odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Donnie Darko
Donnie Darko
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Donnie Darko
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  112 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
sci-fi
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Richard Kelly
Szereplő
Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Mary McDonnell
Maggie Gyllenhaal
Drew Barrymore
Holmes Osborne
Beth Grant
Patrick Swayze
James Duval
Seth Rogen
Stuart Stone
Noah Wyle
Katharine Ross
Operatőr
Steven B. Poster
Zeneszerző
Michael Andrews
Író (Forgatókönyvíró)
Richard Kelly
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
2.35:1
Extra:
audiokommentár(ok)
előzetes(ek)
kimaradt jelenet(ek)
tv spot
Furcsa eset ez a Donnie Darko! Amerikában csúnyán megbukott, az Oscar közelébe sem jutott, ám ennek ellénére nyolc különböző rangos díjat tudhat magáénak, valamint az Imdb olvasói beszavazták a világ legjobb 200 filmje közé, ahol is a figyelemreméltó 88. helyet birtokolja.
Az ifjú Richard Kelly rendező története az 1988-as elnökválasztás idején játszódik és egy különös tinédzser fiúról szól. A címszereplő fiatalember felső-középosztálybeli családja nem tökéletes, de szerethető, a különös események forrása tehát nem innen táplálkozik. A film elején Donniék házára - egész pontosan Donnie szobájára - zuhan egy utasszállító repülőgép turbinája. A fiú szerencsére épp a katasztrófa előtt kisétált a házból, mert egy hat láb magas nyúl nyomába eredt. A nyúlról kiderül, hogy Franknek hívják, és közli a fiúval, hogy 28 nap, 6 óra, 42 perc, és 12 másodperc van hátra a világvégéig. Ahogy Donnie megpróbálja megfejteni a rejtélyes üzenetet és választ találni arra, miért is menekült meg, lassan rendezni kezdi a számlát az őt körülvevő emberekkel is. Lépéseiben segítségére van Frank, akinek irányításával látszólag véletlenszerű, destruktív, de mégis kreatív csapásokat mér környezetére. Az események előrehaladtával ezen akcióinak mindegyikéről bebizonyosodik, hogy profétikusak.
Szóval különös film ez a Donnie Darko, lehet szeretni és utálni egyaránt, de az biztos, hogy reakció nélkül nem marad.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2004. január 7. 18:45 - Iván István

Donnie Darko Az elmúlt évek egyik legkidolgozottabb forgatókönyve volt, és magáról a filmről is csak dicshimnuszokat tudok zengeni, mert ez a film az, amely végre leginkább visszaadja egy évtized hangulatát, és annak minden kis adalékát, kezdve az első üveges Old Spicetól a Tears for Fears lelkileg destruktív versszakaiig.Az amerikai peremvárosok hangulától már ne is beszéljek, mert akárhányszor egy ehhez hasonló filmet látok(back to the future,Kill Bill,), mindig kikészülök attől a szép, pázsitos világtól, és annak atmoszférájától.A film ravasz és kockázatos, de legalább eredeti, nem úgy, mint a többi filmfelhozatalból, ami kijutott nekünk az elmúlt év folyamán. Jómagam négy alkalommal néztem meg, és a dvd-n már legalább ennyiszer láttam. Szerintem 5-10 év múlva beérik,mint alap Sci-fi(látva hol, s milyen díjakat nyert meg) , aztán meglátjuk, hogy Richard Kelly-nek csak ez az egy dobása volt, vagy pedig a joint még a felszínre tud hozni belőle valami igazán impozáns történetet.
2006. augusztus 7. 22:50 - oldindianboy

Először is Bilagit utolsó mondatára reflektálnék, miszerint lehet ezt a filmet szeretni, vagy utálni, de semmiképp sem lehet közömbösen viszonyulni hozzá. Azt hiszem a Donnie Darko-t csakis szeretni lehet! Ha valaki azt mondja, hogy utálja, az vagy hazudik, vagy egyszerűen nem értette meg Richard Kelly hétköznapinak nem éppen mondható művét. Bár szerintem ez esetben a megértés másodlagos, a lényeg a gondolkodás. Mind a hangulatteremtés, mind az újra, szokatlanra való törekvés sajátja eme alkotásnak, s szerencsére eme két jellemző realizálódik is, tehát túllép a törekvés szintjén, s eljut a megvalósulás állapotába. Véleményem szerint ez a film nagy hatást gyakorolhatott a Pillangó-hatás (2004) alkotóira, akik a forgatókönyv megírása előtt valószínűleg újból megnézték a "Nyuszis" filmet. Ha más nem is, de a jó nagy konyhakés "szerepeltetése" minden bizonnyal innen jött :) Vagy talán a Psychóból? A lényeg, hogy akinek tetszett a Donnie, az nyugodtan tehet egy próbát a Pillangó-hatással is, bár azért az nincs olyan erős, mint szellemi "atyja".A Darko ugyanis ALAP!!!
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink