek végén Encolpius ismét magára marad. Alakjára évszázadok múltán csak egy töredékes freskó emlékeztet... Titus Petronius Arbiter Néró császár idején élt művészetpártoló patricius volt, aki az uralkodó parancsára követett el öngyilkosságot. Alakja Sienkiewicz "Quo vadis?" cimű Nobel-dijas regényében is szerepel. Egyetlen irása maradt ránk töredékesen: a "Satyricon". Fellinit saját bevallása szerint a műben leginkább az ragadta meg, ami hiányzik belőle. Filmjét sokszor állitották párhuzamba a legendás "Az édes élet"-tel, mondván, hogy mindkettő az erkölcsi értékek zűrzavarát örökiti meg. A "Satyricon" a Fellini-filmek többségéhez hasonlóan káprázatos vizuális élményt nyújt nézőjének, miközben el is gondolkodtatja. Készitése idején megbukott, és a kritika is a Mester gyengébb darabjai közé sorolta, mára azonban felértékelődött. Fellinivel egyidőben Gian Luigi Polidoro szintén megfilmesitette Petronius művét: az ő vigjátéki verziójában többek között Ugo Tognazzi és az akkor még kezdő Laura Antonelli szerepelt. Polidoro filmje a kérészéletű üzleti siker után a feledés homályába veszett. Fellini alkotásában ismeretlen szinészek kaptak főszerepet: közülük Hiram Keller később a nálunk is vetitett "Sztrogoff Mihály" mellett Jancsó Miklós egyik olasz filmjében (Róma visszahivja Cézárt) kapott fontos feladatot. A szépséges Lucia Bosé több évi szünet után Fellini alkotásával tért vissza a filmvilágba. A forgatásra ellátogatott Roman Polanski és tragikus sorsú felesége, Sharon Tate. Ők is megjelennek Gideon Bachmann 1973-ban bemutatott dokumentumfilmjében (Ciao, Federico!), amely a "Satyricon" készitését követte nyomon.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink