odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Mulholland Drive
Mulholland Drive
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Mulholland Drive
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
francia
hossz:  145 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: Budapest Film
vhs: Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
David Lynch
Szereplő
Justin Theroux
Naomi Watts
Laura Elena Harring
Robert Forster
Operatőr
Peter Deming
Zeneszerző
Angelo Badalamenti
Író (Forgatókönyvíró)
David Lynch
Hang:
5.1
DTS
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
1.85:1
Azt hiszem, a Mulholland Dr. valahol a Twin Peaks második szezonjában csírázott ki, felcseperedve elegánsan ívelt a Lost Highway mellett, végül majdnem visszatért a gyökerekhez, hogy tévésorozatként teljesítse be küldetését. Mondják, hogy a zseni a reménytelen körülmények közt csillan meg igazán, így amikor a pilótafilm leforgatása után az ABC tévétársaság dobozba zárta a filmet, tényleg minden remény szertefoszlott. A váratlan francia tőke azonban megváltotta a művet, és visszadta a rendezőnek, hogy keze alatt mozifilmmé érjen. Lynch megmutatta géniuszát és a 70 perces tévéjátékból olyan opus magnumot kanyarított, mely alaposan megszédítette a világ számos filmfesztiválját.
Magát a történetet a rendező úgy jellemzi, mint egy absztrakt festményt, melynek számos értelmezése akad, némelyek ellentétesek is egymással, mégis mindegyik igaz. A filmet nézve egy ponton bátran kijelentettem, hogy értem, mégis amikor el kellett volna magyaráznom, az egész összefüggéstelennek tűnt. A kulcs a tudalattiban rejtőzik, ahol is mindenkinek összeáll a maga képe, de azt szavakba önteni képtelenség lenne. A kommunikációnk még nem elég fejlett ahhoz, hogy válaszolni tudjunk azon a nyelven, amelyen a film szól hozzánk. Csak hallgatunk, mint a kisdiákok, értjük vagy nem értjük, de reméljük, hogy a Mester nem hív ki minket a táblához.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2003. január 28. 01:07 - Bernát Gábor

NO COMMENT! ezt a filmet látni KELL! és aztán mindenki göndolkodjon el azon mit is érez amikor észreveszi, hogy a filmnek vége és 1 hatalmas "?" jelet lát maga előtt fél válaszokkal amik valahol mégis kapcsolódnak egymáshoz! ÜTŐS! Bye ;)
2003. február 10. 16:45 - Bandi

Linch talán eddigi legjobb filmjévek van dolgunk. Ez nem némi túlzás, vagy elfogultság , állításomat a stabil elme éllapot támassza alá . Bizonyos részekben hasonlít előző mesterművéhez, a Lost Highway-hoz, ám e mű már sokkal kiforrottabb. Bemutatja Hollywood sötét részét, a maga rideg valóságában, mely át-át folyik a rendező mester sötét beteges vízióiba is. Nagyon elgondolkodtató mű, mely néholmeg is ilyeszt. Valahogy megtalálja az emberben legbelül lakozó félelem forrást, és alaposan kihasználja. Némely részeken tényleng lehet félni,. de nem úgy mint egy horrorfilmen. Mikor például besétálnak, a fal mögé, mely állítólag a nagy titkot rejti...azt hogy miért íly sötét minden......megviselő mestermű. Bravó David Linch, csak így tovább...
2003. július 25. 01:59 - Ruprech Dániel

Hogy miért jó film a Mulholland Drive? Mert több rétegű, bár minden Lynch film több rétegű, de ez mégis kirí a sorból. Mert egyszerre két témát is feszeget, az egyik a Lost Highwayből már ismert identitászavar, a másik, maga Hollywood. lynch torz tükröt tesz az "álomgyár" elé, s sarkítva, de bemutatja mindazt a mocskot és pénzhajhászást, amit mi, kívülállok nem láthatunk. Szereplőit pedig minduntalan olyan helyzetekbe helyezi, melyek újabb és újabb, pozítiv és negatív tulajdonságokat váltanak ki belőlük. Ez a film felver, rámutat valamire, érzed a mondanivaláját, tudod, hogy Lynchnek megint valamiben nagyon igaza van. De miben, fogalmaid vannak, amiket folyton megcáfolsz. Vársz egy-két napot, s szépen lassan rájössz, hogy nincs kivétel. Lynch megint átvert, tehetsége ebben rejlik, olyan csúnyán átvert, mint még senki más, de elérte a célját, gondolkodtál.
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink